Minden jel szerint újra kellene gondolni a táplálkozási szokásainkat. A fenntartható húsfogyasztás irányába kellene elmozdulnia, de ez nem egyenlő azzal, hogy mindenkinek növényi étrenden kellene élnie vagy rovarokra kellene cserélnie a megszokott fehérjeforrásokat.

A tudósok szerint az lenne az ideális a Föld és az emberiség számára, ha globálisan a felére csökkenne a vörös húsok fogyasztása. Ez az észak-amerikaiaknak jelentené a legnagyobb áldozatot, hiszen ők az ajánlott mennyiség csaknem 6,5-szeresét fogyasztják. De a sajt szerelmeseinek lelkiismerete sem lehet nyugodt, nemrég ugyanis kiderült, hogy a sajtgyártás közel akkora környezetterheléssel jár, mint a húsfogyasztás.

Nem muszáj lemondani a húsról a bolygó megmentéséért (Fotó: Pixabay, Robert-Owen-Wahl)

Elemzések szerint 2050-re a hús- és tejtermékek iránti igény 68%-kal, a kérődző állatok húsa iránti pedig 88%-kal fog nőni a mostani helyzethez viszonyítva a feklődő országokban bekövetkező életszínvonal-emelkedés miatt.

Mekkora terhelést jelent a környezetre a húsfogyasztás és az állattartás?

  • A jelenlegihez képest 15%-kal csökkenne az ökológiai lábnyom az egészséges étrendre való áttérés esetén, a teljesen vegetáriánus étrend pedig 34%-os csökkenést eredményezne. Az organikus termékek fogyasztása viszont már nem okozna jelentős csökkenést az ökológiai lábnyomban, csak további 1%-ot.
  • Egy hamburger előállítása 200 km autózás üvegházhatású gáz kibocsátásának felel meg. Egy másik elemzés szerint pedig 1 kg sertéshús előállítása 50 km autózás szén-dioxid kibocsátásának felel meg, és 6000 liter víz kell hozzá, míg zöldségeknél ez 4 km és 300 liter víz.
  • Egy négyszemélyes család heti egy sajt- és tejmentes napja olyan, mintha négy hétig nem használnának autót.
  • Egy focipályányi föld 1-4 húsevőt lakat jól, szemben a 15 növényevővel.

A húsmentes táplálkozás a magyar étkezési kultúrától is idegen. Sokan gondolják itthon úgy, hogy jóllakni csak hússal lehet.

A KSH statisztikája ráadásul növekvő tendenciát mutat: az egy főre jutó húsfogyasztás 2004 és 2016 között 3,5 kilóval, 65 kilóra nőtt. Egyébként a disznóhús vezeti a listát. Ez az éves átlagfogyasztás közel duplája az egészségügyileg ajánlott mennyiségnek.

Az egészségünk és a Föld érdekében - tehát - sokkal kevesebb húst kellene ennünk, mint most, de egyáltalán nem muszáj és talán nem is jó ötlet teljesen kiküszöbölni az étkezésünkből. Ha tehát marad - a mainál kevesebb - hús, akkor felmerül a kérdés, hogyan lehetne úgy előállítani, hogy az kevésbé legyen ártalmas a környezetre.

Megoldást jelenthetnének a mesterségesen növesztett húsok vagy a növényi alapanyagokból készült pótlékok, de egyes kutatók szerint a laborban előállított hús legalább ugyanolyan terhelést ró a környezetre, mint az állattenyésztés. Így a téma kimenetele még nem egyértelmű.

Érdemes lehet a tejtermékek fogyasztását is csökkenteni, emellett, ha tehetjük, válasszunk minél többször hazai és szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, hüvelyeseket, magvakat. Kerüljük a félkész, kész, pálmaolajat tartalmazó termékeket és próbáljuk meg csökkenteni élelmiszer-hulladékunk mértékét. Amikor csak lehet, válasszuk a biotermékeket.

Cikkünk az Indexen megjelent írás alapján készült.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Magyarországon is sok vállalkozást érint az új globális minimumadó

2024.11.21.

A nagy méretű multinacionális cégcsoportok életére és adózására jelentősen hat a globális minimumadó szabályainak a bevezetése

December 2-ig nyújthatók be a kárenyhítő támogatási kérelmek

2024.11.21.

A gazdálkodók 2024. december 2-ig nyújthatják be kárenyhítő támogatási kérelmüket. A határidő azért módosult, mert 2024. november 30. munkaszüneti napra esik.

Több, mint 10 milliárd forintot fizettek ki a Napenergia plusz programban

2024.11.21.

Az Energiaügyi Minisztérium szerint mintegy 4000 pályázónak már több mint 10 milliárd forintot utaltak át a modern napelemes rendszerek telepítéséhez

Naponta méhek millióinak gyilkosa az autó

2024.11.21.

Egy friss kutatás meglepő eredményeket hozott a méhek közlekedési forgalom miatti pusztulásáról, amely jóval nagyobb léptékű, mint azt korábban feltételezték.

Kemény mínuszok és havazás lesz ma

2024.11.21.

Csütörtökön változóan felhős, napos idő várható, de estére délnyugatról vastag felhőzet érkezik, és nyugaton havas eső, havazás alakulhat ki, erős, néhol viharos széllel.

Van válasz a veszteséges tejtermelésre: Szilágyi Szabina mesélt a Bociország Sajtműhely munkájáról

2024.11.21.

A szarvasmarhatartás korántsem egyszerű feladat, amit Szilágyi Szabina gyakorló gazdálkodó alapos gazdasági számításokkal támasztott alá.

Partnerhírek
Partner

Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben

2024.11.19.

Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.

Partner

Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez

2024.11.07.

Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.100 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás