Mindent a medvehagymáról
Az elmúlt néhány évben egyre felkapottabb lett a medvehagyma hazánkban, amely egész Európában megtalálható zöldség- és gyógynövény. De még elég keveset tudunk róla. Vajon mi köze van a kígyóhoz és tényleg szereti-e a medve a medvehagymát? Cikkünkben ezekre is választ kap.
A medvehagyma a hagyma nemzetséghez tartozó növény, amely egyre több helyen fordul elő hazánk erdeiben. Élőhelye elsősorban a nedves, árnyékos, enyhén savas talajú erdők. Hazánkban leginkább a gyertyános, tölgyes és bükkös erdőkben fordul elő nagyobb számban. Nevét arról kapta, hogy a barna medvék előszeretettel fogyasztják, de hazánkban a vaddisznó is igen kedveli, és nagy mennyiségben fogyasztja.
A medvehagyma - vagy más néven kígyóhagyma, vadfokhagyma, sási hagyma - szedési ideje tavaszra, március-áprilisra, még a növény virágzása előtti időszakra tehető. A növény levelei erősen fokhagyma illatúak, ezt hasznosíthatjuk. Célszerű frissen fogyasztani, mert szárítva veszít gyógyhatásából.
Hirdetés
A szedésnél fokozottan figyelni kell arra, hogy nagyon könnyen összetéveszthető a Májusi gyöngyvirággal. A két növény összetévesztésének komoly egészségügyi kockázata van, ugyanis ha véletlenül gyöngyvirág levelet fogyasztunk el medvehagyma helyett, az akár halálos mérgezést is vonhat maga után!
Miért hasznos és egészséges a medvehagyma?
- akárcsak a fokhagyma, a medvehagyma is csökkenti a vérnyomást és a vérzsírt is,
- erősíti az immunrendszert a magas C-vitamin tartalmának köszönhetően,
- a népi gyógyászatban felső légúti megbetegedések megelőzésére, illetve a kialakult betegség tüneteinek enyhítésére használták,
- javítja az emésztést, fokozza az étvágyat,
- minimálisan véralvadásgátló hatással is rendelkezik,
- szintén népi megfigyelés, hogy a medvehagymás borogatás a bőrfelszín gombás megbetegedéseire is gyógyír lehet,
A medvehagyma helye a táplálkozásban
A medvehagymát nem csak egészségre gyakorolt pozitív hatásai miatt fogyaszthatjuk, hanem egyszerűen csak azért is, mert finom! A medvehagyma levelének és hagymájának íze a kertekben termesztett fokhagymáéhoz megtévesztésig hasonlít, így különböző sült húsokhoz, pörköltekhez, de akár sütemények elkészítéséhez is használhatjuk.
Természetesen a medvehagyma levele nyersen is fogyasztható, van, aki vajas kenyérre szórva fogyasztja el, de vannak, akik saláták alapanyagaként is előszeretettel használják a medvehagyma fogyasztható részeit. Levesek, burgonyás ételek fűszerezésére is alkalmas, de főzhetünk belőle akár medvehagyma-krémlevest is!
Használatától nem kell félni: míg nyersen igen erőteljes illata van, addig megfőzve, megsütve ezt az illatot elveszíti és csak a kellemes aromája marad.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez
Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatAMG Pro-tech mikrogranulált talajkondicionáló készítmény (10kg)
12 940 HUF / zacskó
+ áfaTöbb mint 3.100 hirdetés 91 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés