A gyümölcsszüret mindig kényes pontja a gyümölcstermesztésnek, főleg, ha a termelő minőségi termést kíván a piacra vinni. A rázásos módszer idáig nem tartozott a minőségi gyümölcs betakarításának módszerei közé, most azonban változni látszik a helyzet.

A szüreti szezon ugyan még messze van, érdemes azonban néhány szót ejteni a gyümölcsök betakarításának automatizálásáról. Jártunkban-keltünkben láthatjuk, amikor nagyobb gyümölcsültetvény mellett vezet el az utunk, hogy hatalmas gépekkel rázzák a fákat, melyekről a termés kifeszített ponyvákra potyog. Ezt a betakarítási módszert nevezzük „rázd és fogd fel” módszernek.

Az így leszüretelt terméket azonban kizárólag ipari célokra lehet felhasználni. Hogy miért? A válasz rendkívül egyszerű: a fáról lepotyogó termés komoly mechanikai sérüléseket szenved, így gyorsabban veszít értékéből, a rothadás napok alatt beindulhat. Így még a boltok polcaira sem kerülhet fel, mert eladhatatlan lesz. Az így betakarított gyümölcsöket befőttként, fagyasztott gyümölcsként, lekvárként, vagy éppen pálinka alapanyagként használják fel a termelők. Így azonban sokkal kevesebbet ér, mintha friss termékként kerülne a boltokba.

A jövőben talán rázással is lehet majd friss, piacképes gyümölcsöt betakarítani (Fotó: gepmax.hu)
 

Amerikai kutatók már rég óta dolgoznak azon, hogy a „rázd és fogd fel” módszert továbbfejlesszék és úgy tudják azt automatizálni, hogy a legkevesebb élőmunkára legyen hozzá szükség és ne károsodjon a gyümölcs. Így a gyors, költségkímélő betakarítás mellett értékes, friss áruként értékesíthető terméket tudnának a gazdálkodók piacra dobni.

Ahhoz, hogy sikerüljön kialakítani a megfelelő rendszert, több dologra is oda kell figyelni. Fontos, hogy az automatizált rendszer megfelelő teljesítménnyel működjön és kiváló minőségben dolgozzon. Ehhez fontos, hogy a gépek alkatrészei, elemei módosíthatóak legyenek, valamint a fákat is úgy kell kialakítani, hogy úgy hozzák a tőlük elvárt hozamot, hogy gépbarátok is legyenek: a rázószerkezet könnyen hozzá tudjon férni a fákhoz rongálás nélkül.

A kísérletekből kiderült, hogy a rázási forma és a ritmus megfelelő kombinációjával sikeresen növelhető a leválasztott gyümölcsök mennyisége és csökkenthető a betakarítás okozta sérülések száma is. Egy Gála alma állományban végzett teszt szerint a rázást követően a gyümölcsök 88 százaléka levált a fáról, a sérült gyümölcsök aránya pedig nem érte el a 4 százalékot.

A kísérletek alapján látható, hogy a megfelelően megtervezett rázó és fogó berendezéssel tömegtermelés esetén is elérhető a megfelelő minőség. Fajtától függően ugyanis 5-15 százalékra redukálható a sérült gyümölcsök mennyisége.

A gyümölcsszedés automatizálható más módon is, a „fogd és helyezd el” módszert következő cikkünkben részletezzük.

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás