Bár napjainkban már sok helyen találkozhatunk előnevelt palántákkal, melyeket a termesztőtől megvásárolva nevelhetünk tovább, sokan inkább mégis az otthoni saját termesztés választják, így már a vetőmag csírázásától érezhetjük a sikert nevelésünkben. Viszont sajnos a palántáknak is vannak ellenségeik, melyek az úgynevezett palántadőlést okozhatják. Ennek leggyakrabban a palánta gyökereinek, valamint gyökérnyakának elszíneződése az előfutára. Ha a növény már hervad, vagy lankad, nagy valószínűséggel egy, vagy több gombafajta támadta meg a növényt, mely a túlöntözés miatt is megtörténhet, ez a betegség pedig a növény pusztulását idézi elő. Sokszor a betegségre már csak akkor derül fény, amikor már nem orvosolható, és csak maga a kár érzékelhető.

Fontos, hogy megfelelő környezetet biztosítsunk növényünknek. (Fotó: Pixabay, Truthseeker08)

Tekintve, hogy a már beteg növényen segíteni sajnos nagyon kevés esetben tudunk, a legbiztosabb a probléma megelőzése. Több házi praktika is ismert, illetve alkalmazhatunk erre a célra kifejlesztett növény védőszereket is.

Helyes hőmérséklet választása

A házi praktikák közé sorolható megelőzés szinten már az alapok ismerete. Mint például, hogy milyen hőmérsékleti igénnyel rendelkezik az adott palánta. Még a mag elvetése előtt érdemes utánajárni, hogy milyen körülmények között csírázik az adott vetőmag. Általában a 20-24 °C-os átlaghőmérséklet a jellemző, de ezen kívül még természetesen szükség van elegendő fényre, megfelelő nedvességtartalomra, illetve a talajban lévő elegendő tápanyagra ahhoz, hogy sikeresen kicsírázzon a mag, és kifejlődjön a palánta. Így a megfelelő körülmények között gyorsabban is csíráznak ki vetőmagjaink. Viszont ha minden lehetőség adott, akkor is szembe kell néznünk a talajban lévő, vagy éppen a magvakon lévő kórokozókkal.

Helyes palánta elhelyezés

Bármennyire kézenfekvő helytakarékosság szempontjából a magok egymáshoz viszonyított közel vetése, ez a növényünk számára nem megfelelő. Azzal ugyanis, hogy közel vetjük egymáshoz a magvakat, vagy ültetjük a palántákat, nem biztosítjuk a megfelelő légáramlást a növények között, így tovább megtartja nedvességét a talaj, amely kitűnő közeget biztosít a gombák szaporodására, amelyek a növényeink pusztulását okozhatják.

Kórokozók elleni védelem

Talajban előforduló kórokozók

Ha vetés során olyan talajt alkalmazunk, amelyet korábban már használtunk, akkor könnyen előfordulhat, hogy a talajban gyülemlenek fel a kórokozók, amelyek ártalmasak lehetnek növényünkre, és már mag, vagy éppen csíra korábban megakadályozhatják annak fejlődését.

Ebben az esetben szükséges a talaj sterilizálása, mely általában a talaj hőkezelését jelenti. Erre több mód is ismert, mint például a Nap melegének felhasználása, viszont ha biztosabb hatást szeretnénk elérni, akkor alkalmazhatunk ennél gyorsabb módszereket is:

  • Gőzölés
  • Sütés
  • Mikrohullámú sütő
  • Főzés

A talaj sterilizálása során viszont érdemes odafigyelni a tápanyag pótlásra, hiszen a hő hatására a kórokozókon kívül minden más élő szervezet is elpusztul.

Alkalmazható vegyi védelem is a talaj szempontjából, amely során gombaölő oldattal öntözzük a talajt.

Magvakon előforduló kórokozók

Ha vetőmagot vásárolunk, mindig nézzük meg figyelmesen annak csomagolását, ahol feltüntetik, hogy milyen eljárással kezelték az adott magot. Szerencsés vásárláskor csávázott vetőmagot választani, ugyanis ezek a magvak már növényvédő szerrel kezeltek, ezáltal a fertőzöttség veszélye jelentősen csökken. A növényvédő szer csak a talajba juttatva fejti ki hatását, ahol elpusztítja a magvak közelében lévő kórokozókat.

Abban az esetben, ha saját magunk gyűjtjük a vetőmagot, érdemes csávázni azokat, ezzel is csökkentve a kockázatot. Erre a legalkalmasabbak a mankoceb hatóanyagú gombaölő szerek, melyek 0,2%-os oldatában szükséges áztatni a magokat 15 percen át. Ezt követően pedig szükséges alaposan kiszárítani a magvakat. 

Megelőzésre vonatkozó házi praktikák

Ha nem szeretnénk növényvédő szerekhez folyamodni, akkor több, otthon könnyen alkalmazható módja is van palántáink védelmének.

Fahéj

Megelőzésképp beszórhatjuk a talajt fahéjjal, mely távol tartja a bogarakat, ezentúl gyökereztető hatással is rendelkezik, így serkentheti is a palánta növekedését a védelme mellett.

Ventilátor

Érdemes a palántákkal egy légtérbe egy szobai ventilátort elhelyezni, amelyet járatva erősíthetjük palántáinkat. A légmozgásnak köszönhetően a palánták szára megerősödik, valamint ezen túl a talaj is hamarabb felszárad.

Kamillatea

Nem hiába mondják, hogy a kamilla szinte mindenre jó gyógynövény. Úgy, ahogy az embereknél is sokszor használatos kezelések során, úgy a növényekre is hasonlóképp pozitívan hat. Alkalmazása pedig palánták esetén a következő: Készítsen egy gyenge kamillateát, majd szórófejes flakon segítségével juttassa a földre heti 2-3 alkalommal, de ha igazán jó eredményt szeretne, akár vetés előtt érdemes lehet a magvakat a teába áztatni 2-3 órán át. Ezt a módszert addig érdemes alkalmazni, míg a növényünk átültetésre nem kerül.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás