A nyersanyagárak drasztikus emelkedése már több mint egy éve óriási kihívást jelent a baromfitartók és a takarmányozási szakemberek számára. Ezek az emelkedő takarmányköltségek növelik az olyan takarmányozási gyakorlatok iránti igényt, amelyek hatékonyabban használják fel a takarmányban lévő tápanyagokat. Most minden eddiginél sürgetőbb a takarmányköltségek csökkentése.

A brojlerek takarmányában nagy mennyiségű zsírt és olajat használnak a genetikai potenciáljuknak megfelelő gyors növekedés biztosítása érdekében.

A brojlerek köztudottan nem termelnek elegendő epesót és hasnyálmirigy-lipázt. Ezért nem tudják optimálisan megemészteni és hasznosítani ezeket a takarmányokat (Fotó: Pixabay)

A magas zsírtartalmú takarmányok költségesek

A brojlerek azonban köztudottan nem termelnek elegendő epesót és hasnyálmirigy-lipázt. Ezért nem tudják optimálisan megemészteni és hasznosítani ezeket a takarmányokat. Ráadásul ezek a magas zsírtartalmú takarmányok költségesek – az alacsony zsírtartalmú takarmányok vonzóbbak, mivel olcsóbbak. Ezek az alacsony zsírtartalmú takarmányok azonban általában alacsonyabb állati teljesítményt eredményeznek.

Mi lenne, ha intelligens újratervezéssel a zsírok és olajok szintje csökkenthető lenne a teljesítmény fenntartása mellett? A hidrolizált lecitin alapú emulgeálószerek, más néven lizolecitinek ilyen lehetőséget kínálnak.

A lizolecitinek javítják a tápanyagok emészthetőségét a jobb emulgeálódás és a megnövekedett enzimatikus potenciál révén. Javítják a tápanyagok felszívódását a jobb vegyes micellaképződés és a membrán-áteresztőképesség révén. A lizolecitinek lehetővé teszik a takarmányok átalakítását az energia- és aminosavszint csökkentésével, anélkül, hogy az állatok teljesítménye csökkenne.

Kísérleti eredmények

A hatékony zsíremésztéshez és -hasznosításhoz, és ezáltal az állatok teljesítményéhez a megfelelő zsíremulgeálás kulcsfontosságú. Ezért fontos a megfelelő emulgeálószer kiválasztása.

Egy független tajvani kutatóintézetben négy különböző emulgeálószer hatását vizsgálták a brojlerek 35 napos teljesítményére. A vizsgált emulgeálószerek vagy lizolecitin alapúak voltak (FRA LeciMax), vagy alacsonyabb lizolecitinszintű szintetikus emulgeálószerrel kombinálták őket, vagy csak szintetikus emulgeálószert használtak.

Nemcsak az emulgeálószer típusa, hanem a lizolecitinek szintje is fontos szerepet játszik az emulgeálószerek hatékonyságának meghatározásában. A FRA LeciMax a leghatékonyabb emulgeálószer a kísérletben használt négy termék közül. Ez a magasabb lizolecitin-szintjével és a lizolecitineknek a szintetikus emulgeálószerekkel szembeni előnyeivel magyarázható.

Megállapítható, hogy a lizolecitinek hozzáadása a brojlerek takarmányához magasabb tápanyag-ellátottságot és -hasznosítást eredményez. Lehetővé vált az energia- és aminosavszint csökkentése az állatok teljesítményének fenntartása és a takarmányköltségek megtakarítása mellett.

(Forrás: framelco.com)

További híreink

Marihuánától beállt sertések húsát szolgálják fel luxus éttermekben

2024.07.07.

A sertéseknek adott indiai kender pozitív hatással van a hangulatukra és növeli a testtömeg-gyarapodást. Emellett húsuknak kiváló íze van. Mennyi igaz ebből? Áttekintjük a gazdák beszámolóit és a tudományos kutatásokat.

Tükrök, zene és kefék: Mi nyugtatja leginkább a teheneket?

2024.07.07.

Különböző környezetgazdagítási módszerekkel foglalkozunk. Melyik a leghatékonyabb? Country zene, hangoskönyvek, tükrök, képek vagy kefék és vakarózók?

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás