Minőség és mennyiség a búzatermesztésben - tudósszemmel
Hirdetés
Nem mutat nagy különbséget a tavalyi kísérlet
Mesterházy Ákos azt is hozzáteszi, hogy a 2017-es kísérletben a fehérje termőhelyi átlagok 4 százalékos különbséget is mutattak. Az évjárat-különbségek 2-3 százalék körül mozogtak. Voltak azonban olyan fajták, ahol az átlagnál sokkal kisebb volt az ingadozás mind termőhely, mind az év szerint. Ezért a GOSZ-VSZT adatok igen sok használható információt adnak. Az ugyanakkor igaz, hogy a fehérjetartalom és a termés összehasonlítható feltételek között enyhe negatív, néha szignifikáns összefüggést mutat. De a határok képlékenyek és mindig lehet olyan fajtát előállítani, ami a határokat feljebb tolja - írja az Agro Napló cikke.Az adatok a szakember szerint egyértelműen igazolják, hogy abszolút termésben az elmúlt 20 évben nem történt lényeges előrelépés
Annak ellenére, hogy a fajtaválaszték közel háromszor kicserélődött. A termésátlagok is azt mutatják, hogy az 1985-1990 közötti 5 t/ha országos termésátlagot azóta sem sikerült lényegesen felülmúlni. Annak ellenére, hogy csaknem 300 ezer hektár elsősorban gyenge adottságú területről eltűnt a búza. Ezek az adatok nem igazolják azt a véleményt, hogy a magyar búzák 2-3 tonnával kevesebbet teremnek, ezért a külföldit kellene termelni. De azt sem, hogy alapvető ellentét lenne a jó malomipari minőség és a nagy tömeg között. A legtöbb külföldi fajtának az ajánlások szerint sokkal nagyobb a tápanyagigénye. A kimagasló termésükhöz jóval költségesebb agrotechnikát kell alkalmazni. Ezzel szemben a magyar fajták ezt a bánásmódot sok helyen nem kapják meg. Ez pedig olyan, mintha az almát hasonlítanánk a körtéhez, amit pedig termőképességi különbségként értékelni nem igazán helyénvaló - írja Mesterházy Ákos.A magyar búzatermesztés alacsony ráfordítással járó tömegtermelésre állt rá
Ökológiai problémák miatt a jelenlegi termésmennyiség aligha emelhető tartósan. A termésingadozások viszont csökkenthetők lennének a biotikus és abiotikus ellenállóság növelésével. Ezekre a kihívásokra pedig a Gabonakutató válasza egyértelmű. Az elsődleges cél továbbra is a termés növelése. De mindezt úgy, hogy közben a minőségi mutatók se romoljanak jelentősen. A döntő a probléma megoldásában a termést kétharmad arányban meghatározó feltételek javításában van. El kellene kezdeni kisebb programokat nagyobb felvásárlók, pl. malmok, takarmánykeverők, termelői egyesületek alapította cégek koordinálásával felépíteni, megfelelő technológiai elemek bevezetése révén sokkal egységesebb terméktömeget előállítani, ami már a magasabb minőségi árat is elérné. A teljes cikket az Agro Napló oldalon olvashatja.Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez
Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatAMG Pro-tech mikrogranulált talajkondicionáló készítmény (10kg)
12 940 HUF / zacskó
+ áfaTöbb mint 3.100 hirdetés 91 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés