Rohamosan közeledik a palántázási szezon, bár jelenleg az időjárás nem ezt mutatja. Bő egy hónap múlva már bátran kiültethetjük a paradicsompalántákat a szabadföldbe, de vajon melyik fajtát érdemes termesztésbe fogni? Bemutatunk néhány kedveltet és különlegeset, amikben biztosan nem fog csalódni.

Ökörszív

Az ökörszív paradicsomfajta leginkább a háziasszonyok kedvence. Termése rendkívül nagyra képes nőni, átlagosan 3-400 grammot nyom egy-egy bogyó, de előfordul akár fél kilós egyed is. Nevét a bogyó alakjáról kapta, amely egy szívre emlékeztet. Íze rendkívül finom, édeskés, a termés lédús. Friss fogyasztásra, valamint befőzésre is kiválóan alkalmas paradicsomfajta.

Az ökörszív paradicsom hatalmasra képes megnőni, befőzésre ideális fajta, de frissen is fogyasztható
 
Jubileum

A Jubileum fajta méltán lehet büszkeségünk tárgya, mert egy hazai nemesítésről van szó. Bogyói közepes méretűek, 120-140 grammot nyomnak átlagosan. Előszeretettel fogyasztják frissen, viszont mivel rendkívül lédús, így sokan paradicsomlé készítésre is ezt a paradicsomfajtát használják. Bőtermő, így néhány palánta az egész családot elláthatja ízletes, lapított gömb alakú, tűzpiros bogyókkal.

Lugas F1

Ez a hibrid paradicsomfajta sok mindent kibír, ezért fűtetlen fólia alatti és szabadföldi termesztésre is kitűnően alkalmas. Folyton növő növény, ezért karózni kell. Betegségekre kevésbé érzékeny társainál és akár a fagyokig is képes teremni. Bogyói megnyúlt, gömb alakúak, 60-70 grammot nyomnak átlagosan. Kiemelkedően sokat terem. Jó ízű, elsősorban friss fogyasztásra alkalmas.

Green Zebra

A Green Zebra egy különleges paradicsomfajta, amelyet 1983-ban, Amerikában nemesített ki Tom Wagner. Már ránézésre sem egy hagyományos paradicsomról beszélünk. Átlagos méretű, gömbölyű termése ugyanis sárgás, de inkább zöldes színekben pompázik. A szokatlan színű bogyók aromás, kiemelkedően finom ízüknek köszönhetően saláták alapanyagai, valamint főételek díszítésére is kiválóan alkalmasak.

Különleges színei miatt azt gondolnánk, hogy nehéz termeszteni ezt a fajtát, pedig semmivel nem nehezebb, mint az egyéb fajtákat
 
Tereza F1

A Tereza F1 egy hibrid pradicsomfajta, amivel sokan elégedettek már az első termesztés után. Termése nagy, a 120-140 grammot is elérheti, színe tűzpiros. Különlegessége, hogy kiemelkedően sokat terem. Szabadföldön egy tövön akár 40-45 szem bogyó is képes beérni megfelelő időjárás esetén. A paradicsombokor hatalmasra megnő, így csak erős karó mellett tanácsos termeszteni, de a legbiztosabb, ha támrendszert alakítunk ki részére. Íze kiváló, friss fogyasztásra és paradicsomlének is kifejezetten alkalmas.

Brazil csodaparadicsom

Ez a hosszú tenyészidejű paradicsomfajta sokak kedvence lehet, ugyanis friss fogyasztásra, paradicsomlének és befőzésre is tökéletesen megfelel. A paradicsombokor akár 4 méter (!) magasra is megnőhet, így komoly támrendszer kialakítása indokolt termesztése esetén. A bogyók alakja hosszúkás szilvára hasonlít, betegségekkel szemben ellenálló, csapadék után nem repedezik.

OSU Blue P20

Ismét egy különleges paradicsomfajta, amelyet az amerikai Oregon államban nemesítettek ki. A bogyók megjelenése rendkívül érdekes. A zöld bogyók az érés során fokozatosan színeződnek be sötét lilára. Az érettséget azonban nem a lila szín jelzi, hanem az, ha a bogyó alja bepirosodik. Közepes méretű kerek terméseket hoz, 5-7 cm átmérőnél nem igazán nőnek nagyobbra. Húsa nem lila, hanem vörös, finom ízű. Tenyészideje hosszúnak mondható, a termések beérése akár 90 napot is igénybe vehet.

Érdekes jelenség a kertben, még dekorációnak is beillik
 

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás