A klímaváltozás kihívásaira reagálva az állattenyésztésnek új módszerekkel kell alkalmazkodnia, mivel a hagyományos legeltetési rendszerek már nem biztosítanak fenntarthatóságot a mai körülmények között, és akár károsak is lehetnek a természetes élőhelyekre. Az ezzel kapcsolatos tudatosság növelése érdekében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem bőszénfai Szarvasfarmja és a magyarországi Savory Központ szakemberei „Szemléletváltás a legeltetéses állattenyésztésben” címmel tartottak előadásokat a KÁN Egyetemi Napokon.

A szakértők rámutattak, hogy a takarónövények legeltetése nemcsak meghosszabbítja a legeltetési szezont, de segít a talaj megőrzésében is. A gyökérzetük stabilizálja a talajt, javítja a vízháztartást, és mérsékli az eróziós folyamatokat, különösen a nagy csapadék idején. Dr. Kovács Gergő Péter, a MATE Növénytermesztési-tudományok Intézetének igazgatóhelyettese szerint a növénytermesztés és az állattenyésztés szétválasztása a gazdaságokban hosszú távon negatívan hat a talajminőségre, ezért szükséges a két ágazat újbóli integrációja.

A takarónövények lelegeltetése meghosszabbítja a legeltetési időszakot, gyökérzetükkel jobban egyben tartják a talajok felső rétegét, felfogják a vizet, ezáltal mérséklik a hirtelen nagy mennyiségben lezúduló csapadék okozta iszaposodást. (Fotó: Pixabay)

A szerves trágya, mint alternatíva a műtrágyával szemben, jelentős szerepet játszhat a legelők megmentésében, hiszen a műtrágya káros hatásai a talajban jelen lévő víz kimosódásával erősödnek. A szerves trágya természetes módon segítheti a talaj tápanyagkörforgásának helyreállítását.

A holisztikus szemléletű legeltetés, melyet Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban már széles körben alkalmaznak, a legelők regenerálására és a biodiverzitás fenntartására összpontosít. Lengyel Zoltán, a Savory Központ vezetője, kiemelte, hogy a legelők egészségi állapotát különböző biológiai jelek alapján mérik, például a növényfajok sokfélesége és a talaj egészsége alapján. Ezek figyelembevételével hozott döntések elősegítik az ökoszisztéma fenntarthatóságát, és hosszú távon az állatállomány egészségét is javítják.

A talajvédelem kulcsfontosságú tényezője a takarónövények alkalmazása, melyek megvédik a földet az időjárási szélsőségektől, és hosszabb távon segítik a talaj regenerálódását.

(Forrás: magyarmezogazdasag.hu)  

Megosztás

További híreink

Minél egészségesebb füvet esznek az állataink, annál egészségesebbek leszünk mi, fogyasztók is

2024.10.25.

A növények gyökérváladékok segítségével biztosítanak tápanyagot, felvehető cukrokat a mikroorganizmusok számára, azok cserébe felvehetővé teszik a talajban lévő tápanyagot a növény számára. Így a földben fennmarad a természetes táplálékkörforgás

Érkeznek a támogatási pénzek a gazdák számláira

2024.10.25.

Miután az Agrárminisztérium közzétette, hogy mekkora támogatási előlegre számíthatnak a gazdálkodók a 2024. évi egységes kérelmekhez kapcsolódó közvetlen támogatások kapcsán, megkezdődtek az átutalások.

Tovább fertőz a madárinfluenza

2024.10.25.

Fejér és Hajdú-Bihar vármegyékben is kimutatta a madárinfluenza jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az állományok felszámolása folyamatban van. A járványvédelmi előírások betartása továbbra is kiemelten fontos.

Meg kell változtatni a termelés és a fogyasztás módját: CLEVERFOOD/Együnk okosan kiállítás nyílt Budapesten

2024.10.25.

A jelenlegi élelmiszeripari rendszer már nem fenntartható a CLEVERFOOD kiállítás szerint: veszélyezteti egészségünket, ökoszisztémánkat és hozzájárul a klímaváltozáshoz.

A tűzifa választása és tárolása okosan: hogyan biztosítsuk a hatékony fűtést?

2024.10.25.

A megfelelő tűzifa kiválasztása több szempont alapján történik, amelyek figyelembevételével elkerülhetjük a gyakori hibákat, és biztosíthatjuk a hosszú távú, gazdaságos fűtést. Itt összegyűjtöttünk néhány kulcsfontosságú tippet az ideális tűzifa beszerzéséhez és tárolásához.

Lepárlás mesterfokon: Hogyan készítsen hibátlan pálinkát!

2024.10.25.

A pálinka alapja a jól elkészített cefre, amelynek feldolgozása során számos tényezőre kell odafigyelni. A helyes gyümölcsválasztástól kezdve a fermentálás és lepárlás precíz irányításán át egészen az érlelésig minden lépés kritikus a végtermék minősége szempontjából.

Partnerhírek
Partner

117 mázsa kukorica AGRO.bio baktériumkészítmények segítségével

2024.10.24.

Fürnstall Zsolt és párja, Kerülő Szilvia Baranya vármegyében, Szentlőrinc közelében gazdálkodik 65 hektáron. Míg korábban másoktól kértek tanácsot, most ők lettek a helyi gazdák példaképei: a titok nyitját az AGRO.bio baktériumkészítményei jelentik, amelyekkel látványosan növelték a terméshozamot, és jelentős költségmegtakarítást értek el.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 99 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás