Nyilvánvaló, hogy a víz kritikus fontosságú a növénytermesztés szempontjából. A talajnedvességet használó modellek a tudósok szerint 30%-120%-kal nagyobb mértékben magyarázzák meg a terméshozamok eltéréseit a különböző kultúrákban, mint a csapadékra támaszkodó modellek. Jonathan Proctor évek óta próbálja megmagyarázni, hogy miért nem jelenik meg a víz fontossága a terméshozamok statisztikai modelljeiben.

A kaliforniai Berkeley Egyetemen mezőgazdasági és erőforrás-gazdaságtanból doktorált Proctor szerint azok a tanulmányok, amelyek azt elemzik, hogy a terméshozamok hogyan reagálnak a hőmérsékletre és a csapadékra, általában azt találják, hogy a hőmérséklet sokkal nagyobb jelentőséggel bír, mint a víz. Pedig a növényfiziológiából tudni lehet, hogy a hőmérséklet és a vízellátás egyaránt nagyon fontos a növények számára.

a talajnedvességet használó modellek 30-120%-kal nagyobb mértékben magyarázzák meg a terméshozamok évenkénti eltéréseit a különböző növények esetében, mint a csapadékra támaszkodó modellek (Fotó: Pixabay)

Proctor a Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences (SEAS) posztdoktori munkatársa Peter Huybers professzor csoportjában. „Ennek a rejtvénynek a megoldása kritikus fontosságú annak számszerűsítéséhez, hogy az éghajlatváltozás hogyan befolyásolja a globális terméshozamokat” – jelentette ki.

A talajnedvesség mérése a gyökérzóna körül

A kutatócsoportnak volt egy hipotézise. Mi van, ha a modellek rossz típusú vizet mérnek? A csapadék mérése helyett, ahogyan azt a korábbi tanulmányok tették, a Harvard csapata műholdak segítségével mérte a talaj nedvességét a gyökérzóna körül a világszerte termesztett kukorica, szója, köles és cirok esetében.

A kutatócsoport megállapította, hogy a talajnedvességet használó modellek 30-120%-kal nagyobb mértékben magyarázzák meg a terméshozamok évenkénti eltéréseit a különböző növények esetében, mint a csapadékra támaszkodó modellek.

Drámai eltéréseket mutathat a csapadék és a talajnedvesség

„Az esőzés és a talajnedvesség a párolgás, a beszivárgás és a lefolyás miatt elég drámaian eltérhet egymástól” – mondta Proctor. Ami az égből leesik, nem feltétlenül az, ami a talajban van, hogy a növények megigyák, és mi úgy találjuk, hogy ami a talajban van, hogy a növények megigyák, az valójában az, ami a terméshozam szempontjából számít.”

A talajnedvesség műholdas megfigyelései és egy statisztikai megközelítés segítségével a csapat jobban el tudta különíteni és meg tudta érteni a hőmérséklet és a vízellátottság termésre gyakorolt egyedi hatásait. Amelyeket gyakran összekeverünk, mivel a hőség és a szárazság erősen összefügg.

A szélsőséges hőség kevésbé káros

A kutatócsoport konkrétan úgy találta, hogy a szélsőséges hőség kevésbé károsítja a terméshozamokat, mint azt a korábbi modellek becsülték. Ez csökkentette a felmelegedésből eredő előre jelzett károkat. A kutatócsoport azonban az aszályra és az árvizekre való fokozott érzékenységet is megállapította.

„Amikor a mezőgazdasági termelékenység előrejelzéséről van szó a változó éghajlatban, figyelembe kell vennünk, hogy a hőmérséklet és a víz elérhetősége hogyan fog együttesen alakulni” – mondta Huybers, a SEAS és a Föld- és Bolygótudományok Környezettudományi és Mérnöki Karának professzora. „A hőmérséklethez képest a víz elérhetőségében bekövetkező változások inkább regionálisak és szezonálisak lesznek, így a regionális tervezés és a gazdálkodási stratégiák sokkal inkább előtérbe kerülnek az éghajlatváltozással való megbirkózással kapcsolatban.”

A kutatócsoport azt tervezi, hogy a talajnedvesség és a hőmérséklet globális mezőgazdasági termelékenységet befolyásoló hatásának jobb megértését felhasználja annak feltárására, hogy az éghajlatváltozás hogyan hathat az emberi jólét más aspektusaira, például a migrációs döntésekre vagy az élelmiszer-ellátás stabilitására.,

(A tanulmány a Nature Food című folyóiratban jelent meg, a cikket a futurefarming.com webszerkesztője, Hogo Claver jegyzi)

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás