Idén 6 helyszínen tartottak szója fajtabemutatót a Magyar Szója szervezésében. A programoknak Újmohács, Bóly, Hédervár, Prügy, Kiszombor és Bak adtak helyet. A helyszíneken mintegy 600 érdeklődő termelő kapott információt a fajtákról és az új jogszabályokról, a nemesítőktől és a forgalmazóktól.

A jogszabályi változásokról és a Nemzeti Fehérjetakarmány programról Dr. Nagy István az FM parlamenti államtitkára, Dr. Gyuricza Csaba a NAIK főigazgatója és Madarász István, az FM osztályvezetője tájékoztatta a rendezvénysorozat résztvevőit.

2018-től nem használható növényvédő szer az EFA-ként elszámolni kívánt másodvetéseken, nitrogénmegkötő kultúrával beültetett, parlagon hagyott területeken, valamint az erdőszél menti hektársávokon.

A szójatermelőket most leginkább a 2018-tól a zöldítéssel összefüggésben a termelő típusú ökológiai jelentőségű területeken (EFA) bevezetendő korlátozás foglalkoztatja. 2018. január 1-jétől ugyanis nem használhatnak növényvédő szert az EFA-ként elszámolni kívánt másodvetéseken, nitrogénmegkötő kultúrával beültetett, parlagon hagyott területeken, valamint az erdőszél menti hektársávokon. Ez várhatóan jelentősen visszaveti majd a legnépszerűbb EFA-elemek mértékét. Az intézkedés a fehérjenövény-termesztést ösztönző programokra is negatív hatással lehet.

Dr. Novák Lászlót, a Magyar Szója Egyesület elnökségi tagját az Agronapló oldal kérdezte.

Szerinte a megoldás a következő:

Az intézkedés nem a támogatás megvonását jelenti, hanem a zöldítés feltételrendszerén szigorít. Amennyiben a termelő képes lesz a vetés előtti, presowing alapgyomirtást követően növényvédő szer nélkül is szóját termeszteni például gyomfésűzéssel és kultivátorozással, akkor a fehérjenövény továbbra is EFA területként lesz nyilvántartható. Erre vannak példák, de úgy gondolom, nagyüzemi táblaméretek mellett ez a termesztéstechnológia nem kivitelezhető. Ezért ennek hatását a termesztési terület alakulásánál is érezni lehet majd. Fontos, hogy a szigorítás csak a vetéstől a betakarításig terjedő időszakra vonatkozik. A presowing és a betakarítás utáni gyomirtást a szabályozás nem zárja ki. A zöldítésnél a legtöbb gazdaság figyelme az alternatív megoldást jelentő zöldtrágyák felé fog irányulni. Ugyan ezeknél a kultúráknál 0,3-as szorzóval lehet majd számolni, de még mindig könnyebb lesz megfelelni az elvárásoknak, mint a tájképi elemekkel.
Milyen lesz a termelői fogadtatás?

A szabályzók szigorítása ellenérzést vált ki a termelőkben. Az intézkedés hatását a pénztárcájukon is meg fogják tapasztalni, mivel magasabb költségű lesz. A magyar vezetés a tárgyalásokon egységes fellépéssel próbált mindent megtenni azért, hogy ez az intézkedés ne léphessen életbe. De a zöldek erősebbnek bizonyultak és az uniós jogszabályok kötelező érvényűek.

A szakértő bízik benne, hogy kevesen pártolnak el a növénytől, mivel az ország érdeke a saját GMO-mentes magyar szója, minél nagyobb mennyiségben. De reálisan nézve a szigorításnak lehet területcsökkentő hatása.

Milyen volt az idei szójaszezon?

Országos szinten nagyok az eltérések a szójákban. Helyenként óriási mennyiségű esők áztatták a szójaföldeket. Az idei évben megtapasztalhattuk, hogy 6-7 napos vízállást is kibír a növény. Máshol viszont az aszály sújtotta az állományokat. Mindenhol gondot jelentett a hőség, egyes virágszinteket teljesen elrúgott a szója, a termékenyülések hiányosak voltak. Voltak olyan területek, ahol a szárazság miatt felszaporodó atkák védekezés nélkül nagymértékben károsították a növényeket. Az eredményeket az országos adatok összesítését követően lehet majd látni.

Mi szól a magyar szója termesztése mellett?

A területalapú és a termeléshez kötött támogatás továbbra is igényelhető. Ez sok más növénnyel szemben előnyöket biztosít. A szójának viszonylag stabil a piaca, kisebbek az áringadozások. A magyar szóját külföldön és belföldön is folyamatosan keresik. Nem maradnak meg készletek, az árualapok biztonságosan eladhatóak. A szójatámogatások keretrendszerében nagy várakozással tekintenek a Nemzeti Fehérjetakarmány Programra. Remélik, hogy a most csökkenő támogatási nagyságrendek később esetleg visszahozhatóak lesznek.

Megosztás

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás