Az európai turizmus jelentős hatást gyakorol az élelmiszerpiacra, különösen a szezonális kereslet területén. A sertéshús, a tenger gyümölcsei, a friss zöldségek és a gyümölcsök iránti kereslet látványosan megugrik a nyári hónapokban, és komoly piaci lehetőségeket kínál a beszállítók számára. Ugyanakkor a helyi és nemzetközi élelmiszerláncok számára is kihívást jelent a gyorsan növekvő kereslet kielégítése, amely rugalmas és hatékony logisztikai megoldásokat követel meg. 

A turizmus és az élelmiszerpiac közötti kölcsönhatás a gazdasági lehetőségek teremtése mellett feladatot is ad az ágazat szereplőinek - írta az OTP Agrár.

Az európai turizmus jelentős hatást gyakorol az élelmiszerpiacra, különösen a szezonális kereslet területén, a sertéshús, a tenger gyümölcsei, a friss zöldségek és a gyümölcsök iránti kereslet látványosan megugrik a nyári hónapokban.
Az európai turizmus jelentős hatást gyakorol az élelmiszerpiacra, különösen a szezonális kereslet területén, a sertéshús, a tenger gyümölcsei, a friss zöldségek és a gyümölcsök iránti kereslet látványosan megugrik a nyári hónapokban

Az európai turizmus jelentős mértékben hozzájárul az élelmiszerpiac változásaihoz, különösen a szezonális csúcsidőszakokban. A turizmus időszakos jellege komoly hatást gyakorol a keresletre, kiváltképp a mediterrán országokban, ahol a nyári hónapokban több millió turista fordul meg. Ez a növekvő kereslet különféle élelmiszerek esetében erőteljesen befolyásolja az élelmiszerláncokat és a beszállítói piacot - fogalmaztak.

A grillszezonnal indul a szórakozás

Az egyik legjelentősebb példa a német grillszezon, amely minden évben májusban kezdődik, és komoly keresleti hullámot indít el a sertéshús piacán. Németországban hagyományosan a grillhúsok, különösen a sertéshús és a kolbászok fogyasztása ugrik meg a nyári hónapokban. A statisztikák szerint ilyenkor a sertéshús iránti kereslet több mint 15 százalékkal emelkedik meg a téli hónapokhoz képest.

Ezt követően a turisták áramlása a mediterrán országokba tovább erősíti ezt a trendet.

Spanyolország, Olaszország és Görögország, mint népszerű nyári célpontok, jelentős mennyiségben biztosítanak húskészítményeket, illetve – ételeket az érkező turisták számára. A nyári szezonban ezekben az országokban a húsipari termékek – különösen a sertéshús, a csirke és a tenger gyümölcsei – iránti kereslet látványosan megugrik, ami komoly logisztikai kihívások elé állítja a helyi és nemzetközi beszállítókat - írták.

Nyáron még divatosabb a mediterrán étrend

A nyári hónapokban a mediterrán étrend népszerűsége szintén emelkedést mutat. Az olívaolaj, a friss zöldségek, a gyümölcsök, a halak és a tenger gyümölcsei iránti kereslet megnövekedése egyértelműen összefügg a turisták jelenlétével. Például az olasz tengerparti városokban júliustól szeptemberig a tenger gyümölcsei iránti kereslet gyakran megduplázódik, és ennek kielégítésére a helyi halászati ágazat mellett a nemzetközi import is kulcsszerephez jut.

Az európai turizmus nem csak a mennyiségi növekedést hozza magával, hanem minőségi elvárásokat is támaszt. A turisták egyre nagyobb figyelmet fordítanak a helyi, autentikus ételekre, ami elősegíti a helyi termelők piacra jutását. Ugyanakkor ez kihívást is jelent, hiszen a minőségi követelményeknek való megfelelés mellett a volumen is rendkívül fontos szempont - fogalmaztak.

Komoly ellátást követel tömegturizmus

A nyári turisztikai szezon intenzív keresletet generál, amely az ellátási lánc minden szintjére hatással van. A hotelek, éttermek és más vendéglátó egységek az egyre növekvő turistaforgalomra válaszul nagyobb mennyiségben rendelnek élelmiszereket, ami az egész ágazatot megmozgatja.

A friss termékek iránti kereslet különösen élesen megugrik a nyaralóhelyeken, ami gyakran ellátási problémákhoz vezethet, ha a termelők és beszállítók nem készülnek fel megfelelően.

A tömegturizmus által generált kereslet közvetlen hatást gyakorol a helyi gazdaságokra is. A spanyolországi Andalúziában például a citrusfélék és friss zöldségek iránti kereslet nyaranta jelentősen nő, ami elősegíti a helyi mezőgazdasági termelők és feldolgozók tevékenységének felfutását.

Ugyanakkor a helyi piacok nem mindig tudják egyedül kiszolgálni a megnövekedett keresletet, ezért gyakran nemzetközi beszállítók is szerepet kapnak - írták.

Piaci lehetőségek a beszállítóknak

A nyári turisztikai szezon komoly piaci lehetőségeket kínál a beszállítóknak. Az európai élelmiszeripari vállalatok egyre inkább felismerik a szezonális kereslet által nyújtott potenciált, és igyekeznek erősíteni a pozíciójukat a turisták által leginkább látogatott régiókban. A logisztikai kihívások leküzdésére egyre több vállalat épít ki helyi raktárakat és disztribúciós központokat, amelyek lehetővé teszik az azonnali kiszolgálást és a friss termékek gyors eljutását a végfelhasználókhoz - közölték.

Ezenkívül a helyi élelmiszertermelők és -szállítók is profitálhatnak a turizmus által generált keresletből, különösen akkor, ha képesek kiváló, egyedi minőséget és autentikus termékeket kínálni. A turizmus szezonális jellege azonban rugalmasságot és gyors reagálást követel meg az ellátási lánc minden szereplőjétől, mivel a kereslet ingadozása gyorsan változó piaci környezetet teremt - írta az OTP Agrár.

Megosztás

További híreink

Szél- és csapadékrekordot is hozott a hétvége

2024.09.16.

A hétvégén új országos széllökés és csapadék napi rekordok születtek: Kab-hegyen 118,8 km/h szélsebességet, Bakonybélben pedig 87,4 mm csapadékot mértek.

Az elmúlt napok után fontos tudni, milyen idő várható a héten - mutatjuk

2024.09.16.

Hétfőn estig nagyrészt erősen felhős, főként nyugaton, délnyugaton borult idő várható sokfelé esővel, záporral, a legnagyobb mennyiség a délnyugati országrészben eshet. Délutántól délkelet, kelet felől már elkezd szakadozni, helyenként csökkenni a felhőzet, és arrafelé egyre kevesebb helyen valószínű csapadék.

Érdemes figyelni a földhasználati kötelezettség szabályaira a földforgalom és az illetékmentesség szempontjából is

2024.09.16.

A vállalt földhasználati kötelezettség szabályait a földforgalom és az illetékmentesség szempontjából is érdemes megismerni.

Pár nap alatt leesett a szeptemberi havi csapadékmennyiség

2024.09.15.

A legtöbb helyen pár nap leforgása alatt lehullott a szeptemberi havi átlagos csapadékmennyiség. Országos átlagban 51 mm esett.

Szeptemberi ültetendők – más nézőpontból

2024.09.15.

Ebben a cikkben összegyűjtöttük azokat a zöldségeket és virágokat, amelyek elültetése – különös tekintettel az Egyesült Királyságra – feltétlenül ajánlott, lehetőleg még szeptemberben.

Automatizált kormányzási megoldás érintés nélküli műveletekhez

2024.09.15.

A kínai mezőgazdasági technológiai vállalat, az XAG bejelentette az APC2 AutoPilot Console globális piacra dobását, amely egy automatizált kormányzási megoldás az érintés nélküli műveletekhez.

Partnerhírek
Partner

Acélcsarnok-építés? Most dupla pályázati segítséget is kaphatnak az állattartók

2024.09.13.

Újra mezőgazdasági célú pályázatok nyílnak 2024 őszén, amelyek ez alkalommal az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozását célozzák a termeléshez szükséges eszközök korszerűsítésének vagy éppen építési beruházás finanszírozásával. Az agrárszíntéren igen elterjedt acélcsarnokok utóbbihoz kínálnak, vállalkozásra szabott épületkonstrukciókat. Nézzük a modern acélcsarnokok előnyeit!

Partner

Őszi kalászos gyomirtás? A válasz: Reliance + Silwet Star + Tonivit csomag

2024.09.12.

Az, hogy miért lett fontos a gabonafélék őszi gyomirtása, többtényezős, egyre hosszabb történet. Párat említünk ezek közül a cikkben.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

MTZ 820

Hitelesített telefonszám

5 300 000 HUF

+ áfa
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Perard Optium CL SL

Hitelesített telefonszám

35 000 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 2.900 hirdetés 68 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás