A bazsalikom az egyik legnépszerűbb fűszernövény, amelyet könnyen termeszthetünk akár otthon is. Azonban sokak mégsem sikeresek a termesztésben. A cikkből kiderül, hogy miért.

Hogyan kell szaporítani a bazsalikomot?

A bazsalikom szaporítása meglehetősen egyszerű, még a kezdő kertészek számára is. A legelterjedtebb módszer a magvetés, de ha gyorsabb eredményt szeretnénk, akkor választhatunk előnevelt palántákat is. A dugványozás is népszerű módszer, ahol a bazsalikomszárat vízbe helyezve gyökereztetjük meg, majd cserépbe ültetjük át. Ezután csak rendszeres öntözésre van szükség, hogy a növény szépen fejlődjön​.

bazsalikom
Forrás: Pixabay

Miért nem nő dúsra a bazsalikom?

Sokszor felmerül a kérdés, hogy miért nem növekszik dúsra a bazsalikom. Ennek egyik oka lehet a nem megfelelő metszés. A bazsalikom esetében fontos, hogy a talajtól számított első levélpár fölött vágjuk vissza a szárat, hogy serkentsük az új hajtások növekedését. Ha a növény virágozni kezd, vissza kell metszeni, hogy inkább a levelek növekedésére koncentráljon​.

Hogyan és mikor kellene szüretelni?

A bazsalikom szüretelése is sok kérdést vet fel. Általában az ültetéstől számított két hónap után lehet elkezdeni szüretelni a leveleket. A levágott részeket azonnal felhasználhatjuk, lefagyaszthatjuk, vagy akár tovább is szaporíthatjuk. Fontos, hogy ne vágjunk le túl sokat egyszerre, hogy a növény továbbra is erőteljes maradjon​.

Miért szárad ki a bazsalikom?

A bazsalikom viszonylag magas vízigényű növény, különösen, ha szabadban vagy napos helyen tartjuk. A rendszeres öntözés elengedhetetlen, különösen az oldalhajtások megjelenése után. Ha azt tapasztaljuk, hogy a növény levelei elkezdenek barnulni vagy száradni, az valószínűleg a vízhiány jele lehet. ennek megállapítására fontos a talaj nedvességének rendszeres ellenőrzése​.

Hol tartsuk a bazsalikomot a legjobb eredményért?

A bazsalikom nagyon fényigényes növény, ezért a legjobb, ha déli fekvésű ablakban vagy napsütéses helyen tartjuk. A nyári hónapokban akár ki is tehetjük az erkélyre vagy a teraszra. Ügyeljünk arra, hogy a növény elegendő napfényt kapjon, mert enélkül nem fog megfelelően fejlődni​.

A bazsalikom gondozása nem bonyolult, de a fenti, néhány alapvető szabályt betartva sikeresek lehetünk a termesztésben. A megfelelő fényviszonyok, a rendszeres öntözés és a helyes metszés mind hozzájárulnak ahhoz, hogy dús és egészséges bazsalikomot neveljen. Ha figyelünk ezekre, a bazsalikom nemcsak szép lesz, hanem ízletes is, amely feldobja az ételeket.

További híreink

Kerüljünk közelebb a rebarbarához, ehhez a mostohán kezelt növényhez

2024.09.12.

A rebarbara egy különleges zöldség, amelyet gyakran gyümölcsként használunk a konyhában. Fanyar íze, magas tápanyagtartalma és sokoldalú felhasználása miatt népszerű alapanyag a sütemények és kompótok készítéséhez.

Óvatosabb, kivárásra kényszerített gazdák - gépértékesítés számokban

2024.09.12.

A magyar gazdálkodók egyre nyitottabbak a technológiai fejlesztésekre és a korszerű technikai eszközök alkalmazására. Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 89,5 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket 2024 I. félévében, ami 49 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi forgalomtól. Az AKI statisztikai felmérése 188 mezőgép-forgalmazó és -gyártó eladási jelentése alapján készült 2024-ben.

Partner

Őszi kalászos gyomirtás? A válasz: Reliance + Silwet Star + Tonivit csomag

2024.09.12.

Az, hogy miért lett fontos a gabonafélék őszi gyomirtása, többtényezős, egyre hosszabb történet. Párat említünk ezek közül a cikkben.

Érdemes elkerülni a hibákat a gyümölcsfák gondozásakor

2024.09.12.

A nyár végi, kora őszi időszakban sok fontos tennivaló akad a kiskertekben, a gyümölcsfák gondozása is ilyen.

Győr környékén és a Bakonyban több hónapnyi csapadék eshet a következő napokban

2024.09.12.

Úgy tűnik az időjárás mindent megtesz annak érdekében, hogy hamar elfelejtsük a hőséget, és remélhetőleg valamelyest az aszály is mérséklődik. Csütörtökön a nyugati tájak fölé hidegfront érkezik, amely hullámot vet, és déli ágán kialakul egy mediterrán ciklon, amely péntektől tartósan meghatározza a Kárpát-medence időjárását.

Új védjegyre lehet pályázni az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságnál

2024.09.12.

A Nemzeti Parki Termék védjegy célja a természettel harmonikus gazdálkodás, termék előállítás és szolgáltatás ösztönzése, tevékenységeik megbecsülésének növelése

Partnerhírek
Partner

Őszi kalászos gyomirtás? A válasz: Reliance + Silwet Star + Tonivit csomag

2024.09.12.

Az, hogy miért lett fontos a gabonafélék őszi gyomirtása, többtényezős, egyre hosszabb történet. Párat említünk ezek közül a cikkben.

Partner

Dr Green Prime magtrágya – egy valódi újító megoldás a tápanyag-utánpótlásban

2024.09.12.

A Dr Green Prime a vetőmag felületére a csávázással egy menetben vagy akár külön is felhordható tápanyagforrás, mely a csírázó növény számára azonnali erőt biztosít, hogy egységes, vitális állományt érjünk el, mely mind a környezeti, mind a peszticid stresszhatásoknak jobban ellenálló növényt eredményez.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Goes Iron max limited
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goes Iron max limited

Hitelesített telefonszám

2 250 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 41 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás