A gombaszezon megkezdődött, sokan gyűjtik ilyenkor az ízletesebbnél ízletesebb gombákat. De melyek a legismertebb és legkedveltebb gombák, melyekkel bármikor találkozhatunk az étkezőasztalunkon? Ezeket gyűjtöttük egy csokorba.

Ízletes vargánya

A köznyelvben sokszor csak tinóra, vagy tinóru néven emlegetik ezt az ízletes gombát. Az elnevezések nem állnak távol a valóságtól, ugyanis az ízletes vargánya a tinórufélék családjába tartozó gombafaj. Leggyakoribb előfordulási helye a tölgyes, gyertyános és szelídgesztenyés erdőkben van, de bármilyen erdőben rábukkanhatunk. Az ízletes vargánya az egyik legkiadósabb és az egyik legnagyobbra növő ehető gombafajunk. Kalapjának átmérője elérheti a 25 cm-t is és akár 15 cm magasra is megnőhet. Kalapja zsírosan fénylő, gesztenyebarna színű, kalapjának alsó fele pedig zöldessárga színű. Tönkje vörösesbarna színű, enyhén csíkozott. Húsának színe nyomásra sem változik. Elsősorban gombapörköltnek ideális.

Nagyon finom és ízletes az ízletes vargánya gomba
 
Nagy őzlábgomba

A nagy őzlábgomba lomb- és fenyőerdőben is egyaránt megterem, de leginkább füves, ligetes, ritkás erdőkben, akácosban, bokros helyeken és erdőszéleken lelhetünk rá erre a fajtára. A tönkje akár 40 cm magasra is nőhet, megnyúlt, lefelé fokozatosan vastagodó. A kalapja fiatalon tojásdad, később esernyőszerűen kiterülő. Átmérője elérheti a 30 cm-t is. Kalapjára jellemző, hogy a fiatalon összefüggő, sötétbarna bőre növekedés közben fokozatosan megrepedezik, pikkelyszerűvé válik. Húsa puha, fehér színű, színtartó. Leginkább rántott gombaként fogyasztják sokan.

Erdőszéli csiperke

Az erdőszéli csiperke az egyik legkedveltebb gomba hazánkban. Nyártól egészen ősz végéig megtalálható napos területeken, réteken, legelőkön, erdőszéleken. Az erdőszéli csiperke kalapja kezdetben fehér, később besárgul és mérete elérheti akár a 20 cm-t is. Fiatal korban félgömb alakú, később kilapul. Tönkje karcsú, 5-15 centiméter magasra nő meg. Közvetlenül a kalap alatt nagy, bőrszerű gallér található. Kellemes íze miatt pörköltnek, sült gombának és gombalevesnek is kiváló lehet.

Az erdőszéli csiperke kalapja fiatal korban még félgömb alakú, idősebb korban a kalap kifeszül
 
Ízletes tőkegomba

Az ízletes tőkegomba széles körben elterjedt. Jóformán bármelyik erdőben megtalálható, kivétel a csapadékban szegényebb vidékek erdei. Leginkább a síkvidékek és a középhegységek bükkelegyes erdőségeiben a lomblevelű fákat kedveli. Áprilistól novemberig terem, fatörzseken és elhalt tönkökön többnyire csoportosan nő. A gomba kalapja 4-5 centiméteres átmérővel rendelkezik, a kalapot borító bőr sima, nyirkos tapintású. Csapadékos időben a kalap színe piszkos-sárgásbarna, fahéjszínű, szárazon halványabb barna színű. A tönk hosszúsága a 10 cm-t is elérheti. Átmérőjét tekintve vékony, gallért is visel.

Megosztás

További híreink

Bemutatkozott az elektromos Massey Ferguson traktor az ATH szakkiállításon

2024.10.05.

A holland gyártó, a Mechan Group bemutatott egy MF traktort elektromos változatban a szeptemberben megrendezett AgroTechniek Holland (ATH) szakkiállításon. Az importőr a prototípust a Knegt Tractorsszal együttműködve építette meg.

A nyári ludak után házi kacsában is fertőzött a madárinfluenza vírus

2024.10.05.

Néhány nappal az első vadmadár esetek igazolása után házi baromfiállományban is kimutatta a madárinfluenza jelenlétét a Nébih laboratóriuma

Tíz szakember kapta meg a Népművészet Mestere díjat 2024-ben

2024.10.05.

A Népművészet Mestere díj egyes alkotások vagy egész életmű elismeréseként azoknak a népművészeknek adományozható állami kitüntetés, akik hosszabb időszak alatt kifejtett munkásságuk során a népművészet fejlesztésében kimagasló eredményeket értek el.

Partner

Ezt ne hagyja ki! - Nagy meglepetés az Agrárszektor Konferencián

2024.10.04.

Előesttel bővül az idén a siófoki Agrárszektor Konferencia műsora, így már három napon keresztül, december 3-5. között találkozhatnak színvonalas szakmai programokkal a rendezvény résztvevői. A december 3-i előesten az agráriumot érintő meteorológiai előrejelzésekről, az agrárgazdaságra is hatással bíró várható gazdasági és belpolitikai eseményekről lesz szó, illetve mérlegre kerülnek a magyar élelmiszergazdaság Európai Unióban töltött elmúlt húsz évének tapasztalatai és a hazai agrárvállalkozások kitörési lehetőségei is.

Öntözőrendszerek: Melyik a legjobb választás?

2024.10.04.

Az öntözőrendszerek kulcsfontosságú szerepet játszanak a kertészet és általában a mezőgazdaság hatékonyságában, különösen a szárazabb éghajlatokon, így Magyarországon is. Az optimális vízellátás biztosítása a növények számára nemcsak a terméshozamot növeli, hanem a vízpazarlás minimalizálásában is segít.

Utánajártak, hány medve kóborolhat Magyarországon

2024.10.04.

Szinte lehetetlen kideríteni, pontosan hány európai barnamedve kószál éppen Észak-Magyarország erdőiben, de az egyes észleléseket végignézve képet kaphatunk az állatok hozzávetőleges számáról.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone

2024.10.02.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BK
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BK

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 106 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás