Az idei rekord mértékű aszály után talán még inkább aktuális a téma, de a víztakarékosság a rezsi csökkentése kapcsán is vissza-vissza térő dilemma. A megoldás: gyűjtsük össze az esővizet, bármennyi is az, a földbe rejthető Leier vasbeton tartályban. Sok kicsi sokra mehet – itt is.

Ha sok a víz az a baj, ha kevés, akkor az! Az özönvízszerű eső hasonlóan káros lehet, mint a szárazság hatásai. A „túl sok és túl kevés” csapadék problémájának feloldására százszázalékos megoldást találni szinte lehetetlen, de manapság minden apró, és bármilyen, az erőforrás-megtakarítás irányába tett lépés fontos. Ezek között az adott pillanatban felesleges víz gyűjtésére alkalmas vasbetontartály alkalmazásában és a megfelelő vízelvezetésben is érdemes gondolkodni. A témában a Zöld Építés podcast csatornán, Sarkadi Péter, a Greenfo főszerkesztője kérdezte Major Tamást, a Leier Mélyépítés-Környezettechnika-Durisol üzletág üzletágvezetőjét. A beszélgetés során számos hasznos tanács kíséretében vették számba a lehetőségeket.

Gyűjtsük össze, bármennyi is legyen!

„Eddig valóban jellemzően a víz elvezetése miatt kaptuk a legtöbb megkeresést, de az elmúlt nyáron tapasztalt rekord méretű aszály következtében a vízmegtartás is egyre népszerűbb téma lett mind a lakossági felhasználók, mind pedig a vállalkozások körében. Valóban igaz, minden cseppet érdemes megmenteni!” – hangzott el a bevezetőben, majd a szakember a Leier kelléktárában fellelhető különböző megoldások értékelésével folytatja. Ilyenek a földbe süllyeszthető Leier vasbetontartály, és a hozzá szükséges, egy kézből megvásárolható kiegészítő eszközök, amelyek a kert, a gazdaság különféle igényeihez igazodva, különböző méretben is elérhetők. Ezzel ki-ki a maga igénye és lehetősége szerint gondoskodhat az esővíz összegyűjtéséről és későbbi újrahasznosításáról. „Legyen szó akár csak egy előkert locsolásáról, vagy a WC öblítéséről, az így összegyűjtött esővíz egyrészt ingyen van, másrészt pedig a felhasználása előnyös a vízgazdálkodás és a környezet szempontjából is.” - tette hozzá Major Tamás.” A rendszer teljesen zártan tud működni, így elkerülhető a víz szennyeződése, algásodása, illetve a telepítés mélysége miatt a víz hűvösen tartható, ami az eltarthatóságát tovább javítja.”

Azt is megtudhattuk, hogy a Leier több mint tíz éve azoknak is komplett megoldást is kínál, akik nem feltétlenül szakemberek a témában. Erre az esetre egy előre összeállított, telepítésre kész rendszert kínálnak - fedlappal, csatlakozó csonkkal –, amely az épület tetejéről lefutó csatornából érkező vizet vezeti tovább. Sőt, ha az épület elég nagy, akkor akár több tartály is elhelyezhető a telek különböző pontjain, így például egy nagyobb csarnokot több vasbetontartály elláthat.

És miért vasbetontartály? Mert a műanyag vagy a más anyagból készült társaival ellentétben ezek, a fizikai tulajdonságaiknak köszönhetően, jó minőségű, örökös darabok. Telepítésük akár terhelhető módon is megoldható, azaz a földbe süllyesztése után fölötte gépkocsival is lehet közlekedni, nem rongálódik, törik. Sőt, akár gépkocsibeálló alá is telepíthető, tehát a szemlélő számára láthatatlan módon szolgálja a célt.

A talajon összegyűjtött víz is alkalmas lehet úgynevezett szürkevízként történő felhasználásra. Ez esetben szükség van a víz előtisztítására, amelyet iszapülepítő műtárgy előtelepítésével és a felgyűlt hordalék rendszeres eltávolításával, mechanikai tisztítás után nyerünk. A gazdaság közlekedésre, gépkocsi tárolásra kialakított területein, ahol ez gyakran előforduló probléma, érdemes gyephézagos elemek használatával kiegészíteni a rendszert, hiszen ezek alkalmasak leginkább arra, hogy a csapadékvíz átengedésével a megfelelő mennyiségű csapadékvíz-tartalékot képezhessük.

És hogy mennyibe kerül a 2, 3, 4, 5, 6, 7 és 10 m3 víz tárolására alkalmas rendszer kiépítése?

„Erre a kérdésre mindig nehéz válaszolni, hiszen a körülmények nagyban befolyásolják a költségeket. Ugyanakkor elmondható, hogy egy-egy ilyen rendszer telepítésének összköltsége 500 ezer és 2 millió forint köré tehető.” – mondta el a szakember – nagyságtól és komplexitástól függ, ellenben az árba a telepítés, a tartály és kiegészítői, valamint a munkagéppel végzett feladatok költségét is beleérthetjük.”

LOL: nem csak a neve vidám!

A vízelvezetésre, vízgyűjtésre jelenleg még nincs szabvány, a tervezők „kezében” van a lehetőség, hogy megoldást kínáljanak rá egy-egy magán vagy üzleti célú beruházás esetében. Azonban van egy olyan szegmense a témának, ami már most is szabályozva van. Ez pedig az olajelválasztó berendezések használata. Az előírás szerint olajelválasztót kötelező telepíteni a 20-nál több férőhelyes parkolóval rendelkező épületekhez, mint például az üzemanyagtöltő állomásokhoz, autómosókhoz, mezőgazdasági gépállomásokhoz, vagy olyan ipari parkokhoz, üzemekhez, telephelyekhez, kereskedelmi vagy kiállítási területekhez, ahol a burkolt felületéről származó vizek olajjal szennyeződhetnek. Erre az esetre kínálja a Leier a LOL-t, azaz a Leier olajelválasztót. Ennek célja, hogy meggátolja az olajcseppek talajba történő bemosódását, és amelynek többféle változata is létezik. Tisztítóképességét az ún. szerves oldószer extrakt határértékkel határozzuk meg, ami megmutatja, mennyi lehet maximálisan a maradék olaj a rendszerből távozó folyadékban. A megfelelő tisztítóképességű berendezés használatával akár így is nyerhetünk szürkevizet másodlagos felhasználásra. Például, egy autómosó esetén nem is keveset!

„Telephelyek, üzemek esetében egyre több helyen találkozhatunk olyan megoldással, hogy a tűzivíztároló mellett kialakítanak egy esővízgyűjtőt is, és tartály helyett már közvetlenül innen nyerik a vizet a WC öblítéséhez. Néhány kreatív ötlettel nem csak a környezetet védhetjük, de költséget is megtakaríthatunk”

További környezettechnikai termékeket a Leier kínálatából erre a linkre kattintva talál.

(x)

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás