Fontos a jó metszőolló. Sajnos a pár ezer forintosak inkább csak játékszerek. Sok sérülést okoznak a fának, nem tudunk egyenletes metszőfelületet képezni velük. Ilyenkor töményen rá kell folyatni egy fertőtlenítő anyagot, majd papírzsebkendővel át kell törölni. Ha átkerülnének is növényi szövetek a másik fáról, ez az anyag annyira tömény, hogy azonnal szétroncsolja, így nem vihető át semmiféle betegség.

Hivatalosan jó lenne mindegyik fa metszése előtt fertőtleníteni. Ezt kevesen tudják, pedig fontos. A másik a fagél. Ennek felkenésére egy jégkrémpálcikát ajánlott használni, mert az ecsetet nehéz kimosni. A pálcikát jól meg lehet fogni, a lapátszerű végével lehet kezelni a fát.

Ha nagyon zárt a korona belseje, akkor a kisebb ágak az árnyék, a fényhiány miatt le is szoktak száradni. A végén vannak a hajtórügyek, a kicsit kövérebbek pedig a termőügyek (Fotó: Pixabay)

Kerman és Peters, a termő és a porzó ős

Az egész amerikai pisztáciaipar egyetlen magból származik, a Kermanból. Ennek van egy speciális porzója, a Peters. Természetesen sok pisztáciafajta létezik a világon, de ez a legismertebb, mert amikor a boltban eszünk pisztáciát, akkor nagy valószínűséggel ezt esszük. Hogyha szokatlanul nagy szemű a pisztácia, akkor viszont az Golden Hill vagy Lost Hill lehet. A pisztáciánál két célt szolgál a metszés. Az egyik, hogy szellős koronát kell kialakítani a betegségek elkerülése végett. Ugyanis egy zárt, árnyékos, párás mikroklímájú lombozatban a gombabetegségek is jobban megmaradnak. Ajánlott tehát egy katlankoronát kialakítani. Az a lényeg, hogy a törzs fölött három erős ág legyen. Teljesen lent ággyűrűre kell metszeni, mert hogyha csonkokat hagyunk, akkor azokat nem tudja benőni a fa.

Ha nagyon zárt a korona belseje, akkor a kisebb ágak az árnyék, a fényhiány miatt le is szoktak száradni. A végén vannak a hajtórügyek, a kicsit kövérebbek pedig a termőügyek. Ha a kis dárdákon szépen lett is volna termés, fel kell áldozni a fa egészsége érdekében. Ezeket le kell vágni, majd pedig fagéllel kell kezelni.

Fehér fatörzsek

Szokás fehérre meszelni a fa törzsét. Ez azért van, hogy ha jó időben nappal megsüti az erős napsütés a fa törzsét, az éjszakai fagy alatt, a hőingadozás miatt a fa kérge esetleg nem tudja lekövetni ezt a változást. Viszont ha meg van meszelve, akkor az visszaveri a napfényt, nem tud annyira felmelegedni a fa törzse. Ezt elérhetjük úgy is, hogy fehér fatörzsvédőt rakunk rá, az is megvédi a túlzott felmelegedés ellen. Alapvetően, mint más gyümölcsfáknál is, itt is el lehet mondani azt, hogy ami nagyon befelé nő, és keresztezi a másikat vagy párhuzamos, az nem jó.

Akár 4-500 évig is él egy pisztáciafa  

Nemcsak a felületét, hanem a környezetét, a tetejét és oldalát is meg kell kezelni. Sokáig, akár 4-500 évig is él egy pisztáciafa. Nyilván akkor már lehet nem olyan jó a termőképessége. A termőképessége csúcsán a szakember szerint olyan 15-100 éves koráig van. Tehát hosszú időre lehet vele tervezni, hogyha nem kap el semmilyen betegséget természetesen. Egy 3-4 éves fánál az a lényeg, hogy három vagy maximum négy vázágat alakítsunk ki. Elsőre azt gondolnánk, hogy akkor szép a fa, hogyha egy pontból jönnek ezek ki, de nem. Egy nagyon pici eltolással kell, hogy legyenek, mert hogyha egy pontból jönnek a vázágak, akkor ott a termés súlya és az ágak súlya alatt egy helyre koncentrálódik az erőhatás, és könnyen lehasadhatnak az ágak.

Apikális, tehát csúcsdominanciája van, nagyon erős csúcsdominanciája van a pisztáciának, vagyis vékony, egyenes, kifelé menő vesszőket szeret nevelni, viszont azokat mindig vissza kell kurtítani, hogy ne hosszú vesszők legyenek, hanem rövidebbek, azok jobban berakódnak termőrügyekkel.

Porzó és termő szinkronban

A porzónak és a termőnek szinkronban kell lennie. Ezért fontos, hogy megfelelő fajtákat társítsunk egymáshoz. A Kermannak a Peters a porzópárja. Azért, mert egy időben virágoznak. A porzófáról annyit el lehet mondani, hogy mivel ez nem terem, kevésbé érzékeny a gombabetegségekre. A másik, ha sokat terem, akkor az eléggé legyengíti az immunrendszerét.

Az alvó rügyekből vagy rejtett ügyekből mindenképpen elő fognak törni ágak, és abból hármat leválogatva meglesz a hármas, gyönyörű koronája.

Szüret szeptemberben

A szüret időpontja szeptemberben van. Eleinte élénksárga, rózsaszínes, majd pedig erős rózsaszínes lesz a külső burok. Aztán később a fán kinyílik a termés. Fajtafüggő, hogy melyik fajta mennyire nyílik ki. A magyar klímán jó tulajdonsága a Kerman fajtának, hogy nem annyira nyílik ki. Így nem tud annyira beleesni az eső, és a gomba sem tud belehatolni annyira könnyen a termésbe. Hogyha esőt mondanak, tehát egyhetes esőt, akkor előtte réztartalmú szerrel vagy felváltva felszívódó szerrel is érdemes gombaölő szerrel védekezni, mert akkor nemcsak a levél, hanem a termés is károsodhat. A pisztácia nem a hő, hanem alapvetően az érés hatására nyílik ki. Ez annyiban nem jó, hogy ha esik az eső, akkor a nyitott termésben a különböző gombák könnyebben be tudnak hatolni, tehát akkor is védekezni kell.

https://www.youtube.com/watch?v=rj3A6OuQ7MY&t=87s

Megosztás

További híreink

Öt év alatt több mint duplájára nőtt a szója vetésterülete Vas vármegyében

2024.09.19.

Mi kell ahhoz, hogy hatékonyan termeszthessen szóját a gazda? Többek között erről is szó esett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas Vármegyei Szervezete által megrendezett fajtabemutatón.

A rágcsálóirtás görényeket és más védett állatokat is mérgez

2024.09.18.

Magas arányú rágcsálóirtószer-koncentrációt találtak hazai kutatók az elpusztult görények májmintáiban.

Marhatrágya javít a krizantém alatti talajéleten

2024.09.18.

Egy vágott krizantémot termesztő holland kertész úgy döntött, hogy a műtrágya-felhasználás csökkentése érdekében ettől az évtől szárított marhatrágyát is juttat a talajba.

Partner

A szója az agráriumban kikerülhetetlen alkalmazkodás egyik legjobb eszköze

2024.09.18.

Egyre többen, de még így is csupán csak a magyar mezőgazdasági vetésterület 2,7 százalékán termesztik a szóját. A jövő növényeként tekintenek rá, óriási fejlődési potenciál előtt áll – hangzott el a Karintia Kft. által rendezett Szója Szakmai Napok 2024. rábakecöli eseményén, ami a négyállomásos sorozat harmadik helyszíne volt. Bene Zoltán cégvezető meglepően nagyszámú érdeklődő gazdálkodó előtt érvelt a szójatermesztés mellett.

Éjszaka hatályba lépett az árvízrendelet, de mit jelent ez?

2024.09.18.

Kedd este lépett életbe Orbán Viktor rendelete az árvíz elleni védekezésről, amely Magyarország teljes területén összehangolt védelmi intézkedéseket ír elő. A védekezési tevékenységeket a katasztrófák elleni védekezésért felelős miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter koordinálja.

200 milliárd forintot osztanak szét az arra érdemesnek gondolt vállalkozások között

2024.09.18.

Szeptember 17-től újabb két pályázati lehetőség nyílt meg a vállalkozások számára, összesen 200 milliárd forint értékben. A feldolgozó üzemek komplex fejlesztésére 150 milliárd forint, míg az állattartó telepek kisebb beruházásaira 50 milliárd forint áll rendelkezésre.

Partnerhírek
Partner

A szója az agráriumban kikerülhetetlen alkalmazkodás egyik legjobb eszköze

2024.09.18.

Egyre többen, de még így is csupán csak a magyar mezőgazdasági vetésterület 2,7 százalékán termesztik a szóját. A jövő növényeként tekintenek rá, óriási fejlődési potenciál előtt áll – hangzott el a Karintia Kft. által rendezett Szója Szakmai Napok 2024. rábakecöli eseményén, ami a négyállomásos sorozat harmadik helyszíne volt. Bene Zoltán cégvezető meglepően nagyszámú érdeklődő gazdálkodó előtt érvelt a szójatermesztés mellett.

Partner

Ha őszi gyomirtás, akkor LEGATO TRIO

2024.09.17.

Éghajlatunk változása miatt egyre nagyobb jelentőséggel bír kalászos kultúrákban az őszi gyomirtás. Az őszi gabonákat egyre korábban és csökkentett tőszámmal vetik, így már ősszel is jelentős lehet a fertőzési nyomás.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.000 hirdetés 74 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás