Minőségi tömegtermelés rázással – lehetséges!
A gyümölcsszüret mindig kényes pontja a gyümölcstermesztésnek, főleg, ha a termelő minőségi termést kíván a piacra vinni. A rázásos módszer idáig nem tartozott a minőségi gyümölcs betakarításának módszerei közé, most azonban változni látszik a helyzet.
A szüreti szezon ugyan még messze van, érdemes azonban néhány szót ejteni a gyümölcsök betakarításának automatizálásáról. Jártunkban-keltünkben láthatjuk, amikor nagyobb gyümölcsültetvény mellett vezet el az utunk, hogy hatalmas gépekkel rázzák a fákat, melyekről a termés kifeszített ponyvákra potyog. Ezt a betakarítási módszert nevezzük „rázd és fogd fel” módszernek.
Az így leszüretelt terméket azonban kizárólag ipari célokra lehet felhasználni. Hogy miért? A válasz rendkívül egyszerű: a fáról lepotyogó termés komoly mechanikai sérüléseket szenved, így gyorsabban veszít értékéből, a rothadás napok alatt beindulhat. Így még a boltok polcaira sem kerülhet fel, mert eladhatatlan lesz. Az így betakarított gyümölcsöket befőttként, fagyasztott gyümölcsként, lekvárként, vagy éppen pálinka alapanyagként használják fel a termelők. Így azonban sokkal kevesebbet ér, mintha friss termékként kerülne a boltokba.
Hirdetés
Amerikai kutatók már rég óta dolgoznak azon, hogy a „rázd és fogd fel” módszert továbbfejlesszék és úgy tudják azt automatizálni, hogy a legkevesebb élőmunkára legyen hozzá szükség és ne károsodjon a gyümölcs. Így a gyors, költségkímélő betakarítás mellett értékes, friss áruként értékesíthető terméket tudnának a gazdálkodók piacra dobni.
Ahhoz, hogy sikerüljön kialakítani a megfelelő rendszert, több dologra is oda kell figyelni. Fontos, hogy az automatizált rendszer megfelelő teljesítménnyel működjön és kiváló minőségben dolgozzon. Ehhez fontos, hogy a gépek alkatrészei, elemei módosíthatóak legyenek, valamint a fákat is úgy kell kialakítani, hogy úgy hozzák a tőlük elvárt hozamot, hogy gépbarátok is legyenek: a rázószerkezet könnyen hozzá tudjon férni a fákhoz rongálás nélkül.
A kísérletekből kiderült, hogy a rázási forma és a ritmus megfelelő kombinációjával sikeresen növelhető a leválasztott gyümölcsök mennyisége és csökkenthető a betakarítás okozta sérülések száma is. Egy Gála alma állományban végzett teszt szerint a rázást követően a gyümölcsök 88 százaléka levált a fáról, a sérült gyümölcsök aránya pedig nem érte el a 4 százalékot.
A kísérletek alapján látható, hogy a megfelelően megtervezett rázó és fogó berendezéssel tömegtermelés esetén is elérhető a megfelelő minőség. Fajtától függően ugyanis 5-15 százalékra redukálható a sérült gyümölcsök mennyisége.
A gyümölcsszedés automatizálható más módon is, a „fogd és helyezd el” módszert következő cikkünkben részletezzük.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez
Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatAMG Pro-tech mikrogranulált talajkondicionáló készítmény (10kg)
12 940 HUF / zacskó
+ áfaTöbb mint 400 hirdetés 89 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés