Ősszel sokaknak eszébe juthat a kérdés, hogy miért hullajtja le a leveleit a fák egy része, és miért vannak örökzöldek? Egymás mellett élnek, de amíg a lombhullatók drámaian változnak évről évre, addig a fenyők változatlanok télen-nyáron.

Tudósok sem tudják egyértelműen, miért van így, mindenesetre az egyik legerősebb magyarázat szerint a tél és a hideg miatt kopaszodnak meg meg a fák. A tél ugyanis hatalmas stressz a fáknak.

Miért hullajtja le a leveleit a fák egy része, és miért vannak örökzöldek? (Fotó: Pixabay, Peggychoucair)

Ha maradnának a levelek, akkor a fagy szétrepesztené a sejtek falait. Az örökzöldek viszont gyantával vonják be tüskéiket, nem fagynak el, ezért nincs szükségük levélcserére.

Jó stratégia, nem véletlen, hogy a nyitvatermő örökzöldek már 460 millió éve megjelentek, míg a zárvatermő lombosok legfeljebb 120 millió éve.

A trópusokon nincs hideg és fagy, ezért minden növény örökzöld. Ez érthető, de mi van az északi tájakkal? Ott is csak fenyőfélék élnek. Kutatók úgy gondolják, hogy egyszerűen nem éri meg lehullatni a leveleket, majd újra növeszteni, mert annyira rövid az ideális tenyészidőszak, hogy több energiát emésztene fel a lombnövesztés, mint amennyit a fotoszintézis ad.

A lombhullató fák leveleinek csak egyetlen idényben kell megtéríteniük a lombkoronába befektetett energiát. Ezzel szemben az örökzöld tűlevelűek több időszakot is kiszolgálnak. Ez a legfontosabb előnye az örökzöldeknek.

A zárvatermők és lombhullatók ugyanakkor mégiscsak a legsikeresebb növénycsoport a Földön. Valószínűleg ez volt az egyik legjobb alkalmazkodási módszer az éghajlatváltozásokhoz, jégkorszakokhoz, felmelegedésekhez.

Egyik teória szerint a nagy felületű levelek folyamatosan párologtatnak, az ehhez szükséges vizet a gyökérzet veszi fel a talajból. A fagy miatt télen ez csak korlátozottan lehetséges, ezért a fáknak meg kell szabadulniuk a párologtató felülettől, különben kiszáradnának.

Felmerült az is, hogy a rovarok ette, és fotoszintézis-anyagcsere melléktermékekkel teli levelektől, mint káros anyagoktól szabadulnak meg a fák.

Talán a legmeggyőzőbb érv, hogy ha nem hullana le a lombozat, akkor télen a levelekre rakódó hó súlya alatt eltörnének az ágak. Egy fenyő ága sokkal rugalmasabb, mint mondjuk egy tölgyé. A kúp alakú örökzöldekről, a tüske alakú levelekről könnyen lecsúszik a hóréteg, ha kell, lehajlik az ág, és ledobja a havat.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

A hőség és a vízhiány határozza meg, merre tart a magyar zöldség- és gyümölcstermesztés

2024.09.19.

Merre tart a hazai zöldség- és gyümölcstermesztés a klímaváltozás korában? - a kérdés sok területet érint.

Minden eddiginél nagyobb támogatást kapnak az ökológiai gazdálkodást folytatók

2024.09.19.

Az új Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv (KAP ST) keretében induló európai uniós társfinanszírozású agrártámogatások eddig soha nem látott előnyöket kínálnak azoknak a gazdálkodóknak, akik az ökológiai gazdálkodás mellett döntenek.

Partner

Fokozott tűzveszélyt jelent a szárítókban hagyott napraforgó, cirok

2024.09.19.

A betakarítás folyamatosságát a csapadékos időjárás megtöri. A szárítók üzemeltetői nehéz helyzetben vannak, mert nem tudják, mikor folytatódhat a betakarítás (talán már holnap), ezért gyakran a toronyban hagyják a terményt, nem ürítik le. Ez akkor is veszélyes, ha ügyelnek arra, hogy a felső nedves tömeg is megszáradjon. 

Debrecenből Vermillion városába: négy precíziós mezőgazdasági mérnökjelölt tanulhat Amerikában

2024.09.19.

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar négy hallgatója a precíziós mezőgazdasági mérnök képzés keretében fél évet tanulhat a Dél-Dakotai Állami Egyetemen.

Ne lepődjön meg, tájékozódjon előre: összegyűjtöttük az árvíz miatti útlezárásokat és korlátozásokat

2024.09.19.

A Duna magas vízállása miatt a lezárták a Győr-Moson-Sopron vármegyei 14-es főúton található Vámosszabadi ártéri hidat és ezzel együtt a határátkelőhelyet is. A lezárás érinti a teljes közúti forgalmat, így az autósok Győr-Moson-Sopron vármegyében az M15-ös autóutat, Komárom-Esztergom vármegyében pedig a 13-as főúti Monostori-hidat használhatják kerülőútként.

Öt év alatt több mint duplájára nőtt a szója vetésterülete Vas vármegyében

2024.09.19.

Mi kell ahhoz, hogy hatékonyan termeszthessen szóját a gazda? Többek között erről is szó esett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas Vármegyei Szervezete által megrendezett fajtabemutatón.

Partnerhírek
Partner

Fokozott tűzveszélyt jelent a szárítókban hagyott napraforgó, cirok

2024.09.19.

A betakarítás folyamatosságát a csapadékos időjárás megtöri. A szárítók üzemeltetői nehéz helyzetben vannak, mert nem tudják, mikor folytatódhat a betakarítás (talán már holnap), ezért gyakran a toronyban hagyják a terményt, nem ürítik le. Ez akkor is veszélyes, ha ügyelnek arra, hogy a felső nedves tömeg is megszáradjon. 

Partner

A szója az agráriumban kikerülhetetlen alkalmazkodás egyik legjobb eszköze

2024.09.18.

Egyre többen, de még így is csupán csak a magyar mezőgazdasági vetésterület 2,7 százalékán termesztik a szóját. A jövő növényeként tekintenek rá, óriási fejlődési potenciál előtt áll – hangzott el a Karintia Kft. által rendezett Szója Szakmai Napok 2024. rábakecöli eseményén, ami a négyállomásos sorozat harmadik helyszíne volt. Bene Zoltán cégvezető meglepően nagyszámú érdeklődő gazdálkodó előtt érvelt a szójatermesztés mellett.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.000 hirdetés 74 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás