A húsvét, Jézus feltámadása vallási és egyben családi ünnepet jelentett az emberek számára, a családi együttlét meghitt pillanataként élték meg. A háziasszony a tisztaszobában terített meg, s ezzel máris jelezte az ünnepet, hiszen csak a kiemelt, ünnepi alkalmakkor étkeztek itt. Szép bútorok, vetett ágy, a fogasokon tálak és bokályok, valamint az ünnepi asztal fogadta az ide belépőket. Az asztalt ünnepi abrosz díszítette. A tányérok és a boroskancsó mellett üvegpoharak csillogtak. Összegyűjtöttük, mi kerül a húsvéti asztalra.

A húsvéti ételszentelést ételáldásnak is nevezték. A megszentelt étel megóvta a híveket a hosszú böjtölés utáni hirtelen falatozástól, hiszen hosszabb koplalás után egyébként sem szerencsés sokat enni. A húsvéti szentelmények mértékletes fogyasztása, valamint az ebben való hit így egészségóvó hatással is rendelkezett. Húsvét vasárnap az asszonyok kosarakba tették a finomságokat, melyeket a pap a szentmisén megáldott. Olyannyira megbecsülték a megáldott ételt, hogy annak még a morzsáját sem dobták ki, hanem az állatoknak adták, hogy azok is egészségesek legyenek.

Mi kerül a húsvéti asztalra?

Szilhalmi gazdasszonyok a sonka, a tojás, a kalács és a bor mellé a kosárba kukorica és árpaszemeket is helyeztek, hogy azokat az állatok takarmányába tegyék. Zala megyében az uradalmi cselédek és pásztorok, akik távol éltek a templomtól, húsvéti elemózsiájukat tarisznyástól felakasztották egy fára. Így a világot megszentelő pápa áldása rászállt az ő ételükre is - írta a Magyar Mezőgazdasági Múzeum.

Barka

A barka elnevezés egy virágzatot jelöl, húsvétkor leginkább a kecskefűz (Salix caprea) és a rekettyefűz (Salix cinerea) bolyhos, gömbölyded virágzatát tesszük vázába, a virágzás előtti állapotukban. A keresztény egyház húsvét előtti vasárnap ünnepeli Jézus bevonulását Jeruzsálembe. Évszázadok óta pálmát szentelnek ebből az alkalomból, melyet nálunk a barka helyettesít. A virágvasárnapon megszentelt barkához rengeteg hiedelem kötődik. Gyógyításra használták, de rontás, mennydörgés, villámlás ellen is védekeztek vele. Szentelés után a bukovinai székelyek egy-egy szem barkát lenyeltek, hogy ne legyenek torokfájósak. A szentelt barkával gyújtották be a következő évben a kemencét. Mikor nagy vihar sújtotta a falut, az andrásfalviak barkát égettek, azzal füstölték körbe a házat, hogy megóvják azt a villámcsapástól. Ám nem csak a lakóházat óvták meg ilyen módon. Péterfalván az ólakat is megfüstölték, hogy ne kerüljön rontás, betegség az állatokra.

Tojás

A magyar tyúkfajták őseit még a honfoglalás korában hozták elődeink a Kárpát-medencébe. A magyar tyúk négy színváltozatban létezik, megkülönböztetjük a fehér, a sárga, a fogolyszínű és a kendermagos tyúkot. A kopasznyakú tyúkfajta Erdélyből származik, ahonnan az 1870-es években került a nyugatibb területekre, (illetve Szerbiába és Boszniába.) A magyar parlagi gyöngytyúk tolla pettyezettségéről kapta a nevét. Élénk vérmérsékletű fajta, melyet még a 20. század elején vadmadárként értékesítettek külföldön. A magyar lúd több színváltozata ismert (fehér, szürke és tarka), de a legelterjedtebb a fehér magyar lúd volt. A fajtán belül különlegességnek számít a fodros tollú változata, melyet szépsége miatt előszeretettel tartottak.

Mitől volt piros? 

A néphit szerint, mikor Krisztust keresztre feszítették, egy asszony kötényében tojással odament a kereszthez. Ekkor Jézus vére rácseppent a tojásra, ami piros lett. A leányok, akik odahaza festettek tojást, vörös- és lila hagyma héjának főzetével festették a tojásokat, de vadkörte vagy vadalmafa héjával, gubaccsal, bürökkel is színeztek. A tojásírás során folyékony viasszal rajzoltak mintát a tojásokra, melyeket a viasz megdermedése után festőlébe tettek. Végezetül a viaszt letörölgették a tojásról, és szalonnabőrrel kenték át, hogy a felülete ragyogó fényes legyen. Hímes tojást karcolással, berzseléssel és patkolással is díszítettek.

Kalács

A kalács igazi ünnepi eledel, hiszen a legfinomabb hozzávalókból (finomra szitált búzaliszt, erjesztőanyag, vaj, tej) készül. A kalácsok formája tájegységenként eltérő lehetett (fonatlan, cipószerű, kerekre, csigavonalban vagy egyenesen font), de legelterjedtebb a három vagy több ágból (tésztarúdból) készült, hosszúkás fonott kalács volt. A kalácsok készülhettek töltelékkel (pl.: mák), vagy anélkül. Sonka mellé a kissé sós kalácsot ették, míg máshol töltelékkel dúsítva inkább édességként fogyasztották. Egyes zempléni falvakban elterjedt szokás volt, hogy a megszentelt kalács morzsáját a tyúkok elé szórták, hogy azok sok tojást tojjanak. Máshol a tűzvészt tartották távol a szentelt morzsával.

Bárány

A bárány a húsvéti asztal legerőteljesebb szimbóluma, mely az áldozatiság gondolatát idézi fel. Magyarországon régi időkre visszanyúló hagyománya volt a húsvéti báránynak, így például a középkorban a hívő jobbágyok bárányt ajánlottak fel a tihanyi monostornak, ezen keresztül Istennek. Szegeden a birkavágók (másnéven cincárok), a juhászgazdák az ószövetségi történet mintájára leölt bárány vérével festettek jelet ajtófélfájukra, hogy elsőszülöttüknek ne essen baja. Ezek a cselekedetek az ország többi részén sem voltak ismeretlenek. A csíki székelyek nagypénteken ölték le a bárányt, mely az ételszentelés után az ünnepi asztalra került. Jellemzően sült báránycomb készült fokhagymával, rozmaringgal fűszerezve, de a tehetős nagygazdák házánál egyben sült bárány volt a főfogás.

A húsvéti sonka csontjához több mágikus cselekedet kapcsolódott, így vigyáztak arra, hogy a csont a fogyasztás során ne sérüljön, ne törjön el

Sonka

A sonka a házisertés combjának a húsa, amit az ünnepek alatt elfogyasztottak, a sonka csontját pedig megőrizték. A sonka csontjához több mágikus cselekedet kapcsolódott, így vigyáztak arra, hogy a csont a fogyasztás során ne sérüljön, ne törjön el. Göcsejben, Sióagárdon a sonka csontját a kéményhez szokták tenni, hogy így tartsák távol a tűzvészt a háztól. Lesenceújfaluban a jobb termés reményében a rosszul termő gyümölcsfára akasztották. A sonkacsont még a boszorkányokat is távol tudta tartani! Csíkszentkirályon a csontot az istálló gerendájára kötözték, hogy a boszorkányok ne csomózzák össze a lovak farkát és sörényét.

Torma

A tormát fogyasztották elsőként, felidézve ezzel Jézus „keserűségét”. A torma, a hagyma és a só a népi hiedelmek szerint gonoszűző hatással bírnak. Göcsejben úgy tartották, hogy a markáns ízű, könnyfacsaró torma elriaszt minden ártó alakot, gonosz szellemet.

Sárga túró

Az ország északkeleti részén a görögkatolikus hívők jellegzetes húsvéti csemegéje volt a húsvéti sárga túró, mely tejből, tojásból készült, só és cukor hozzáadásával. A tojások sárgájából és fehérjéből habot készítettek, melyet állandó keverés mellett a forrásban lévő tejhez öntöttek. Lassú tűzön kavarták, amíg túróvá sűrűsödött. A túrót vászonkendőkbe tették és batyut kötöttek köré, a felesleges folyadékot kinyomták, kicsöpögtették belőle. A gazdasszonyok ezt az ételt közvetlenül húsvét előtt készítették el, majd az ünnepi asztalon tálalták.

Só 

A szentelt sóból a gazdasszony egy csipetnyit mindig tett a tésztához dagasztáskor, de még az állatok takarmányába is hintett belőle. A só jótékony hatása, „varázsereje” áthatotta az egész ételt.

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás