Az éghajlatváltozás hatásai egyre markánsabban jelentkeznek Magyarországon, különösen az aszályos időszakok gyakoriságának és intenzitásának növekedése révén. A Magyar Meteorológiai Szolgálat friss jelentése szerint az ország különböző területein a hőmérsékleti és csapadékmintázatok olyan mértékben változnak, hogy ez rövid, közép, és hosszú távon is jelentős hatással van a mezőgazdasági termelésre. Ebben megállapítják, hogy nem csak 2024 júliusa volt extrém hónap a hőmérsékletet és csapadékot együttesen vizsgálva, hanem az első hét, tehát az idei valamennyi hónap átlaghőmérséklete és csapadékösszege is. Mindkét esetben az extrémitást a kiugróan magas hőmérséklet és az alacsony csapadékösszeg okozza.

Rövid távú hatások

Az elmúlt években Magyarországon az átlaghőmérsékletek jelentősen emelkedtek, különösen nyáron, amikor a napi középhőmérséklet gyakran meghaladta a 27-29 Celsius fokot, különösen a Dél-Alföldön és a Dunántúl délkeleti részein. Ez a hőmérséklet-növekedés közvetlenül érinti a növények fejlődését, különösen a kukorica és napraforgó esetében, amelyek különösen érzékenyek a hő- és vízhiányra.

Hőstressz
Fotó: Pixabay

Rövid távon az ilyen extrém hőmérsékletek gyors éréshez és ennek következtében csökkent termésátlagokhoz vezethetnek. A növények nem képesek elegendő mennyiségű tápanyagot felvenni a talajból, és ez csökkenti a termés minőségét és mennyiségét is. A forró, száraz időszakokban emellett megnő a kártevők és növényi betegségek elterjedésének kockázata, ami tovább rontja a termelés hatékonyságát. Az aszály közvetlen pénzügyi hatásai pedig azonnal jelentkeznek a gazdák számára, mivel a termény mennyisége és minősége is drasztikusan csökkenhet.

Középtávú hatások

A középtávú hatások közé tartozik az agrártermelés szerkezetének fokozatos átalakulása, mivel a gazdák kénytelenek alkalmazkodni az új éghajlati körülményekhez. A folyamatosan növekvő hőmérséklet és csökkenő csapadékmennyiség miatt a hagyományos mezőgazdasági módszerek fenntarthatatlanná válhatnak. Ez különösen igaz a vízigényes növényekre, mint például a kukorica, amely jelentős mennyiségű vizet igényel a megfelelő növekedéshez és éréshez.

A gazdák egyre inkább víztakarékos öntözési technológiákba és rendszerekbe kénytelenek fektetni, valamint olyan növényfajtákat kell választaniuk, amelyek jobban ellenállnak a szárazságnak és a hőstressznek. A termelési költségek növekedése azonban hosszú távon megkérdőjelezheti a gazdaságok fenntarthatóságát, különösen a kis- és közepes méretű gazdaságok esetében. Az öntözéshez szükséges infrastruktúra kiépítése és fenntartása ugyanis jelentős beruházásokat igényel, amit nem minden gazda engedhet meg magának.

Ezen túlmenően a talajminőség is folyamatosan romolhat az ismétlődő aszályos időszakok miatt. A talajban található nedvességtartalékok kimerülnek, és a felső talajréteg kiszáradása miatt a talaj termőképessége is csökken. Ez közvetlenül befolyásolja a növények tápanyagfelvételét, ami hosszú távon jelentős terméshozam-csökkenést eredményezhet.

Előtérbe kerülhetnek olyan növények, amelyek jobban tűrik a szárazságot és a magas hőmérsékleteket. Ilyenek lehetnek például:

  • Cirok: Kiválóan tűri a szárazságot és alacsony vízigényű, ezért ideális alternatíva lehet kukorica helyett.
  • Napraforgó: Bár hagyományosan is termesztett növény, a napraforgó ellenálló képessége miatt továbbra is fontos szerepet kaphat.
  • Szójabab: Egyre népszerűbb a fehérjeigény növekedése miatt, és viszonylag jól bírja a szárazabb körülményeket is.
  • Köles és quinoa: Ezek az alternatív gabonafélék is előtérbe kerülhetnek, mivel jól alkalmazkodnak a meleg, száraz körülményekhez.
  • Levendula és egyéb gyógynövények: A levendula kifejezetten szárazságtűrő, így a klímaváltozás közepette is gazdaságosan termeszthető.

Hosszú távú hatások

Hosszú távon az éghajlatváltozás és az aszályok egyre súlyosbodó hatásai komoly fenyegetést jelentenek a magyar mezőgazdaság egészére nézve. Az ismétlődő aszályok és hőhullámok következtében a hagyományos növénytermesztési módszerek fenntarthatatlanná válhatnak, ami alapvető változásokat idézhet elő a mezőgazdasági termelésben.

Az egyik legjelentősebb hosszú távú hatás a termelési területek csökkenése lehet. Azok a területek, amelyek korábban alkalmasak voltak bizonyos növényfajták termesztésére, a jövőben terméketlenné válhatnak a tartós szárazság miatt. Ez különösen igaz az Alföldre és a Dunántúl egyes részeire, ahol a talaj víztartalékai kimerülnek, és a hőmérséklet is folyamatosan emelkedik. Az ilyen területeken a mezőgazdasági termelés visszaszorulhat, és a gazdák kénytelenek lesznek alternatív megélhetési lehetőségeket keresni, ami tovább súlyosbíthatja a vidéki térségek elnéptelenedését.

Továbbá, a hosszú távú éghajlati változások miatt a termesztett növényfajták is átalakulhatnak. Az aszálytűrőbb fajták előtérbe kerülhetnek, míg a vízigényes kultúrák termesztése háttérbe szorulhat. Ez azonban jelentős átalakulást jelentene a magyar mezőgazdaság hagyományos struktúrájában, és hosszú távon befolyásolhatja az ország élelmiszer-önellátottságát is.

Végül, de nem utolsósorban, a vízhiány és az aszályok hosszú távú következményei közé tartozik a gazdasági stabilitás megingása is. Az agrárszektorban dolgozók megélhetése közvetlenül függ a termelési feltételektől, és az ismétlődő aszályok miatt a gazdaságok jövedelme jelentősen csökkenhet. Ez hosszú távon a gazdaságok számának csökkenéséhez és az agrárium általános versenyképességének romlásához vezethet.

Az aszályos időszakok és az éghajlatváltozás jelentős kihívásokat jelentenek a magyar mezőgazdaság számára, mind rövid, mind közép, mind hosszú távon. Az agrárium számára elengedhetetlen, hogy alkalmazkodjon ezekhez az új körülményekhez, különben a gazdasági és termelési fenntarthatóság veszélybe kerülhet. Az innovatív technológiák bevezetése, a talaj- és vízgazdálkodás fejlesztése, valamint az aszálytűrő növényfajták termesztése kulcsfontosságú lépések lehetnek a jövőben. Azonban mindezek megvalósításához jelentős beruházásokra és szakpolitikai támogatásra van szükség, hogy a magyar mezőgazdaság képes legyen megbirkózni az előtte álló kihívásokkal.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Partner

Munkába állás gyorsan és egyszerűen? A lehetőség adott!

2024.09.11.

Adódnak olyan élethelyzetek, amikor az ember nem ér rá sokat töprengeni és egy helyben álldogállni. Az egyik ilyen fő szituáció, amikor a lehető leggyorsabban és leghamarabb, SOS kell a munka. Ilyenkor viszont nincs idő az állásinterjúkra és a hosszú kiválasztási folyamatokra. A hangsúly azon van, hogy a munkába állás minél gördülékenyebb legyen – szerencsére sok munkáltató is így gondolja ezt.

Senki sem tudja, hogyan fertőződött meg: madárinfluenza újabb áldozata az USA-ban

2024.09.11.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) friss jelentése szerint egy Missouri államban élő személy madárinfluenzával fertőződött meg. Az augusztus 22-én kórházba került páciens alapbetegségekkel küzdött, és az eset azért is különleges, mert ő az első olyan beteg, aki nem fertőzött állatokkal való érintkezés révén kapta el a vírust.

Több, eddig ismeretlen vírust fedeztek fel egy kínai gleccser mélyében

2024.09.11.

Az Ohio Állami Egyetem kutatói több mint 1700 különböző vírus felfedezéséről számoltak be, melyeket egy kínai gleccser mélyén találtak

Rég nem látott esőt hoznak a következő napok, jelentős lehűléssel

2024.09.11.

Pénteken nyugat felől tovább növekszik, vastagszik a felhőtakaró. Főként a nap első felében keleten még kisüthet a nap, délutánra viszont az ország többi részéhez hasonlóan már arrafelé is erősen felhős vagy borult idő valószínű. Többfelé kell számítani esőre, záporra, keleten akár zivatar is kialakulhat. Kiadós mennyiségű csapadék várható.

Elindult a Digitális Állampolgárság Program Magyarországon

2024.09.11.

A Digitális Állampolgárság Program lelke egy mobiltelefonos alkalmazás, amivel fokozatosan egyre több ügyet lehet intézni sorban állás nélkül.

A 10 legjobb táplálékkiegészítő, amelyek elősegítik a sertések bélrendszerének egészségét

2024.09.10.

A sertések bélrendszerének egészsége alapvető fontosságú az optimális növekedéshez és a jó immunrendszerhez. A megfelelő bélmikrobióta fenntartása, az emésztőrendszer védelme és a kórokozók elleni védekezés kulcsfontosságú tényezők a sertéstenyésztés sikerességéhez. Az alábbiakban bemutatjuk azt a 10 legjobb táplálékkiegészítőt, amelyek segítik a sertések bélrendszerének egészségét.

Partnerhírek
Partner

Munkába állás gyorsan és egyszerűen? A lehetőség adott!

2024.09.11.

Adódnak olyan élethelyzetek, amikor az ember nem ér rá sokat töprengeni és egy helyben álldogállni. Az egyik ilyen fő szituáció, amikor a lehető leggyorsabban és leghamarabb, SOS kell a munka. Ilyenkor viszont nincs idő az állásinterjúkra és a hosszú kiválasztási folyamatokra. A hangsúly azon van, hogy a munkába állás minél gördülékenyebb legyen – szerencsére sok munkáltató is így gondolja ezt.

Partner

Folyékony szerves és granulált, kénes foszfor alaptrágyázási technológia

2024.09.09.

A hosszú és egyre szárazabb nyár után dönteni kell. Maradunk-e az egyre gyakrabban nem működő szilárd NPK mellett, vagy továbblépünk. Mutatunk egy-egy olyan technológiát, ami a szilárd és már folyékony tápanyagok használatán alapul, és minden berendezés megtalálható hozzá, még a legkisebb gazdaságban is.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Goes Iron max limited
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goes Iron max limited

Hitelesített telefonszám

2 250 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 39 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás