A Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál 2022. május 20-án tartottak országos választásokat, rekordrészvétel mellett. A magyar vidék az egyetlen választható lehetőség ellenére jelentős létszámban szavazott, ezzel megmutatta erejét, egységét és elköteleződését. A magyar gazdatársadalom szilárd erőt és egységet mutatott fel, aminek Győrffy Balázs NAK-elnök szerint határozott üzenete van: a vidék, a gazdálkodók nélkül nincs erős Magyarország. Mintegy 79 ezren adták le a voksukat a múlt pénteki kamarai választásokon – közel 70 százalékkal többen, mint a legutóbbin.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke az Országgyűlés május 24-i ülésnapján napirend előtti felszólalásban számolt be a május 20-i kamarai választásokról. Ezt a beszédet szemléztük.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke beszédet mond egy budapesti agrárdigitalizációs és precíziós gazdálkodási rendezvény megnyitóján 2022. május 11-én. MTI/Mónus Márton

Óriásit ugrott a részvételi arány

„Hatalmas büszkeség számunkra, hogy mintegy 79 ezren adták le a voksukat a pénteki kamarai választásokon – közel 70 százalékkal többen, mint a legutóbbin. A 18,5 százalékos részvétel pedig az Európai Unióban szinte egyedülállóan magas. Más országokban agrárkamarai választásokon jellemzően csak néhány százalék körüli a részvétel (Lengyelországban például pár évvel ezelőtt 2,8 százalék volt). Azonban a negatív részvételi rekordot minden bizonnyal Magyarország tartja: 2008-ban, az előző kormányzás alatt működő Magyar Agrárkamaránál volt olyan megye, ahol 30-an választottak meg 40 küldöttet, azaz kevesebb volt a választó, mint a megválasztott. A mostani magas részvétel jól mutatja, hogy az agrárkamara tevékenységét elismerik a tagok, de ezen túl a kormányzat vidék melletti elkötelezettségét is kiválóra értékelik.

79 ezer magyar gazda, élelmiszeripari szereplő adott jelest a kormányzat elmúlt 12 évi teljesítményére, díjazta mostani szavazatával is az agráriumhoz való támogató, építő hozzáállását, amit a vidéki Magyarország és a magyar gazdatársadalom a saját bőrén érez. És a 79 ezer magyar gazda, élelmiszeripari szereplő minden korábbinál nagyobb felhatalmazást adott a Jakab István vezette MAGOSZ-nak és az őket támogató 17 szakmai szervezetnek: a MAGOSZ és szövetségesei kétszer annyi szavazatot kaptak, mint 2017-ben, és ötször annyit, mint 2013-ban. Nem mellékes, hogy az érvényes szavazatok aránya 99,3 százalék volt.

Nem indult más a választásokon

A kamarai választásokon a MAGOSZ mellett indulhatott volna a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége, a MOSZ is, de nem tették. Nyilván nem szerettek volna beleszaladni az 5 évvel ezelőttihöz hasonló csúfos vereségbe, amikor is a szavazatok mindössze 11,6 százalékát gyűjtötték be. Most arra buzdították a gazdálkodókat, hogy tartózkodjanak a szavazástól. Nekik is erős üzenet volt a mostani rekord részvételi arány – mondta a NAK-elnök.

Nagy István agrárminiszter, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és Kovács Zoltán fideszes országgyűlési képviselő (középen, b-j) a 25. pápai Expo és Agrárpiknik megnyitóján 2022. május 13-án. MTI/Vasvári Tamás

Stratégiai jelentőség

A vidék jövője szempontjából kiemelten fontos az agrárium stabilitása. A pandémia alatt is bebizonyosodott, hogy az agrárium stratégiai jelentőségű ágazat. Az orosz-ukrán háború miatt a jelentősége még inkább fokozódik. Növelni kell a termelés hatékonyságát, amihez beruházások szükségesek. Ezért is óriási jelentőségű a kormányzat azon döntése – melyet először a NAK javasolt –, hogy a korábbi 17,5 százalékról 80 százalékra növelte a vidékfejlesztési támogatások hazai önrészét, jelentősen megemelve ezzel a keretet. Nem kérdés: az erős Magyarországnak alapeleme kell legyen az erős agrárium. A MAGOSZ most felhatalmazást kapott arra, hogy a megkezdett utat folytassa. Ezzel a felhatalmazással – és az azzal járó felelősséggel – a jövőben is a kormányzattal szoros együttműködésben kívánunk tevékenykedni. Kérem, számítsanak ránk, és bizton ígérhetem, hogy a magyar kormány is számíthat a gazdákra. Építsük tovább együtt a jövő agráriumát – fogalmazott Győrffy Balázs.

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás