A Fusarium növénypatogén gombák által termelt, egészségre ártalmas mikotoxinok kontrolljában és ártalmatlanításában nagy szerepet játszhatnak azok a mikroorganizmusok, köztük élesztők és tejsavbaktériumok, melyek megfelelő mikotoxintűrő és -hatástalanító képességgel, valamint Fusarium növekedést gátló (antagonista) tulajdonsággal jellemezhetők. 

A Debreceni Egyetem egyik projektjében élesztő törzsgyűjteményt hoztak létre, valamint megvizsgálták ezen mikrobák Fusarium és Fusarium mikotoxin ellenes tulajdonságait. Vizsgálataiba bevonták az indiai együttműködő partnertől (CSIR-NIIST kutatóintézet, Trivandrum, Kerala, India) kapott tejsavbaktérium törzseket is, melyek azonosítását részben a magyar egyetem szakemberei végezték el - írta az intézmény közleménye. 

A mikotoxinok leküzdésében nagy szerepet játszhatnak azok a mikroorganizmusok, melyek megfelelő mikotoxintűrő és -hatástalanító képességgel, valamint antagonista tulajdonsággal jellemezhetők.
A mikotoxinok leküzdésében nagy szerepet játszhatnak azok a mikroorganizmusok, melyek megfelelő mikotoxintűrő és -hatástalanító képességgel, valamint antagonista tulajdonsággal jellemezhetők

A technológiai alkalmazások gyakorlata

Mivel a tejsavbaktériumok között jó Fusarium antagonista sajátosságúak és jó mikotoxin elimináló képességűek voltak, ezért az indiai kollégákkal közösen tanulmányozták és igazolták ezen törzsek technológiai alkalmazhatóságát TLR3 és TLR4 technológiai felhasználhatósági szinteken kukorica silózásakor (mikotoxin elimináció), illetve kukorica-, búza- és földimogyoró magokon (Fusarium moniliforme fertőzés gátlása). 

A technológiai alkalmazhatósági vizsgálatokba jó mikotoxintűrő- és hatástalanító képességű élesztőket is bevontak, melyek közül két ígéretes törzs genomját megszekvenálták és a törzsek génkészletét elemezték különösképpen fókuszálva a potenciális mikotoxin hatástalanító génekre - írták.

Az élesztők mikotoxintűrése és –eliminálása molekuláris hátterének a feltárása érdekében többféle rendszerben végeztek transzkriptomikai vizsgálatot. A Schizosaccharomyces pombe hasadóélesztő fumonisin B1 mikotoxinnal kezelt illetve a Fusarium verticilloides kukoricakártevő gombával együtt-tenyésztett mintáiból, valamint a Fusarium graminearum gabonakártevővel együtt-tenyésztett Schizosaccharomyces japonicus mintákból azonosítottak a kontroll tenyészetekhez mérten eltérően kifejeződő géneket. A rendelkezésünkre álló adatbázisokból ki tudták nyerni a módosult transzkripciót mutató gének funkcióját.

A kutatási eredményeiket nemzetközi és hazai konferenciákon mutatták be, továbbá 8 darab tudományos kéziratban foglalták össze, melyek közül 3 közlemény közös az együttműködő indiai partnereikkel. Az indiai partner részéről egy kutató járt két alkalommal Debrecenben, míg hazánkból két kutató járt Indiában szintén két alkalommal a közös eredmények áttekintése és közlése érdekében - közölték.

A projekt részletei:

  • Biotechnológiai kutatások Fusarium mikotoxinoktól mentes gabonafélék és élelmiszerek előállítása céljából.
  • A projekt azonosító száma: 2019-2.1.13-TÉT_IN-2020-00056
  • Kedvezményezett: Debreceni Egyetem 
  • A támogatási összeg: 69 848 054 forint
  • A projekt időtartama: 2021.01.01 – 2024.06.30

További híreink

Biztos, hogy drágul a kenyér, csak az a kérdés, mikor és mennyivel

2024.09.09.

Biztosra vehető, hogy a kenyér ára emelkedni fog, a kérdés már csak az, hogy mennyivel, mivel a fogyasztók tűréshatáruk szélénél járnak. Az idei aszály jelentős károkat okozott, de a helyzet nem olyan súlyos, mint két évvel ezelőtt. Ahogy véget ért a nyár és a termények nagy részét már betakarították, elkezdhetjük értékelni az idei szezont. Bár nem volt az agrárium számára ideális év az extrém meleg és száraz időjárás miatt, ami az árakban is meg fog mutatkozni, az aszály leginkább az őszi betakarítású növényeket érintette, mint a kukorica, a napraforgó és a szója, melyeknél a tavalyihoz képest jelentős hozamcsökkenés várható.

Negyedszerre sikerült a közbeszerzés, felújítják a MATE gödöllői campusának neobarokk főépületét

2024.09.09.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) gödöllői campusának műemlék főépületét 1,7 milliárd forintért újíthatja fel a kivitelező.

Üvegház, fólia, folyami rák és fűszerút is van az ebesi gazdaságban

2024.09.09.

A Szender Kert egy családi őstermelő vállalkozás, amit a korábban debreceni szakácsként dolgozó Szendrei Bence és felesége, Eszter valósított meg

Ne lepődjön meg, a héten már 8 fok is lehet éjszaka - mutatjuk mikor

2024.09.09.

Kedden a Dunántúlon napos idő várható gomolyfelhőkkel, a Dunától több lesz a felhő, sőt a keleti, északkeleti megyékben sokáig borult marad az ég, és ott csak lassan szűnik a csapadék. Az északnyugati, nyugati szelet élénk, időnként erős széllökések kísérik, majd estére mérséklődik a légmozgás. Délutánra a legtöbb helyen 21 és 26 fok közé emelkedik a hőmérséklet, de északkeleten 20 fok közelében, vagy kevéssel az alatt marad a csúcsérték.

Partner

Folyékony szerves és granulált, kénes foszfor alaptrágyázási technológia

2024.09.09.

A hosszú és egyre szárazabb nyár után dönteni kell. Maradunk-e az egyre gyakrabban nem működő szilárd NPK mellett, vagy továbblépünk. Mutatunk egy-egy olyan technológiát, ami a szilárd és már folyékony tápanyagok használatán alapul, és minden berendezés megtalálható hozzá, még a legkisebb gazdaságban is.

Új fejlesztési hullám a kertészeti ágazatban szeptember 10-től

2024.09.09.

Szeptember 10-től lehet pályázni gyümölcs-, valamint gyógy- és fűszernövény ültetvények telepítésére irányuló támogatásokra, míg szeptember 24-től a kertészeti üvegházak, hűtőházak, valamint zöldség- és burgonyatárolók fejlesztésére, illetve a kapcsolódó post-harvest beruházásokra benyújthatók a támogatási kérelmek.

Partnerhírek
Partner

Folyékony szerves és granulált, kénes foszfor alaptrágyázási technológia

2024.09.09.

A hosszú és egyre szárazabb nyár után dönteni kell. Maradunk-e az egyre gyakrabban nem működő szilárd NPK mellett, vagy továbblépünk. Mutatunk egy-egy olyan technológiát, ami a szilárd és már folyékony tápanyagok használatán alapul, és minden berendezés megtalálható hozzá, még a legkisebb gazdaságban is.

Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Goes Iron max limited
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goes Iron max limited

Hitelesített telefonszám

2 250 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 38 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás