2017 decemberében kezdődik a Magro.hu II. Kukorica és Búza Konferenciasorozata, ahol több szakember mutat be hasznos újdonságokat a témában. Köztük lesz Dr. Keszthelyi Sándor, a Kaposvári Egyetem docense, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Somogy megyei szervezetének alelnöke is. A szakember előadásában a kukorica állati károsítói helyzetéről és a fellépésükre adható védekezés-technológiai lehetőségekről fog beszámolni. Kedvcsinálónak őt kérdeztük a témában. A konferenciáról a linkre kattintva tájékozódhat: https://www.magro.hu/konferencia/

Növényvédelmi szempontból milyen fejlemények vannak az országban?

A szántóföldi kultúrák vonatkozásában az intenzivitás irányába mozdul el a technológia. Egyre több növényvédelmi beavatkozásra van szükség azért, hogy a területet biztosítsák, és a betakarítható terménymennyiség jó legyen. Ezen felül a technológia átalakulása is folyamatos. Például a csávázás bizonyos kultúrák esetében kivonásra került. Nincsenek olyan lehetőségek, mint korábban voltak, és más technológiák kerültek előtérbe. Ezekről is szó lesz majd az előadásomban a Magro.hu kukorica és búza Konferencián.

Növényvédelmi entomológus, családi gazdálkodó. Kutatási területe a szántóföldi növények, így a kukorica ízeltlábú kártevőinek ökológiai sajátságai, illetve az ellenük irányuló védekezés lehetőségei. Számos szakkönyv és publikáció szerzője. A Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Karán a növénytermesztés, a növényvédelem és a növényvédelmi állattan oktatója. A kukorica állati károsítói helyzetéről és a fellépésükre adható védekezés-technológiai lehetőségekről fog előadni.

A kémiai növényvédelemben az árukukorica állományokban a rovarölőszeres permetezés előtérbe került. Ez közvetve a fusarium gomba megtelepedését is gátolja.

Repcénél a legutóbbi száraz, aszályos időszak elősegítette a korai fiatalkori kártevők fejlődését. Ilyen például a nagy repcebolha. Az egynyári hüvelyesek, mint a szója és a borsó esetében a szívókártevők tömeges fellépése miatt (például a zöld vándorpoloska) esetleg a technológiába illesztett állománypermetezés is egyre többször szükséges lehet a jövőben.

Vannak olyan kártevő fajok, amelyek az országhatáron kívülről jönnek?

Persze, vannak. Az adventív, idegenhonos kártevők veszélye idén is fennáll. A globális felmelegedés miatt lehetővé vált bizonyos délebbi fajok megjelenése és áttelelése. Az ő kártételükkel is számolni kell. Ilyenek a gyapottok bagolylepke, az amerikai lepkekabóca és az amerikai kukoricabogár.

Ha nem csak a szántóföldi kártevőket nézem, akkor a nyugati dióburoklégy, vagy a keleti cseresznyelégy említhető még.

Amivel lehet számolni, és itt van a küszöbön, az az ázsiai citruscincér jelenléte a kukoricában. Veszélyes még a Sesamia nonagrioides, magyar néven téli kukoricabagoly előfordulása is.

A napraforgóban pedig a napraforgólégy, a Strauzia longipennis előfordulását prognosztizálják.

II. Kukorica és Búza Konferenciasorozat, amely a 2 fő szántóföldi növényünk termesztéstechnológiai újdonságait mutatja be.

Önök hol gazdálkodnak, és mi volt a legutóbbi növényvédelmi jelentőségű tapasztalatuk?

A Somogyban, 300-330 hektáron folytatunk szántóföldi növénytermesztést. Kukorica, kalászos gabonák napraforgó, repce, és esetenként szója van a területen. A legutóbbi problémát a repce fiatalkori kártevői okozták, illetve a kukorica talajlakó kártevői, mint drótféreg. De minden évben aggályos a kukoricában a gyapottok bagolylepke és a kukoricamoly jelenléte.

Miben fejlődhetnek a magyar gazdák növényvédelmi szempontból?

Nem lehet általánosan kijelenteni, de fontos a technológiai fegyelem megtartása, és az olyan intézkedések betartása, amik előrejelzésre alapozottak. Ezekről is lesz szó a konferencián. Ne megszokásból, ne a szomszédot követve, mert épp ő is permetez. “Ha a határban mindenki dolgozik, akkor én is kimegyek” – alapon, hanem ésszerűen, célszerűen. Akkor, amikor a kártevő jelenléte vagy a növény fenológiai fejlődése indokolja. Ezzel elkerülhető a felesleges vegyszerhasználat, és növelni lehet a hatékonyságot.

Tudjon meg még többet a kukorica legaktuálisabb és legnagyobb jelentőségű kártevőiről és hozzon ki többet a földjeiből! Ehhez jöjjön el a II. KUKORICA és BÚZA Konferenciasorozatra 2017. december 14-én a Kaposvári Egyetemre vagy 2018. január 18-án a Debreceni Egyetemre, ahol 19 eladó tart számol be a két főbb szántóföldi növényünk termesztéstechnológiai újdonságairól, és ad tanácsokat a korszerűbb és hatékonyabb termesztéshez.

További információ a programokról, jelentkezési lehetőség valamint részletek a kisorsolásra váró nyereményekről az alábbi oldalon:

https://www.magro.hu/konferencia/

Főtámogatók:

Szakmai partnereink:

Előadó partnereink:

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Bemutatkozott az elektromos Massey Ferguson traktor az ATH szakkiállításon

2024.10.05.

A holland gyártó, a Mechan Group bemutatott egy MF traktort elektromos változatban a szeptemberben megrendezett AgroTechniek Holland (ATH) szakkiállításon. Az importőr a prototípust a Knegt Tractorsszal együttműködve építette meg.

A nyári ludak után házi kacsában is fertőzött a madárinfluenza vírus

2024.10.05.

Néhány nappal az első vadmadár esetek igazolása után házi baromfiállományban is kimutatta a madárinfluenza jelenlétét a Nébih laboratóriuma

Tíz szakember kapta meg a Népművészet Mestere díjat 2024-ben

2024.10.05.

A Népművészet Mestere díj egyes alkotások vagy egész életmű elismeréseként azoknak a népművészeknek adományozható állami kitüntetés, akik hosszabb időszak alatt kifejtett munkásságuk során a népművészet fejlesztésében kimagasló eredményeket értek el.

Partner

Ezt ne hagyja ki! - Nagy meglepetés az Agrárszektor Konferencián

2024.10.04.

Előesttel bővül az idén a siófoki Agrárszektor Konferencia műsora, így már három napon keresztül, december 3-5. között találkozhatnak színvonalas szakmai programokkal a rendezvény résztvevői. A december 3-i előesten az agráriumot érintő meteorológiai előrejelzésekről, az agrárgazdaságra is hatással bíró várható gazdasági és belpolitikai eseményekről lesz szó, illetve mérlegre kerülnek a magyar élelmiszergazdaság Európai Unióban töltött elmúlt húsz évének tapasztalatai és a hazai agrárvállalkozások kitörési lehetőségei is.

Öntözőrendszerek: Melyik a legjobb választás?

2024.10.04.

Az öntözőrendszerek kulcsfontosságú szerepet játszanak a kertészet és általában a mezőgazdaság hatékonyságában, különösen a szárazabb éghajlatokon, így Magyarországon is. Az optimális vízellátás biztosítása a növények számára nemcsak a terméshozamot növeli, hanem a vízpazarlás minimalizálásában is segít.

Utánajártak, hány medve kóborolhat Magyarországon

2024.10.04.

Szinte lehetetlen kideríteni, pontosan hány európai barnamedve kószál éppen Észak-Magyarország erdőiben, de az egyes észleléseket végignézve képet kaphatunk az állatok hozzávetőleges számáról.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone

2024.10.02.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BK
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BK

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 106 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás