A jelek azt mutatják, hogy a baromfiszektor is beáll az élelmiszer-árdrágítók népes tábora alkotta sorba. Jóllehet a termelők és feldolgozók áremelésének mértéke még messze elmarad a saját költségeik növekedésétől.

A száraz adatok szerint a termelői felvásárlási árakban április közepétől-végétől 1–7% közötti növekedés látható az egy évvel korábbihoz képest.

A legnagyobb költségtételt jelentő takarmány tavaly ősz óta 30%-kal drágult, és ez önmagában 20%-kal növelte az élőállat-előállítás költségét (Fotó: Pixabay)

3–9%-os növekedés

A csirkehúsok feldolgozói ára húsrészektől függően 3–9%-os növekedést mutat.

A boltokban látható kiskereskedelmi értékesítési árnál a csirkemell esetében az utóbbi másfél hónapban kilónként 100 forintos áremelés tapasztalható: így a mellfilé 1490-ről 1540-1550-re, a comb 670-680-ról 700 forintra nőtt.

A bontott csirkénél a legkisebb a változás, kilónként 10-20 forint az emelkedés.

És ez még csak a kezdet. Ahhoz ugyanis, hogy a termelők ne menjenek tönkre, jóval nagyobb drágítást – kétszer-háromszor 7%-ot – kellene elfogadtatni a piaccal.

A legnagyobb költségtételt jelentő takarmány ugyanis tavaly ősz óta 30%-kal drágult, és ez önmagában 20%-kal növelte az élőállat-előállítás költségét. Ezt hatékonyságnöveléssel kigazdálkodni nem lehet. Marad az áremelés vagy a veszteség lenyelése, ami viszont csődhöz vezet.

Az aratás sem segít

A szakértők szerint ugyanis nem hoz nagy árcsökkenést az aratás sem, a nagy tételben megjelenő gabona nem lesz sokkal olcsóbb a mostaninál. A baromfiszektoron egy dolog segíthet jelentősen: ha újra nyithatnak a szállodák, vendéglátóhelyek, közétkeztetők. Itt csaknem egy éve bezáródott a piac, amely a baromfitermékek jó negyedét fedi le.

A baromfitenyésztők már eddig is az önköltségi ár alatt, legfeljebb önköltségi áron tudnak értékesíteni. Mi lesz velük, ha nem sikerül a költségek növekedését áttolni a feldolgozóiparra és a kereskedelemre, végső soron pedig a fogyasztókra? – teszi fel a záró kérdést cikke a szabadfold.hu/gazdanet cikke.

Megosztás

További híreink

Csak semmi egzotikum! Ízletes, egészséges és magyar élelmiszerek!

2024.10.06.

A szezonális élelmiszerek nemcsak egészségesek, ezeket választva a helyi termelőket támogathatjuk és még a bolygót is kíméljük azzal, hogy nem távoli tájakról származó alapanyagokat vásárolunk. Az ősz kifejezetten kedvez a szezonális bevásárlásnak, egy sor zöldség és gyümölcs ilyenkor jelenik meg a piacokon.

Magasan stabilizálódnak az árak, csend honol a vitaminok piacán

2024.10.06.

A vevők a közeli igényekre szerződtek, az eladók pedig incsenek igazán kínálati pozícióban, eltekintve attól a néhány kereskedőtől, akik megpróbálják megmozgatni a készleteiket. Az árak továbbra is nagyon magasak.

Eurotier 2024: odaítélték a takarmányozás szakterületének innovációs díjait

2024.10.06.

Bő egy hónappal az idei Eurotier előtt a Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) Innovációs Bizottsága bejelentette a 2024-es év innovációs díjazottjait. Összesen 4 arany- és 21 ezüstérmet ítéltek oda. Ezek közül most a takarmányozási innovációkat emeltük ki.

Óvakodjunk a mérgező hasonmásoktól! 10 „gonosz” gyümölcs

2024.10.06.

Az ősz varázslatos időszak a szabadban való felfedezésre, a változó levelek élénk színeivel és a csípős levegővel minden túrán felpezsdít. De a réteken és erdőkön való vándorlás során csábító bogyós gyümölcsökre bukkanhatunk, amelyek az ismerős kerti gyümölcsök vadon élő változatának tűnnek. Azonban itt is igaz a mondás – nem mind arany, ami fénylik –, sok ilyen bogyó ártalmas, sőt akár halálos is lehet, ha elfogyasztjuk.

Őszi ültetés: tippek, eszközök és gyakori – elkerülendő – hibák

2024.10.06.

Ahogy a nyár élénk árnyalatai átadják helyét az ősz arany tónusainak, sok kertész azt gondolhatja, hogy ideje szögre akasztani a szerszámokat. Az ősz azonban a legjobb idő az ültetésre, olyan egyedülálló előnyöket kínálva, amelyek tavasszal sikeressé tehetik a kertet. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az őszi ültetés alapvető dolgait, a szükséges eszközöktől a gyakori, elkerülendő hibákig, így biztosítva, hogy a kertészeti erőfeszítések eredményesek legyenek.

Hogyan mentheted meg a buxusodat a puszpángmolytól?

2024.10.05.

A buxus, vagyis a puszpáng egy népszerű örökzöld növény, amelyet gyakran használunk sövények és dekoratív kertek kialakítására. De mit kell ahhoz tenni, hogy a növény valóban a kert dísze legyen? 

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone

2024.10.02.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 104 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás