Évente mintegy 21 milliárd forintos kárt szenved el a magyar mezőgazdaság a vadak okozta károk miatt, miközben a gazdák csupán 3 milliárd forint kompenzációban részesülnek. A Nemzeti Agrárkamara (NAK) tavaly novemberben javasolta először, hogy a vadkárok elszenvedőinek igényeit átvállalják.

Jelenleg a részletek kidolgozása zajlik, de már most tudni lehet, hogy a NAK egy saját vállalkozás létrehozásával kezelné az évről évre jelentkező milliárdos kártérítési igényeket. A vadkárok elleni védekezésben a vadászoknak és a gazdálkodóknak együtt kell működniük, bár teljes védelem nem lehetséges. Még olyan helyeken sem, mint Iván, ahol példaértékű az együttműködés.

Mivel a szarvas nagy távolságok megtételére képes, és időként nagy, akár százas rudlikba áll össze, komoly károkat okozhat, és ez nehezen védhető ki

Nincs jogerősen megítélt, de ki nem fizetett vadkár

Orbán Henrik, az Országos Magyar Vadászkamara vármegyei titkára a Kisalföld megkeresésére elmondta, hogy tudomása szerint vármegyéjükben nincs olyan vadkár, amit jogerősen megítéltek, de még nem térítettek meg.

– A térségben tapasztalható, hogy vadkár esetén a gazdák és a vadgazdálkodók többnyire egyezséget kötnek. Azonban azt is fontos tudni, hogy ha a gazdák nem működnek együtt a védekezésben és a megelőzésben, és csak a kártérítésre számítanak, az nem jogszerű, hiszen nincs alapja a kártérítésnek. Ez néha vitákat okozhat.

Különféle védekezési módszerek állnak rendelkezésre, mint például vadriasztó szerek és időszakos kerítések, melyek hatékonyan segíthetnek. Fontos, hogy a feladatokat és a költségeket megosztva oldják meg, így elkerülhetők a jövőbeni konfliktusok – hangsúlyozta Orbán Henrik. Azt is hozzátette, hogy bár egyes esetek bíróságra kerülnek, olyan ügyekről, amelyeket jogi útra tereltek, lezártak, de a vadásztársaság nem teljesítette kötelezettségét, nincs információjuk a vármegyében. Ez nem is lehet, hiszen ilyen esetben a vadásztársaság elveszítené vadászati jogát.

A gímszarvas okozta kár kiemelkedő

Orbán Henrik szerint jelenleg a gímszarvas okozta károk a legjelentősebbek. A szarvasok nagy távolságokat képesek bejárni, és gyakran nagyobb csoportokban mozognak, ami komoly károkat okozhat, és nehéz ellenük védekezni. Az állománycsökkentésre vonatkozó előírások a gímszarvasra és a vaddisznóra is vonatkoznak. A vaddisznók kilövése már érzékelhető eredményeket hozott, és az idei adatok alapján a gímszarvas esetében is előrelépés várható.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) széleskörű tájékoztatást nyújt az érintett feleknek a témában. Újdonságként kísérleti jelleggel mediátori szolgáltatást indítanak, többek között Győr-Moson-Sopron vármegyében is. A kamarai tagok a falugazdászoknál kezdeményezhetik a szolgáltatást, amely segít a gazdák és vadászok közötti egyeztetésben, közvetítve a Kamara szakértői által.

Fontos az együttműködés – Az iváni példa

A vadkár megelőzésében az együttműködés kulcsfontosságú a vadászok és a gazdák között. Ivánban példás az együttműködés, ahol a helyi vadásztársaság és a földhasználók közösen dolgoznak a termés védelmén. Heiner Ernő, a társaság elnöke elmondta, hogy egy hivatalos kárszakértő is van a tagjaik között, akinek véleményét a gazdák is elfogadják.

– Egyedül nem lennénk képesek megvédeni a termést, a gazdák segítsége elengedhetetlen – hangsúlyozta Heiner Ernő. – Közös munkával építjük ki az elektromos védelmi rendszereket, melyek karbantartásáért a gazdák felelnek.

Ágh Ödön, egy helyi gazda, szintén kiemelte az együttműködés fontosságát, és hozzátette, hogy a vetésforgót is a vadásztársasággal egyeztetve alakítják ki.

(Forrás: kisalfold.hu)

Megosztás

További híreink

Szintszabályozás és nagyobb hasmagasság az új Ekobot Weeding Robot számára

2024.09.29.

Miután a Homburg az év elején átvette a svéd Ekobot WEAI gyomirtó robot importját, és júniusban a startup tulajdonosa lett, mindkét cég együtt dolgozott a gyomirtó robot új verzióján.

Milliárdos a vadak okozta kár

2024.09.29.

Évente mintegy 21 milliárd forintos kárt szenved el a magyar mezőgazdaság a vadak okozta károk miatt, miközben a gazdák csupán 3 milliárd forint kompenzációban részesülnek.

Az alacsony mikotoxinszint negatívan befolyásolja a brojlertermelést

2024.09.29.

Számos tudományos tanulmány igazolta, hogy a mikotoxinok alacsony szintje káros hatással van a baromfitermelésre és az egészségre. Különféle megoldások léteznek az állatok teljesítményszintjének fenntartására, ilyen például a kereskedelemben kapható algoclay technológia.

Megköti a szén-dioxidot a légkörből a „varázspor – és még a terméshozamot is javítja

2024.09.29.

Ryan Nelson először egy mezőgazdasági kiadványban olvasott a fokozott sziklamállásról. Innen jött az ötlet, hogy tonnányi „varázsporral” szórja meg farmját Culross közelében, Fife államban.

Kihozni a lehető legtöbbet az almából – betakarítás, tárolás, receptek

2024.09.29.

Az alma sokoldalú és kedvelt gyümölcs, de ahhoz, hogy a legtöbbet lehessen kihozni a betakarításból, ismerni kell a szedésének, tárolásának és a konyhában való felhasználásának legjobb gyakorlatait.

Megváltoztatják, mit ehetünk - az EU-s élelmiszertörvények fenekestül felforgatják a piacot

2024.09.28.

A törvények nagy befolyást gyakorolnak a friss termékek kereskedelmére. Az Európai Unió már jelenleg is a legmagasabb élelmiszer-biztonsági szabványokat érvényesíti világszerte. Most a beszállítóknak is meg kell felelniük a fenntartható importra vonatkozó új szabályoknak.

Partnerhírek
Partner

A Generali Agrárőr termékével a gazdák és a beruházások is védelem alá kerülhetnek

2024.09.25.

A mezőgazdaságban nemcsak a termények és az állatok védelme a fontos, hanem a gazdaság infrastruktúrájának és technológiájának is biztosítva kell lennie a károkkal szemben. Bordás Imre, a Generali Biztosító Zrt. mezőgazdasági biztosítási területének vezetője bemutatja, hogyan alkalmazkodik a Generali a modern agrárgazdálkodás igényeihez, különösen az ÁTK-pályázatokhoz kapcsolódóan, és hogyan segítheti a gazdálkodókat a vagyonuk és beruházásaik védelmében.

Partner

Megváltozott viselkedése miatt új fegyvereket vet be a Biocont a gyapottok-bagolylepke ellen

2024.09.24.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján, a Biocont Magyarország Kft. képviseletében, Gyekiczki Bernadett, a cég szaktanácsadója a gyapottok-bagolylepke megváltozott viselkedési szokásairól tartott érdekes előadást. Az alábbi kivonat ez alapján készült.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BK
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BK

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.000 hirdetés 79 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás