Az idei év kezdetén bizakodva várták az idei szezont hazai gyümölcstermelők, mert a tavalyi gyenge, vagy legfeljebb közepes termés után erős virágzásra és megfelelő terméskötődés esetén jó eredményekre számítottak. Ez alól egyedül a kajszibarack kivétel, ami 2019-ben jó termést hozott. A valóság azonban hideg kézzel csapott le, több kedvezőtlen körülmény és esemény jócskán lerontotta a jó termés esélyét.

A FruitVeB és az ÉKASZ 2020. évi előzetes termésbecslése szerint a várakozásoknak megfelelően minden gyümölcsfaj esetében jó vagy kifejezetten jó volt a virágzás. Azonban március 22-től kezdve több hullámban érték jelentős fagykárok a hazai gyümölcsültetvényeket. Idén tavasszal rendkívül sok, 15-18 alkalommal volt fagyos éjszaka. Ráadásul ezek közül több is olyan mértékű lehűlést hozott (március 22., 23., április 01., 02., 15. és május 13.), ami önmagában is jelentős károkat okozott volna. A fagyhatások okozta jelentős virág- és gyümölcskárokon túlmenően a rendkívül aszályos időjárás a legtöbb termőhelyen tovább rontotta a megmaradó virágok termékenyülését, illetve a gyümölcsök kötődését - írták.

Az egyik leggyengébb magyar gyümölcstermés várható idén

A fentiek következményeként az eddigi, legerősebb fagykárokkal sújtott, 2007. és 2011. évihez hasonló alacsony gyümölcstermésre, hozzávetőlegesen 500 ezer tonnára lehet számítani. A két szakmai szervezet szerint egy átlagos évben 800 – 900 ezer tonna között mozog a hazai gyümölcstermés, a legjobb években (2014., 2018.) pedig 1,1 – 1,2 millió tonna termést takarítanak be. Fontos, hogy az ilyen korai időszakban elvégzett termésbecsléseknél még igen nagy a bizonytalanság.

Ennek több oka is van:

  • A kis gyümölcs még „elbújik” a fán, ami nehezíti és alacsonyabb szám megbecslése felé befolyásolja a vizuális megítélésen alapuló felmérést.
  • Még nem zárult le az általában június elejéig tartó tisztuló gyümölcshullás. Így aztán a vártnál erősebb hullás esetén a jelenlegi terméskilátások is romolhatnak. Erre a rendkívül sok hideghatás és az aszály miatt lehet számítani.
  • A várható termés gyümölcsfajonként, azon belül fajtánként, illetve termesztőkörzetenként (sőt, még egy gazdaságokon belül is) nagyon jelentős eltérést mutat. Lesznek teljes termést hozó ültetvényrészek és nulla termést mutató parcellák is.

Az idén várható magyar gyümölcstermés számokban

A legnagyobb terméskiesés a kajszi, az őszibarack és a cseresznye kultúrákban várható. Ezeknél egy jó év adataihoz képest mindössze negyed vagy harmad termést várnak. Kajsziból egy átlagos évjáratban 30-35 ezer tonna őszibarackból 35-40 ezer, míg cseresznyéből 14-16 ezer tonna terem. Ezektől az eredményektől idén jelentősen elmaradunk. Az átlagos évjáratokban 30-40 ezer tonna termést produkáló körte, illetve a 65-70 ezer tonnát termő szilva esetében 50 százaléknyi mennyiségre számítanak. Ez lehet minden idők egyik leggyengébb termése.

A két legjelentősebb területen termesztett gyümölcsfaj a meggy és az alma. Ezeknél a tavalyihoz hasonló, gyenge vagy annál valamivel rosszabb termést vár a szakma. Az alma egy jó évben 800-850 ezer tonna termést hoz, sokéves átlagtermése 600 ezer tonna körülre tehető. Idén azonban nem számítanak a tavalyi, 400 ezer tonnás gyenge termésnél jobbra. Ráadásul a június elején befejeződő tisztuló hullás még tovább is ronthatja a jelenlegi kilátásokat. A meggynél az átlagtermés 65-70 ezer, a jó termés 80-85 ezer tonna körül alakul. Ebben a szezonban legfeljebb a tavalyi 53 ezer tonna körüli termés képzelhető el. A pesszimistább becslések szerint 10-20 százalékkal még ettől is elmaradhatnak az adatok.

A szokatlanul sok hideghatás miatt a termés egészen a szüretig bizonytalan. Akár még a betakarítás előtt 2-3 héttel is kialakulhat egy erőteljes gyümölcshullás. A piaci árak és piaci folyamatok alakulásáról annyi már bizonyosan látszik, hogy a más, jelentősebb gyümölcstermelő országokban is tapasztalható fagykárok következtében 2020-ban európai szinten is keresleti piacra lehet számítani. Emiatt az idei gyümölcsárak az átlagosnál magasabbak lehetnek - írta a FruitVeB és az ÉKASZ elemzése.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás