Metszőollóval a kézben: a pisztáciatermesztés fortélyai
Fontos a jó metszőolló. Sajnos a pár ezer forintosak inkább csak játékszerek. Sok sérülést okoznak a fának, nem tudunk egyenletes metszőfelületet képezni velük. Ilyenkor töményen rá kell folyatni egy fertőtlenítő anyagot, majd papírzsebkendővel át kell törölni. Ha átkerülnének is növényi szövetek a másik fáról, ez az anyag annyira tömény, hogy azonnal szétroncsolja, így nem vihető át semmiféle betegség.
Hivatalosan jó lenne mindegyik fa metszése előtt fertőtleníteni. Ezt kevesen tudják, pedig fontos. A másik a fagél. Ennek felkenésére egy jégkrémpálcikát ajánlott használni, mert az ecsetet nehéz kimosni. A pálcikát jól meg lehet fogni, a lapátszerű végével lehet kezelni a fát.
Kerman és Peters, a termő és a porzó ős
Az egész amerikai pisztáciaipar egyetlen magból származik, a Kermanból. Ennek van egy speciális porzója, a Peters. Természetesen sok pisztáciafajta létezik a világon, de ez a legismertebb, mert amikor a boltban eszünk pisztáciát, akkor nagy valószínűséggel ezt esszük. Hogyha szokatlanul nagy szemű a pisztácia, akkor viszont az Golden Hill vagy Lost Hill lehet. A pisztáciánál két célt szolgál a metszés. Az egyik, hogy szellős koronát kell kialakítani a betegségek elkerülése végett. Ugyanis egy zárt, árnyékos, párás mikroklímájú lombozatban a gombabetegségek is jobban megmaradnak. Ajánlott tehát egy katlankoronát kialakítani. Az a lényeg, hogy a törzs fölött három erős ág legyen. Teljesen lent ággyűrűre kell metszeni, mert hogyha csonkokat hagyunk, akkor azokat nem tudja benőni a fa.
Hirdetés
Ha nagyon zárt a korona belseje, akkor a kisebb ágak az árnyék, a fényhiány miatt le is szoktak száradni. A végén vannak a hajtórügyek, a kicsit kövérebbek pedig a termőügyek. Ha a kis dárdákon szépen lett is volna termés, fel kell áldozni a fa egészsége érdekében. Ezeket le kell vágni, majd pedig fagéllel kell kezelni.
Fehér fatörzsek
Szokás fehérre meszelni a fa törzsét. Ez azért van, hogy ha jó időben nappal megsüti az erős napsütés a fa törzsét, az éjszakai fagy alatt, a hőingadozás miatt a fa kérge esetleg nem tudja lekövetni ezt a változást. Viszont ha meg van meszelve, akkor az visszaveri a napfényt, nem tud annyira felmelegedni a fa törzse. Ezt elérhetjük úgy is, hogy fehér fatörzsvédőt rakunk rá, az is megvédi a túlzott felmelegedés ellen. Alapvetően, mint más gyümölcsfáknál is, itt is el lehet mondani azt, hogy ami nagyon befelé nő, és keresztezi a másikat vagy párhuzamos, az nem jó.
Akár 4-500 évig is él egy pisztáciafa
Nemcsak a felületét, hanem a környezetét, a tetejét és oldalát is meg kell kezelni. Sokáig, akár 4-500 évig is él egy pisztáciafa. Nyilván akkor már lehet nem olyan jó a termőképessége. A termőképessége csúcsán a szakember szerint olyan 15-100 éves koráig van. Tehát hosszú időre lehet vele tervezni, hogyha nem kap el semmilyen betegséget természetesen. Egy 3-4 éves fánál az a lényeg, hogy három vagy maximum négy vázágat alakítsunk ki. Elsőre azt gondolnánk, hogy akkor szép a fa, hogyha egy pontból jönnek ezek ki, de nem. Egy nagyon pici eltolással kell, hogy legyenek, mert hogyha egy pontból jönnek a vázágak, akkor ott a termés súlya és az ágak súlya alatt egy helyre koncentrálódik az erőhatás, és könnyen lehasadhatnak az ágak.
Apikális, tehát csúcsdominanciája van, nagyon erős csúcsdominanciája van a pisztáciának, vagyis vékony, egyenes, kifelé menő vesszőket szeret nevelni, viszont azokat mindig vissza kell kurtítani, hogy ne hosszú vesszők legyenek, hanem rövidebbek, azok jobban berakódnak termőrügyekkel.
Porzó és termő szinkronban
A porzónak és a termőnek szinkronban kell lennie. Ezért fontos, hogy megfelelő fajtákat társítsunk egymáshoz. A Kermannak a Peters a porzópárja. Azért, mert egy időben virágoznak. A porzófáról annyit el lehet mondani, hogy mivel ez nem terem, kevésbé érzékeny a gombabetegségekre. A másik, ha sokat terem, akkor az eléggé legyengíti az immunrendszerét.
Az alvó rügyekből vagy rejtett ügyekből mindenképpen elő fognak törni ágak, és abból hármat leválogatva meglesz a hármas, gyönyörű koronája.
Szüret szeptemberben
A szüret időpontja szeptemberben van. Eleinte élénksárga, rózsaszínes, majd pedig erős rózsaszínes lesz a külső burok. Aztán később a fán kinyílik a termés. Fajtafüggő, hogy melyik fajta mennyire nyílik ki. A magyar klímán jó tulajdonsága a Kerman fajtának, hogy nem annyira nyílik ki. Így nem tud annyira beleesni az eső, és a gomba sem tud belehatolni annyira könnyen a termésbe. Hogyha esőt mondanak, tehát egyhetes esőt, akkor előtte réztartalmú szerrel vagy felváltva felszívódó szerrel is érdemes gombaölő szerrel védekezni, mert akkor nemcsak a levél, hanem a termés is károsodhat. A pisztácia nem a hő, hanem alapvetően az érés hatására nyílik ki. Ez annyiban nem jó, hogy ha esik az eső, akkor a nyitott termésben a különböző gombák könnyebben be tudnak hatolni, tehát akkor is védekezni kell.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatAMG Pro-tech mikrogranulált talajkondicionáló készítmény (10kg)
12 940 HUF / zacskó
+ áfaTöbb mint 400 hirdetés 89 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés