Az elmúlt években egyre népszerűbbek a különféle mezőgazdasági képzések. Ezek a tanfolyamok kiválóak azok számára, akik szeretnek a természetben dolgozni, és olyan új, piacképes szakmára vágynak, amely értékteremtő és fenntartható is egyben. Ezen kurzusok közé tartoznak a fakitermelő és a lakott területi fakitermelő képzések is. Az iparági várakozások szerint idén nőhet a képzésekre jelentkezők száma.

A fakitermelő képzés célja olyan műszaki és biológiai alapismeretekkel rendelkező szakemberek képzése, akik a megfelelő tudás birtokában biztonságosan el tudják végezni a fakitermelés során előforduló feladatokat, valamint kezelni tudják a legfontosabb eszközöket és gépeket. A végzett szakemberek a motorfűrész megfelelő kezelésén túlmenően meg tudják különbözteti a legfontosabb fa- és cserjefajokat a levelük, a hajtásuk és a termésük alapján.

Az elmúlt években egyre népszerűbbek a különféle mezőgazdasági képzések, ezen kurzusok közé tartoznak a fakitermelő és a lakott területi fakitermelő képzések is

A biztonságos munkavégzés, valamint a gépek és szerszámok megfelelő kezelésének megismerése mellett egyre fontosabbá válnak e képzéseken a természetvédelmi szempontok is. A fakitermelőknek a munkák megtervezésénél figyelembe kell venniük a fenntartható erdőgazdálkodás szempontjait, illetve a képzés segíthet abban is, hogy a résztvevők megtanulják, miként lehet gondoskodni az erdők hosszú távú megőrzéséről.

Változatos elhelyezkedési lehetőségek a fakitermelőknek

A szakképesítés megszerzése az állami és a magánerdőkben, az erdőgazdálkodáshoz sorolható, fakitermeléshez kapcsolódó munkavégzés elengedhetetlen feltétele. A DEKRA Akademie tapasztalatai alapján ezek a képzések kifejezetten népszerűek a magánszemélyek és a vállalatok körében. A magánszemélyek többsége saját vállalkozás indítása miatt végzi el a képzést, míg a céges beiskolázások oka általában a közutak mentén lévő fákkal borított részek kezelésével, a katasztrófavédelmi tevékenységhez kapcsolódó munkákkal, vagy épp az elektromos vezetékek környékén történő szakszerű fakivágással foglalkozó kollégák továbbképzése.

A faápolásnál is fontos

A piac áttekintése során érdemes kiemelni faápoló szakemberek oktatását is, akik már ismerik a zöldfelület-gazdálkodásban használt díszfák fajait, jártasak a favizsgálat különböző módszereiben, valamint felkészültek a favizsgálati szakvélemények, a kapcsolódó szabványok és az előírások vonatkozásában. Tevékenységük során képesek lesznek a fák életfeltételeinek javítására, gyökérkezelésekre, sebkezelésekre, valamint szakszerű metszést, statikai megerősítést tudnak végezni.

A felnőttképzés során az esetek többségében olyan résztvevőkkel találkoznak, akik nem először vesznek kezükbe motorfűrészt. Főképp a 40 év feletti korosztály képviselteti magát. A tavalyi évben is több százan végezték el a fakitermelő képzést náluk: 2022-ben a cég 10 fakitermelő képzésen 213 résztvevő végzett, míg 2 lakott-területi fakitermelő képzésen 70 részvevő. Az iparági várakozások szerint abban bíznak, hogy ebben az évben ezt a számot sikerül megduplázni.

Megosztás

További híreink

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Ősztől indul a gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakmérnök és szaktanácsadó szakirányú továbbképzés, még lehet jelentkezni

2024.07.01.

Ősztől indul a gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakmérnök és szaktanácsadó szakirányú továbbképzés a MATE oktatási rendszerében, még lehet jelentkezni.

Tovább csökkent tavaly a termőföld-eladások száma, az árak viszont nőttek

2024.07.01.

Az országos forgalom közel kétharmadát adó szántó művelési ágat külön vizsgálva 5,3%-kal nőtt tavaly a forgalom, a NAV szűrt, előzetes adatbázisa szerint nagyjából 24,9 ezer hektár volt az eladott szántóterület mérete 2023-ban.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás