A Magyar Állattenyésztők Lapja szeptemberi lapszámában hirdette meg a Keressük az ország legjobb minőségű szénáját! című felhívást. A Kőszegi Evangélikus Középiskola kaszálójáról beküldött széna mintája bizonyult a legjobbnak. Szemlézett cikkükben a vizsgálati szempontokról és a vizsgálat menetéről írnak.

A szénának meghatározó szerepe van a növényevő állatok, különösen a kérődzők és a lovak takarmányozásában. A kérődzők a széna strukturális hatékonysága segítségével képesek a napi 10-12 óra kérődzésre, hiszen csak a megfelelő takarmány vált ki elegendő rágást és kérődzést az állatokban. Ellenkező esetben kevesebb nyál termelődik, és ennek következtében csökken a bendő pH-ja.

Az érzékszervi vizsgálat után érdemes ellenőrizni, hogy található-e a széna mintájában olyan növény, amely mérgező, vagy amely antinutritív anyagot tartalmaz (Forrás: allattenyesztok.hu)

A mikrobiális fehérje mennyisége

A savas környezet nem kedvez a bendőben élő mikrobáknak, amelyek a nyersrost lebontását végzik. Mindezek következményeként jelentősen csökken az állat megfelelő termelésének szempontjából fontos mikrobiális fehérje mennyisége. Azonban nem csak a strukturális hatása lényeges a szénának. Jelentős szerepe van az állatok kiegyensúlyozott takarmányozásában annak, hogy milyen minőségű szénát etetünk.

A széna minőségét érzékszervi és kémiai (laboratóriumi) vizsgálattal tudjuk legjobban meghatározni.

Az érzékszervi vizsgálatnál pontozással fejezzük ki a különböző tulajdonságok közötti különbségeket. Négy szempont alapján történik a pontozás:

A kapható pontok alapján négy osztályba sorolhatóak a vizsgált szénák:

  • Nagyon jó (jó) minőségű széna
  • Kielégítő minőségű széna
  • Mérsékelt minőségű széna
  • Romlott minőségű széna

Van-e a mintában mérgező növény?

Az érzékszervi vizsgálat után érdemes ellenőrizni, hogy található-e a mintában olyan növény, amely mérgező, vagy amely antinutritív anyagot tartalmaz. Amennyiben igen, akkor a növény mennyiségétől függően korrigálni kell a végső pontszámot.

A széna laboratóriumi vizsgálatát érdemes elvégeztetni, ha tudni szeretnénk annak táplálóértékét, vagy olyan növényeket is tartalmaz, amelyek vélhetően mérgezőek, vagy takarmányozási szempontból nem kedvezőek. Ha a laboratóriumi vizsgálat eredménye gyenge minőségű szénára utal, akkor a kaszálási időpont helyes megválasztásával, tápanyag-utánpótlással vagy pillangós virágúak felülvetésével lehet javítani a minőségen.

(Forrás: allattenyesztok.hu

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Partner

Ezt ne hagyja ki! - Nagy meglepetés az Agrárszektor Konferencián

2024.10.04.

Előesttel bővül az idén a siófoki Agrárszektor Konferencia műsora, így már három napon keresztül, december 3-5. között találkozhatnak színvonalas szakmai programokkal a rendezvény résztvevői. A december 3-i előesten az agráriumot érintő meteorológiai előrejelzésekről, az agrárgazdaságra is hatással bíró várható gazdasági és belpolitikai eseményekről lesz szó, illetve mérlegre kerülnek a magyar élelmiszergazdaság Európai Unióban töltött elmúlt húsz évének tapasztalatai és a hazai agrárvállalkozások kitörési lehetőségei is.

Öntözőrendszerek: Melyik a legjobb választás?

2024.10.04.

Az öntözőrendszerek kulcsfontosságú szerepet játszanak a kertészet és általában a mezőgazdaság hatékonyságában, különösen a szárazabb éghajlatokon, így Magyarországon is. Az optimális vízellátás biztosítása a növények számára nemcsak a terméshozamot növeli, hanem a vízpazarlás minimalizálásában is segít.

Utánajártak, hány medve kóborolhat Magyarországon

2024.10.04.

Szinte lehetetlen kideríteni, pontosan hány európai barnamedve kószál éppen Észak-Magyarország erdőiben, de az egyes észleléseket végignézve képet kaphatunk az állatok hozzávetőleges számáról.

Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Bőgés után barcogástól hangosak az erdők – egy nap alatt akár 30-40 nősténnyel is elbír a bika

2024.10.04.

Az ősz és a hűvösebb idő beköszöntével megérkezett a gímszarvasok párzási időszaka, azaz a szarvasbőgés. A különös jelenség időjárástól és földrajzi viszonyoktól függően augusztus végétől akár novemberig is tarthat. A rendőrség és a vadásztársaságok fokozott óvatosságra kérik a közlekedőket, mivel a párzás időszakában a vadak mozgása még kevésbé kiszámítható, mint máskor.

Drámai visszaesés után hároméves mélyponton Magyarország ipari termelése: mi áll a háttérben?

2024.10.04.

Az augusztusi ipari termelési adatok alapján az ipari kibocsátás volumene jelentős visszaesést mutatott. Az ipar teljesítménye idén augusztusban 9,5%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest, a munkanap-hatással korrigálva pedig a visszaesés 4,1% volt.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone

2024.10.02.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BK
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BK

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 106 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás