A 2006-tól 2011-ig tartó időszak nagy fellendülést hozott az állattartó telepek életében. Ekkor különböző pályázatok révén nagy beruházások és rekonstrukciók történtek, amik a hígtrágyakezelést is érintették. Különösen, mivel – a korábbinál jóval szigorúbb - új törvény szabályozta a trágya elhelyezésének körülményeit. Ennek megvalósítása azonban nem sikerült optimálisan, mert a gazdálkodók a feladatot egyedi gépenként kezelték és nem rendszerben gondolkodnak. Így viszont a folyamatok felügyelete problémássá vált. Hogy ez hogyan orvosolható, arról Hegedűs Attillával, a Bauer Hungária Kft. értékesítőjével beszélgettünk.

Úgy értesültünk, a Bauer Hungária Kft. egy okos hígtrágyakezelő rendszert hozott létre. Mi generálta a szoftver kifejlesztésének szükségességét?

A munkaerőhiány. Az ugyanis az állattartó szektort is erősen sújtja. Nincsen személyzet sem a hígtrágyakezelő rendszer működtetésére, sem a karbantartásra. Hibák előfordulása esetén jellemzően elodázzák a feladatot: újraindítják a gépet és ezzel letudják a problémát. Pedig egy elektromos hiba, többszöri újraindítás esetén, okozhat nagy mértékű károsodást akár az elektromotorban, akár az egyéb gépészeti berendezésekben.

Hegedűs Attillával, a Bauer Hungária Kft. értékesítője

Hogyan kell az okos rendszer elképzelnünk?

A rendszer méri a gépek és eszközök különböző paramétereit. Hiba esetén azonnal automatikus riasztást küld a telefonra vagy akár e-mailben is. Ráadásul egy grafikus felület segítségével akár az irodából vagy az otthonunkból folyamatosan tudjuk felügyelni a folyamatokat a valós üzemi adatok alapján.

Mik a leggyakrabban beavatkozást igénylő események?

Általában idegen anyag okozta problémák vagy kezelői hibák lépnek fel, nem elhasználódásból fakad a baj, bár a karbantartási igény (például olajcsere) előre jelzésére is kiváló a rendszer.

Milyen kérdések merülnek fel a gazdálkodók részéről a szoftverrel való ismerkedés során?

A rendszer szükségességét könnyen belátják, hiszen a munkaerőhiánnyal ők is naponta szembesülnek. Bár a rendszer és a folyamat működése elsőre nem mindig nyilvánvaló, de könnyen elmagyarázható. Az ezután következő kérdés mindig a tervezett beruházás árára vonatkozik, mivel általában sem a sertés-, sem a szarvasmarha-ágazat szereplői sincsenek jó állapotban pénzügyi szempontból. Erre azt szoktam válaszolni, hogy a meglévő, 4-5 gépből (például keverő, szivattyú, szeparátor) álló hígtrágyakezelő rendszer bekerülési értékének 20-40%-ából megvalósítható a távfelügyeleti rendszer.

A másik felmerülő problémakör az, hogy az állattartó telepken jellemzően nincsen semmilyen kiépített infokommunikációs hálózat (kamerarendszer, informatikai hálózat). Sőt, gyakran a térerő erőssége sem megfelelő, ám ennek kiépítésében is tudunk segíteni.

Olyan folyamatok is integrálhatók, mint a trágyalehúzó csatorna vezérlése (Fotó: Pixabay, matthiasboeckel)

Megvalósulás esetén milyen adatok nyomon követésére van lehetőség?

Gyakorlatilag bármelyikére, az ügyfél igényeinek megfelelően, ám leginkább az aknában és tárolóban tárolt trágya térfogata, az üzemi állapot, a gépenkénti feszültség és áramfelvétel, az üzemórák, a motorhőmérséklet és a karbantartási adatok azok, amiket érdemes felügyelni.

Milyen hígtrágya kezelő gépeknél alkalmazható a szoftver?

A rendszerbe gyakorlatilag bármilyen típusú eszközöket és gépeket be lehet vonni. Sőt a trágyakezelésen túl, egyéb folyamatok is integrálhatók, mint például a szellőzés, a hűtés, a fűtés vagy a trágyalehúzó csatorna vezérlése.

Egy szoftver sosincs készen, milyen fejlesztések várhatók a meglévő funkciók bővítésére?

Az 1.0 változat egy felügyeleti rendszer, ahol beavatkozási lehetőségünk nincs. Ám különböző vezérléstechnikai elemek beépítésével elérhető az az opció is, ahol már a folyamatok komplett vezérlését is meg tudjuk oldani akár tableten vagy telefonon, számítógépen keresztül. Tehát nem csak hibajelzést és figyelmeztetést küld a rendszer, hanem már be is tudunk avatkozni ott és akkor, ahol és amikor szükséges.

A BAUER HUNGÁRIA Kft. az osztrák BAUER cégcsoport leányvállalata. Tevékenységének két alappillére az öntözés és a hígtrágyakezelés. A cég az öntözés területén komplett megoldásokat kínál, a különböző típusú szivattyúktól kezdve a gyorskapcsolófejes csővezetékeken át az öntözőgépekig.
A trágyakezelés és kijuttatás teljes technológiája (szivattyúk, keverők, fázisbontók, tartálykocsik, önözőgépek) megvalósítható BAUER berendezésekkel.
Kereskedelem, tanácsadás, szerviz, alkatrész.

(x)

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás