Hogy állunk a belvízzel és az erdőkárokkal; mit hoz magával az 50 jogcímrendelet módosítása; milyen döntés született az első kolontári károsult ügyében; mennyi támogatást és mire igényelhetnek a borászok; miért jó nekünk a magyar-kazah együttműködés; miben változhat az ekáer? Részletek agrárhír-összefoglalónkban!

Közel 7%-kal csökkentek a mezőgazdasági termelői árak decemberben a KSH adatai alapján, az 1 évvel korábbiakhoz képest. A növényi termékek ára 6,9, az élő állatoké és állati termékeké 6,2 százalékkal csökkent ezen belül.

Csongrád és Békés még mindig víz alatt van, bár némileg csökkent az elöntött területek nagysága. 9 vízügyi igazgatóság területén 37 belvízvédelmi szakaszon van készültség. Jelenleg közel 88 ezer hektárt érint a belvíz, több mint fele vetés és szántóterület.

Víz, víz, ameddig a szem ellát Fotó: Sárosi Gyula
 

Ötven agrár-vidékfejlesztési jogcímrendelet módosítására készülhetnek a gazdák. Csökkenhetnek az adminisztratív és anyagi terhek, hosszabbodhatnak a határidők, és könnyebben lehet a forrásokhoz hozzájutni. A módosításról szóló rendelet már meg is jelent a Magyar Közlönyben, és 2015. február 17-én, kedden már hatályba is lépett. Az új rendelet előírja, hogy a támogatottnak hogyan kell adatot szolgáltatnia a gazdaságáról. A módosítás enyhíti, egységesíti és pontosítja a szankciókat. Maximalizálja továbbá a visszafizetendő összeget, de enyhülnek az elszámolási kötelezettség eljárási szabályai is.

Szintén a keddi közlönyben jelent meg az a rendelet, ami a támogatási összegek visszafizetésére kötelezi azokat, akik nem teljesítették a vállaltakat. Pontosabban a vállaltak legalább 30%-át, üzemfejlesztés esetében. A 30%-ot meghaladó elmaradáson túl, minden százalékpont után a támogatási összeg 0,5%-át köteles visszafizetni. Ez azonban nem lehet több a támogatás 15%-nál. Például 60%-os elmaradásnál kell megfizetni a 15%-ot. Az állattartó telepek esetében viszont mindössze a támogatás 5%-a lehet a maximálisan visszafizetendő összeg. Kertészeti gépekkel foglalkozóknál az alkalmazotti létszámot nézik, ők maximum 300.000 Ft-ot kell fizessenek. Fiatal vállalkozó üzemméreténél 20%-os elmaradás a küszöb, itt is maximum a támogatási összeg 15%-a kérhető vissza.

50.000 hektárnyi, többségében állami erdő károsodott a tavaly év végi ónos eső, jegesedés miatt. A károk nagysága több százmillió forint. Az időjárás 30-40 év munkáját tehette tönkre. Főként a 350-400 méter magasan található erdőket sújtotta. A helyreállítás már folyik, de lesznek még olyan helyek, ahol jövőre is dolgozni fognak.

A Mátra így nézett ki decemberben az ónos eső után Fotó: Komka Péter (MTI) – Mátra Még több fotóért kattintson a képre!

Pont került az egyik, 4,5 évvel ezelőtti vörösiszap-katasztrófában károsult kolontári házaspár perének végére. Nem csak az otthonukat, de egyikük édesanyját is elveszítették akkor októberben, és mezőgazdasági területeik is tönkrementek. A Fővárosi Törvényszék első fokon jogerősen 9 millió Ft kártérítés megfizetésére kötelezte a Mal Zrt-t.

A hegyközségek, szőlészeti, borászati termelők 3. országban történő promóciójához mintegy 2,2 millió euró támogatást igényelhetnek. Ez csak az oltalom alatt álló, eredetmegjelöléssel vagy földrajzi jelzéssel rendelkező, illetve a borszőlő fajtájának jelzésével ellátott borászati termékekre vonatkozik. 2017-ig igényelhető, legalább 10 akcióból kell állnia, és egy vagy több célországra kell vonatkoznia a következő országok közül: USA, Fehéroroszország, Japán, Kanada, Kazahsztán, Kína, Mexikó, Oroszország, Svájc. A programot a borpiaci éveknek megfelelően kell megvalósítani. A támogatás az aktuális borpiaci évben több mint 700, a következő évben 450, a 2016/17-es borpiaci évben 1 millió euró. A költségek 50%-a támogatható, egy programhoz legalább 25.000, maximum 250.000 euró kérhető.

Megújította együttműködését a K&H Bank és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A 3 évre szóló együttműködési megállapodás értelmében a bank tanácskozási jogot kap a szervezet eseményein. A K&H-t közvetlen információkhoz segíti hozzá a kapcsolat, ami nagy segítség döntéseinek megalapozottságához.

A fotón balról jobbra: Peter Roebben (K&H Vállalati üzletág vezetője), Mélykuti Tibor (Terméktanács elnöke) Forrás: K&H Sajtóközlemény
 

A magyar-kazah gazdasági együttműködés megsínylette az ukrán válságot. A héten a két ország képviselői egyeztettek a kereskedelem fellendítéséről. Első lépésként Kazahsztán 3 éves, 24 milliárd dollár értékű beruházási programot indít, amelyben több magyar vállalat is részt vehet majd. A kazah kormány a szarvasmarha export korlátozásait készül feloldani, illetve bevezetné az elektronikus útdíjat magyar vállalat segítségével.

A piaci igényeknek kíván megfelelni az ekáer-ről szóló törvény végrehajtási rendeletének tervezete, amelyről ma szavaz a parlament. Ebben többféle módosítás is szerepel:

  • a kockázati biztosíték számításának ideje 60 nap helyett 45 nap lenne,
  • bővülnének a mentesülési szabályok is
  • 200 kg-ról 500 kg-ra, 250.000 Ft-ról 1 millió Ft-ra emelnék a bejelentési kötelezettség értékét,
  • a 20 kilométeren belüli szállításhoz sem kéne ekáer-számot kérni, helyette egy 1 évre szóló mentesítést kellene kérni.

Agrárhír-összefoglalónk az MTI hírei alapján készült.

Megosztás

További híreink

Hogyan mentheted meg a buxusodat a puszpángmolytól?

2024.10.05.

A buxus, vagyis a puszpáng egy népszerű örökzöld növény, amelyet gyakran használunk sövények és dekoratív kertek kialakítására. De mit kell ahhoz tenni, hogy a növény valóban a kert dísze legyen? 

Hódít a mesterséges intelligencia – az intelligens kerteké a jövő

2024.10.05.

Mivel a technológia továbbra is áthatja életünk minden területét, nem meglepő, hogy a mesterséges intelligencia (AI) utat tör magának kertjeinkbe is. Az AI forradalmasítja a kertészkedéshez való hozzáállásunkat, a növényápolási alkalmazásoktól kezdve, amelyek a bevált gyakorlatokhoz vezetnek bennünket, egészen a teljesen automatizált kerti rendszerekig, amelyek kiküszöbölik a növények termesztése során felmerülő találgatásokat.

Bemutatkozott az elektromos Massey Ferguson traktor az ATH szakkiállításon

2024.10.05.

A holland gyártó, a Mechan Group bemutatott egy MF traktort elektromos változatban a szeptemberben megrendezett AgroTechniek Holland (ATH) szakkiállításon. Az importőr a prototípust a Knegt Tractorsszal együttműködve építette meg.

A nyári ludak után házi kacsában is fertőzött a madárinfluenza vírus

2024.10.05.

Néhány nappal az első vadmadár esetek igazolása után házi baromfiállományban is kimutatta a madárinfluenza jelenlétét a Nébih laboratóriuma

Tíz szakember kapta meg a Népművészet Mestere díjat 2024-ben

2024.10.05.

A Népművészet Mestere díj egyes alkotások vagy egész életmű elismeréseként azoknak a népművészeknek adományozható állami kitüntetés, akik hosszabb időszak alatt kifejtett munkásságuk során a népművészet fejlesztésében kimagasló eredményeket értek el.

Partner

Ezt ne hagyja ki! - Nagy meglepetés az Agrárszektor Konferencián

2024.10.04.

Előesttel bővül az idén a siófoki Agrárszektor Konferencia műsora, így már három napon keresztül, december 3-5. között találkozhatnak színvonalas szakmai programokkal a rendezvény résztvevői. A december 3-i előesten az agráriumot érintő meteorológiai előrejelzésekről, az agrárgazdaságra is hatással bíró várható gazdasági és belpolitikai eseményekről lesz szó, illetve mérlegre kerülnek a magyar élelmiszergazdaság Európai Unióban töltött elmúlt húsz évének tapasztalatai és a hazai agrárvállalkozások kitörési lehetőségei is.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone

2024.10.02.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BK
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BK

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 106 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás