Hirdetés
Minden szereplőnek előnyös technológiát mutatott be a csemegekukorica termesztésben a magyar kutatócsapat
A Debreceni Egyetem széleskörű oktatási-kutatási bázisa lehetőséget teremt olyan interdiszciplináris kutatások megvalósítására, melynek eredményei közvetlenül hasznosíthatók az egyre fontosabb innovációs folyamatban. A korszerű, egészséges táplálkozás egyre alapvetőbb fontosságú napjaink tudatos életmódjának a megvalósításában. Az egészséges élelmiszerek (healthy food) között olyan növényi termékek vannak, amelyek alapvető fontosságúak az emberi szervezet fiziológiai folyamatainak a fenntartásában. Ilyen esszenciális humánfiziológiai komponensek (lutein, zeaxantin) találhatóak a rendkívül népszerű, széleskörűen fogyasztott csemegekukorica szemtermésében, mely összetevők segítséget nyújtanak az emberi látási funkciók magas szintű fenntartásában.
A 2021 elején indult négy éves konzorcium résztvevői a Debreceni Egyetem MÉK Növénytudományi Intézet és az ÁOK Farmakológiai Intézet kutatói valamint a Hajdúságban található jelentős csemegekukorica termelő üzemek (Irrifarm Kft., Geo-Terra 96 Kft., Formula GP Kft.) - írta a Debreceni Egyetem.
A csemegekukorica termesztés kiemelkedő szerepet játszik a korai szántóföldi növénytermesztésben, amit jól jellemez az, hogy hazánk az USA-t követően a második legnagyobb csemegekukorica termelő a világon. Magyarországon mintegy 30 ezer hektáron termelnek csemegekukoricát, aminek mintegy 60%-a Hajdú-Bihar vármegyében található, ami kiemelt fontosságot ad ennek a növénynek.
Hirdetés
A technológia részletei
A projekt kidolgozása során a win-win technológia megvalósítása céljából olyan szántóföldi kisparcellás kísérleteket állítottak be a 2021. évben, amelyek egyrészt a csemegekukorica termesztés genetikai alapjainak screenelését, másrészt az agrotechnikai elemek komplex, interaktív továbbfejlesztését szolgálják. Ezek a technológiai modellek lehetőséget nyújtanak arra, hogy a termés mennyiségét növeljék.
Együttműködve a Farmakológiai Intézettel a kísérletből származó minták kémiai vizsgálatával meghatározzák a csemegekukorica szemtermésének esszenciális fitokomponenseit (lutein, zeaxantin), melyek növelésével koncentrált, egészséges élelmiszer állítható elő. A célul kitűzött win-win technológia lényegét éppen ez a kettős cél, azaz a termés mennyiség és minőség egyidejű növelése – megvalósítása jelenti - írták.
A 2021. évi kutatási eredményeinek feldolgozása után – a projekt célkitűzéseivel összhangban – a csemegekukorica technológiák továbbfejlesztett és adaptált változatait a konzorciumban szereplő gazdaságokban valósítják meg a gyakorlati termesztés során - fogalmaztak.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Szójázzon velünk, ismerje meg a Karintiával a jövő növényét!
Bíztatjuk Önöket, hogy merjenek a szójatermesztésbe fektetni, mivel ez hosszú távon is stabilabb és fenntarthatóbb megoldást kínál.
Azonnali munkakezdéssel keres értékesítő szaktanácsadót az AGRO.bio
Az AGRO.bio családias csapatának bővítéséhez keres most azonnali munkakezdéssel 1 fő értékesítő szaktanácsadót. Az új munkatárs Jász-Nagykun-Szolnok déli feléért, Békés és Csongrád-Csanád vármegyékért lesz majd felelős.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatBioNutria Bór lombtrágya, Dánia
Több mint 3.200 hirdetés 144 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés