A koronavírus, mégha más iparágakkal összehasonlítva csekélyebb mértékben is, de a mezőgazdaságra is hatással van. A kérdés az, hogy mégis milyen szinten befolyásolja a piac működését, és hogy milyen változtatásokkal kell számolniuk a fogyasztóknak. Ezért a Magro.hu felkereste a mezőgazdasági gép- és eszközpiac néhány szereplőjét, hogy ezekre a kérdések megválaszolásra kerüljenek.

Az Odisys Bt. marketing koordinátora, Járóka Máté tájékoztatása szerint, mindenkinek a piaci működésére hatással van a jelenlegi nemzetközi egészségügyi helyzet, és ők sem kivételek ez alól. Ugyanakkor szerencsésnek mondhatják magukat, mert elmondhatják, hogy a szállítási oldalon előforduló kisebb csúszások mellett nem érinti őket olyan mértékben a kialakult helyzet, mint az ágazat- vagy a gazdaság többi szereplőjét. Úgy látja, hogy ezt elsősorban a készletgazdálkodásunknak és az értékesítésben eddig is erős, a "nem személyes" csatornák jelenleg még aktívabb használatának köszönhetik. Partnereiket továbbra is - a helyzet adta lehetőségekhez képest - fennakadások nélkül, teljeskörűen igyekeznek kiszolgálni.

Umenhoffer Péter, az Axiál Kft. marketingigazgatója

Umenhoffer Péter, az Axiál Kft. marketingigazgatója azt osztotta meg a velünk, hogy számos biztonsági intézkedést hoztak a kollégáik és a partnereik védelméért a piaci működésük szinten tartása érdekében. Kollégáik számára maszkokat, kesztyűket osztottak ki, és akinél csak lehetséges volt, például az irodai dolgozók esetében, távmunkát vezettek be. A szerviz és alkatrész területeken munkatársaik új munkarend és beosztás szerint dolgoznak, általában A és B heti váltásban. A telephelyeikre az áruszállítás miatt történő bejárást szigorították. Általánosságban elmondható, hogy csökkentett létszámban ugyan, de továbbra is folyamatosan a partnereik rendelkezésére állnak. Üzleteik nyitva tartása is módosult: hétköznap és szombaton 07:00 és 15:00 óra között várják a látogatókat.

Az Agroázis Kft.-nél az adminisztratív munkát végző kollégák (értékesítők, logisztikusok) 80%-a otthonról dolgozik. A többi kollégájuk munkája nem változott érdemben a vírus okozta megváltozott helyzetben. Természetesen fokozottan betartják a higiéniai előírásokat, tartják a távolságot és a feladatokat próbálják a lehető legkevesebb személyes találkozóval megoldani - mondta el Martin-Sipos Barbara, marketingvezető.

Az Omikron Kft. válasza szerint, a COVID-19 vírus terjedésével kialakult helyzetben tájékoztatták ügyfeleiket, hogy a vállalat továbbra is zavartalanul működik, és az ügyfelek rendelkezésére áll. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a megrendeléseket időben teljesítsük, illetve a termeléshez szükséges alkatrészek idejében rendelkezésre álljanak. Gép, alkatrész kiszállításunk folyamatos!”- árulta el Gubacsi Melinda, ezzel a következő kérdésünkre is választ adva.

Gubacsi Melinda, az Omikron Kft. reklám menedzsere (jobrról a második)

Martin-Sipos Barbara úgy látja, hogy az Agroázis Kft. beszerzési folyamatai kicsit döcögőssé váltak, különösen az olaszországi beszállítók esetében. A szállítási határidők hosszabbak, a fuvarszervezés nehézkes. Ennek ellenére napról napra érezhető a javulás. Szerencsére a cégük működését nem lassította jelentősen a beszállítóknál tapasztalható lassulás, mivel jelentős szerződésállománnyal léptek be a veszélyhelyzet időszakába - tehát a már leszerződött munkák teljesítésén dolgoznak elsősorban.

Járóka Máté, az Odisys Bt. marketing koordinátora

Járóka Máté szerencsésnek gondolja magukat logisztikai téren is, hiszen a mögöttük álló gyártók stabilan tudtak működni az elmúlt időszakban is és biztosítottak őket arról, hogy ez a jövőben is így marad. A szállítási határidőkben érezhető időnként a vis maior helyzet hatása. Az alkatrészek beszerzésében több alternatív forrásból is dolgoznak, ami most kifejezetten hasznos. Ezért, ha valahol pillanatnyi nehézségbe ütközik a kiszolgálás, tudnak más forráshoz fordulni. Arra törekszenek, hogy ügyfeleik minél kevesebbet vegyenek észre ezekből. Az alkatrészkiszolgálását például online felülettel és a csomagszállító partnereik adta lehetőségekkel támogatják.

Umenhoffer Péter arról tájékoztatott, hogy az Axiál Kft.-nek mind az alkatrészes, mind a gépes készletei fel vannak töltve. Érezhetően lassultak a logisztikai folyamatok, de továbbra sem álltak le, ugyanakkor például Németországból zavartalan az alkatrészellátás.

A termékek lehetséges árváltozásával kapcsolatban az Omikron Kft. nem vár drágulást.

Az Axiálnál nem terveznek áremelést, de az euró árfolyamváltozását egyes esetekben nem hagyhatják figyelmen kívül, illetve vannak olyan termékek, például védőfelszerelések, amelyeknek a kialakult járványhelyzet miatt sajnálatos módon emelkedett a beszerzési áruk. Ezek mind rajtuk kívül álló tényezők, de nekik is érdekük, hogy jó áron szerezzék be a termékeket, az emberek náluk vásároljanak és elégedettek legyenek a termékek minőségével is.

Az Agroázis marketing vezetője arról tájékoztatott bennünket, hogy április 6-tól áremelésre kényszerültek, mert az általuk forgalmazott termékek 95%-a EU-s import termék, tehát a jelentős árfolyamváltozást érvényesíteni kellet az áraikban. Az árfolyamváltozás mellet ráadásul a fuvarköltségek is 25-30%-kal emelkedtek az elmúlt egy hónapban.

Járóka Máté megerősítette, hogy a termékeik (alkatrészek és a gépek is) szinte kivétel nélkül külföldről érkeznek, így az euró árfolyamváltozása eddig is, és ezután is napi hatással van/lesz cégükre és gazdálkodásukra. A pillanatnyi készletüket a jelenlegi árfolyamingadozás nem érinti, de az események mindenképpen hatással vannak az áraikra. Igyekszenek a legjobb lehetőségeikkel élni: gépek esetén ezért például felajánlják partnereiknek, hogy euróban vásárolják meg azokat. Az itthon vásárolt termékek esetén viszont a kereskedők már érvényesítették az árfolyamveszteségüket, ezért ezekre nincs semmilyen hatásuk.

A mezőgazdasági gép- és eszközkereskedelemben nagyobb fennakadások nem várhatók (Fotó: Pixabay, Elsemargriet)

Az esetleges hiánycikkekkel kapcsolatban az Axiál Kft. marketingigazgatója nem lát okot az aggodalomra, de - úgy véli - természetesen előfordulhat és akkor leginkább a speciális alkatrészeket érintheti. Ugyanakkor minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy áthidalják a problémákat és a nehézségeket. Elmondta továbbá, hogy a mezőgazdaság és az azt kiszolgáló cégeknél  - így az AXIÁL-nál is - az élet nem állhat meg, a földeket meg kell művelni, az állatokat el kell látni, a gépeket meg kell javítani. Minden a partnereiket érintő változást folyamatosan kommunikálnak a honlapjukon.

Gubacsi Melinda az Omikron Kft. képviseletében úgy tájékoztatott bennünket, hogy náluk nem fordult elő hiány, bár voltak fennakadások, például a kultivátorokhoz használt kiskerekek esetében. Olaszországból importálják ezeket az alkatrészeket. Csúszás volt a szállításban, de ezek is időben beérkeztek. Raktárukban a készletek rendelkezésre állnak, és továbbra is törekszenek partnereik zökkenőmentes kiszolgálására.

Az Odisys Bt. marketing koordinátora nem érzi, hogy a megnövekedett szállítási határidőn túl komolyabb fennakadásaik lennének, de nem tudja megjósolni, hogy ez a jövőben is így marad-e. A készleten lévő gépek és alkatrészek mennyiségének, illetve a partnereik folyamatos működésének köszönhetően nem számítanak komolyabb kiesésre semmilyen területen. Persze 1-1 esetben előfordulnak ilyen egyedi esetek, de - úgy gondolja - ezek "normál helyzetben" is megtörténhetnek. Bizakodóak a kialakított rendszerük működését és a beszállítóik folyamatos támogatását illetően.

Az Agroázis Kft. marketingvezetője, Martin-Sipos Barbara szintén arról tájékoztatta oldalunkat, hogy nem számítanak hiányra az általuk forgalmazott termékek esetében.

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás