Fontos a jó metszőolló. Sajnos a pár ezer forintosak inkább csak játékszerek. Sok sérülést okoznak a fának, nem tudunk egyenletes metszőfelületet képezni velük. Ilyenkor töményen rá kell folyatni egy fertőtlenítő anyagot, majd papírzsebkendővel át kell törölni. Ha átkerülnének is növényi szövetek a másik fáról, ez az anyag annyira tömény, hogy azonnal szétroncsolja, így nem vihető át semmiféle betegség.

Hivatalosan jó lenne mindegyik fa metszése előtt fertőtleníteni. Ezt kevesen tudják, pedig fontos. A másik a fagél. Ennek felkenésére egy jégkrémpálcikát ajánlott használni, mert az ecsetet nehéz kimosni. A pálcikát jól meg lehet fogni, a lapátszerű végével lehet kezelni a fát.

Ha nagyon zárt a korona belseje, akkor a kisebb ágak az árnyék, a fényhiány miatt le is szoktak száradni. A végén vannak a hajtórügyek, a kicsit kövérebbek pedig a termőügyek (Fotó: Pixabay)

Kerman és Peters, a termő és a porzó ős

Az egész amerikai pisztáciaipar egyetlen magból származik, a Kermanból. Ennek van egy speciális porzója, a Peters. Természetesen sok pisztáciafajta létezik a világon, de ez a legismertebb, mert amikor a boltban eszünk pisztáciát, akkor nagy valószínűséggel ezt esszük. Hogyha szokatlanul nagy szemű a pisztácia, akkor viszont az Golden Hill vagy Lost Hill lehet. A pisztáciánál két célt szolgál a metszés. Az egyik, hogy szellős koronát kell kialakítani a betegségek elkerülése végett. Ugyanis egy zárt, árnyékos, párás mikroklímájú lombozatban a gombabetegségek is jobban megmaradnak. Ajánlott tehát egy katlankoronát kialakítani. Az a lényeg, hogy a törzs fölött három erős ág legyen. Teljesen lent ággyűrűre kell metszeni, mert hogyha csonkokat hagyunk, akkor azokat nem tudja benőni a fa.

Ha nagyon zárt a korona belseje, akkor a kisebb ágak az árnyék, a fényhiány miatt le is szoktak száradni. A végén vannak a hajtórügyek, a kicsit kövérebbek pedig a termőügyek. Ha a kis dárdákon szépen lett is volna termés, fel kell áldozni a fa egészsége érdekében. Ezeket le kell vágni, majd pedig fagéllel kell kezelni.

Fehér fatörzsek

Szokás fehérre meszelni a fa törzsét. Ez azért van, hogy ha jó időben nappal megsüti az erős napsütés a fa törzsét, az éjszakai fagy alatt, a hőingadozás miatt a fa kérge esetleg nem tudja lekövetni ezt a változást. Viszont ha meg van meszelve, akkor az visszaveri a napfényt, nem tud annyira felmelegedni a fa törzse. Ezt elérhetjük úgy is, hogy fehér fatörzsvédőt rakunk rá, az is megvédi a túlzott felmelegedés ellen. Alapvetően, mint más gyümölcsfáknál is, itt is el lehet mondani azt, hogy ami nagyon befelé nő, és keresztezi a másikat vagy párhuzamos, az nem jó.

Akár 4-500 évig is él egy pisztáciafa  

Nemcsak a felületét, hanem a környezetét, a tetejét és oldalát is meg kell kezelni. Sokáig, akár 4-500 évig is él egy pisztáciafa. Nyilván akkor már lehet nem olyan jó a termőképessége. A termőképessége csúcsán a szakember szerint olyan 15-100 éves koráig van. Tehát hosszú időre lehet vele tervezni, hogyha nem kap el semmilyen betegséget természetesen. Egy 3-4 éves fánál az a lényeg, hogy három vagy maximum négy vázágat alakítsunk ki. Elsőre azt gondolnánk, hogy akkor szép a fa, hogyha egy pontból jönnek ezek ki, de nem. Egy nagyon pici eltolással kell, hogy legyenek, mert hogyha egy pontból jönnek a vázágak, akkor ott a termés súlya és az ágak súlya alatt egy helyre koncentrálódik az erőhatás, és könnyen lehasadhatnak az ágak.

Apikális, tehát csúcsdominanciája van, nagyon erős csúcsdominanciája van a pisztáciának, vagyis vékony, egyenes, kifelé menő vesszőket szeret nevelni, viszont azokat mindig vissza kell kurtítani, hogy ne hosszú vesszők legyenek, hanem rövidebbek, azok jobban berakódnak termőrügyekkel.

Porzó és termő szinkronban

A porzónak és a termőnek szinkronban kell lennie. Ezért fontos, hogy megfelelő fajtákat társítsunk egymáshoz. A Kermannak a Peters a porzópárja. Azért, mert egy időben virágoznak. A porzófáról annyit el lehet mondani, hogy mivel ez nem terem, kevésbé érzékeny a gombabetegségekre. A másik, ha sokat terem, akkor az eléggé legyengíti az immunrendszerét.

Az alvó rügyekből vagy rejtett ügyekből mindenképpen elő fognak törni ágak, és abból hármat leválogatva meglesz a hármas, gyönyörű koronája.

Szüret szeptemberben

A szüret időpontja szeptemberben van. Eleinte élénksárga, rózsaszínes, majd pedig erős rózsaszínes lesz a külső burok. Aztán később a fán kinyílik a termés. Fajtafüggő, hogy melyik fajta mennyire nyílik ki. A magyar klímán jó tulajdonsága a Kerman fajtának, hogy nem annyira nyílik ki. Így nem tud annyira beleesni az eső, és a gomba sem tud belehatolni annyira könnyen a termésbe. Hogyha esőt mondanak, tehát egyhetes esőt, akkor előtte réztartalmú szerrel vagy felváltva felszívódó szerrel is érdemes gombaölő szerrel védekezni, mert akkor nemcsak a levél, hanem a termés is károsodhat. A pisztácia nem a hő, hanem alapvetően az érés hatására nyílik ki. Ez annyiban nem jó, hogy ha esik az eső, akkor a nyitott termésben a különböző gombák könnyebben be tudnak hatolni, tehát akkor is védekezni kell.

https://www.youtube.com/watch?v=rj3A6OuQ7MY&t=87s

Megosztás

További híreink

Újra videón szerepel egy bükki medve

2024.11.23.

Az elmúlt években megbarátkoztak a medvék a Bükkel és Nógráddal.

A körforgásos gazdaság lehet a kiút a fenntarthatatlan gazdálkodásból Áder János szerint is

2024.11.23.

A lineáris gazdaság működtetése fenntarthatatlan, kiutat az elhasznált nyersanyagokat újrahasznosító körforgásos gazdaság jelenthet.

Az emberi kézéhez hasonló „finom” fogást tanulják a robotok

2024.11.22.

Arató robotok, tengeralattjáró-vadászok és távoli bolygókon közlekedő autonóm roverek… A cél az, hogy ezek általánosan alkalmazhatóbbá és önállóbbá váljanak a jövőben – a német Fraunhofer Institute for Material and Beam Technology IWS drezdai kutatói azon dolgoznak, hogy az eszközök „érezni” tudjanak.

Mérgező, de elbűvölő: a dérbabér rejtett oldala

2024.11.22.

A dérbabér, vagy más néven Prunus laurocerasus, népszerű dísznövény kertészek és növénykedvelők körében. Gyönyörű, örökzöld levelei és illatos virágai teszik igazán vonzóvá, nem csoda, hogy sokan keresnek információkat gondozásáról, igényeiről és esetleges veszélyeiről. Összegyűjtöttük a hat leggyakoribb kérdést a dérbabérral kapcsolatban, hogy segítsünk minden érdeklődőnek.

Partner

Digitális megoldások gazdálkodóknak és kereskedőknek: fedezze fel a Magro.hu előnyeit!

2024.11.22.

A mezőgazdaság nem csupán egy ágazat – ez a jövőnk és megélhetésünk alapja. Napjainkban azonban olyan kihívásokkal nézünk szembe, mint az extrém időjárás, a kiszámíthatatlanul változó piacok és a csökkenő értékesítési lehetőségek. Ilyen körülmények között a digitalizáció és az innovatív megoldások kulcsszerepet játszanak abban, hogy alkalmazkodjunk és még sikeresebbek legyünk. 

Fémdarabokat tartalmazhat egy népszerű fehérjekészítmény – ne fogyassza el!

2024.11.22.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmeztetést adott ki a Whey Protein csokoládé ízű tejsavófehérje 30 grammos kiszerelésével kapcsolatban, mert fémdarabkák jelenléte lehetséges a termékben. A hatóság kéri, hogy a terméket senki ne fogyassza el, és haladéktalanul juttassa vissza a megvásárlás helyére.

Partnerhírek
Partner

Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben

2024.11.19.

Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 400 hirdetés 89 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás