Az Európai Bizottság honlapján megjelent a hír, hazánk pénzhez jut, igaz, a rendszeres kifizetésekhez végig kell járni a huszonhét mérföldkövet. A pénzügyminiszterek tanácsának mostantól négy hét áll rendelkezésére, hogy jóváhagyja a Bizottság értékelését. A Tanács jóváhagyása lehetővé teszi, hogy Magyarország közel 1 milliárd euró előfinanszírozásban részesüljön a REPowerEU-alapokból.

A Bizottság ma pozitívan értékelte Magyarország módosított helyreállítási és rugalmassági tervét, amely tartalmaz egy REPowerEU fejezetet. A terv értéke immár 10,4 milliárd euró (6,5 milliárd euró támogatás és 3,9 milliárd euró kölcsön), és 67 reformot és 47 beruházást foglal magában - olvasható az Európai Bizottság honlapján. Az az hivatalossá vált, hogy uniós forrásokhoz jut hazánk. 

Fotó: Pixabay

Az Unió pénzügyi érdekeinek védelmét és az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítését szolgáló 27 "szuper mérföldkő" ugyanakkor változatlanul szerepel a felülvizsgált magyar tervben. Ez azt jelenti, hogy a benyújtott kifizetési kérelmet követően addig nem lehetséges kifizetés, amíg Magyarország nem hajtotta végre kielégítően ezeket a szuper mérföldköveket - írta meg az Economx.

Magyarország 4,6 milliárd eurós REPowerEU fejezete 13 új reformot és 16 beruházást tartalmaz, köztük két, a meglévő intézkedésekre támaszkodó nagyobb léptékű beruházást. Ezen intézkedések végrehajtása hozzájárul ahhoz, hogy Európa jóval 2030 előtt függetlenedjen az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól. Az intézkedések célja a villamosenergia-ágazat megerősítése és korszerűsítése, a megújuló energiaforrások bevezetésének és felhasználásának felgyorsítása, az energiahatékonyság javítása, a fenntartható közlekedés előmozdítása, a munkaerő képzettségének javítása és átképzése a zöld átmenet érdekében, az ipar szén-dioxid-mentessé tétele, valamint a zöld technológiákba és a zöld átmenethez kapcsolódó értékláncokba való beruházás.

Ezen túlmenően Magyarország az eredeti helyreállítási és rugalmassági tervében szereplő 19 intézkedés módosítását javasolta. A körforgásos gazdaság, a fenntartható közlekedés és az energia területén új beruházások kerültek be, amelyeket az e területeken, valamint a vízgazdálkodás területén más intézkedések megszüntetésével és csökkentett hatályával finanszíroznak majd. Az eredeti tervben szereplő egyik beruházást a bölcsődei férőhelyek bővítése érdekében megnövelték.

Az RRF- és REPowerEU-támogatások, valamint az RRF-hitelek felvételére irányuló kérelmével hazánk a módosított terv értékét 10,4 milliárd euróra emeli. Ezzel további lendületet kaphat Magyarország zöld átállása.  

A módosított terv igen nagy hangsúlyt fektet a zöld átmenetre, és a rendelkezésre álló források 67,1 százalékát az éghajlati célkitűzéseket támogató intézkedésekre fordítja.

A REPowerEU fejezetben szereplő intézkedések a villamosenergia-ágazat megerősítésére, valamint a megújuló energiaforrások és az energiahatékonyság elterjedésének előmozdítására összpontosítanak, hogy a magyar energiarendszert alkalmassá tegyék az átállásra. A reformok és a beruházások kölcsönösen erősítik egymást, és hozzájárulnak egy rugalmas villamosenergia-piac kiépítéséhez, a megújuló energiaforrások magas arányával. Ez lehetővé teszi, hogy Magyarország végső soron csökkentse a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségét.

A REPowerEU fejezet a dinamikus árképzés kiskereskedelmi villamosenergia-piacon történő bevezetésével, a szabályozási tartalékpiacok javításával, az energiaközösségek és aggregátorok szerepének erősítésével, a villamosenergia-tárolás elterjedésének ösztönzésével, az intelligens fogyasztásmérők használatának növelésével és az elosztórendszer-üzemeltetők által alkalmazott csatlakozási szabályok harmonizációjával kapcsolatos reformokat tartalmaz. Számos intézkedés célja a megújuló energiaforrások integrációjának, termelésének és hatékonyabb felhasználásának ösztönzése. Ezek a megújuló energiaforrásokból származó további energia integrálását lehetővé tevő hálózatfejlesztéstől a megújuló energiaforrások, például a napenergia, a megújuló hidrogén, a geotermikus energia és a fenntartható biometán elterjedésének és felhasználásának támogatásáig terjednek. Magyarország azt tervezi, hogy növeli a megújuló energiaforrásokon alapuló erőművek számára kiadott hálózati csatlakozási engedélyek ambícióját, és az eredeti tervben előirányzott megfelelő célt 2026-ra 12 GW-ra emeli.   

A pénzügyminiszterek tanácsának mostantól négy hét áll rendelkezésére, hogy jóváhagyja a Bizottság értékelését. A Tanács jóváhagyása lehetővé teszi, hogy Magyarország 0,9 milliárd euró előfinanszírozásban részesüljön a REPowerEU-alapokból.

A Bizottság a rendszeres kifizetéseket az Unió pénzügyi érdekeinek védelmét biztosító és az igazságszolgáltatás függetlenségét erősítő reformok kielégítő megvalósulása alapján engedélyezi majd, ami 27 "szuper mérföldkőnek" felel meg.

Megosztás

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás