A mezőgazdasági termelés az egyik húzóágazat hazánkban. A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint csak az elmúlt három évben 16 százalékkal, közel 9400-ra nőtt a mezőgazdasági tevékenységet folytató gazdasági szervezetek száma, ami nagy emelkedés az ezredfordulókori 7000 szervezethez képest. Éppen ezért a jövőben is jelentős lesz a hazai agrárium hatása, emiatt pedig nagy figyelmet kell fordítani a jövő feladataira. Már most lehet látni, mivel küzdhet majd meg a magyar mezőgazdaság 10 év múlva. Az előttünk álló 10 év legfőbb mezőgazdasági kihívásai, hogy a hazai gazdák fel vannak-e készülve a növekvő húsfogyasztás miatti többlettermelési kényszerre, illetve, hogy mennyire nyitottak az alternatív fehérjeforrásokra és milyen módszerekkel tudnak alkalmazkodni a klímaváltozáshoz – hangzott el a K&H-ban rendezett Agrár Klub rendezvényen. Erről a Piac&Profit oldal számolt be bővebben.
A magyar mezőgazdaság 10 év múlva a többlettermelés iránti igénnyel találja magát szembe
A mezőgazdaság 10 éves vízióját vitatták meg a szektor szakemberei az Agrár Klub rendezvényen
Jelenleg a 2020 utáni uniós költségvetési ciklus, a már hazánkban is megjelent sertéspestis és a versenyhelyzetünket egyre inkább megnehezítő Ukrajna növekvő uniós importja kapcsán vannak a legégetőbb kérdések. Ám ennél hosszabb távra is előre kell tekinteni. Hiszen a mezőgazdaság hagyományosan nem az az iparág, ahol egyik napról a másikra lehet komoly változásokat elérni – mondta Tresó István, a K&H Agrárfejlesztési főosztályának vezetője az Agrár Klub legutóbbi rendezvényén.
Durván növekszik a húsfogyasztás
Horn Péter akadémikus professzor szerint az egyik legfontosabb kérdés, hogy az agrárium tartani tudja-e a lépést az emberiség növényi és állati termékek iránti többletigényével. Az elmúlt 50 évben a népesség növekedésével párhuzamosan nagyon megemelkedett az egy főre jutó állati termékek fogyasztása. Baromfihúsból például 4,5-szer, tojásból közel dupla annyit fogyasztunk évente. A fejlődő országok ilyen jellegű igényének robbanásszerű növekedése pedig még tovább növeli majd ezeket a számokat. Erre a gazdáknak is fel kell készülniük. Eddig GMO nélkül, hagyományos termeléssel is tartani tudták a lépést az állat- és növénytermesztők, a fejlett technológia és genetikai tartaléknak köszönhetően viszont tovább emelkedhet az ágazat termelékenysége és hatékonysága - mondta.
A halhús lehet a jövő egyik slágere
A nagy takarmányigényű állatok tenyésztése mellett az ágazatnak hosszú távon alternatív fehérjeforrások bevonására is szüksége lesz. Az egyik megoldást az akvakultúra jelentheti, mivel nem igényel takarmányterületet és kisebb környezeti terheléssel jár. „A tengeri kultúrában óriási tenyésztési lehetőség van, mert a halhús-termelés rendkívül költség- és energiahatékony. A halak hidegvérű állatok, az általuk elfogyasztott táplálék így nem a testhőmérséklet fenntartására használódik el, hanem nagyobb arányban beépül az izmokba, a húsuk fehérjetartalma pedig igen magas. A halágazattal tehát a jövőben a többi hústermelő ágazat potenciális versenytársaként kell számolni” – mondta Horn Péter.
A magyar akvakultúra fejleszthető és szükséges is a változtatás
Külföldön nagy a kereslet a minőségi magyar hal iránt, azonban a hazai halfogyasztás egyelőre messze elmarad az uniós átlagtól. Ezen szeretne változtatni a magyar halas szakma. Ennek jegyében kötött stratégiai együttműködési megállapodást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL), amiről itt írtunk korábban.

Megosztás

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás