Az amerikai Arkansas Agricultural Experiment Station tudósai és mérnökei a 915 MHz-es mikrohullámok használatát vizsgálják különféle gyommagok föld alatti semlegesítésére. A kutatók arra számítanak, hogy a mikrohullámok a fenntartható és nem vegyszeres integrált gyomirtás igen hatékony eszközei lesznek.

A magbank akár 50%-os csökkentése is jelentős lenne – magyarázza Nilda Burgos professzor, a gyomfiziológia és molekuláris biológia szakértője és a tanulmány vezető kutatója. „A gyomok sűrűségének csökkenése nagymértékben növelheti a gyomirtó szerek hatékonyságát, és végül a gyomirtó szerek használatának csökkenéséhez vezethet.”

Nilda Burgos, a gyomfiziológia és molekuláris biológia professzora a nem vegyi, széles spektrumú gyomirtást mikrohullámokkal történő végzését vizsgáló tanulmány fő kutatója. (Forrás: futurefarming.com)

Kiválthatja az égetést és gyommagzúzást

Az olyan hagyományos módszerek, mint az égetés, hatékonyan pusztítják el a gyommagvakat, de a füst miatt kihívást jelentenek a levegő minőségének és az utak láthatóságának tekintetében. Hasonlóképpen, a gyommagzúzók hasznosak, de hatástalanok a már leejtett vagy a talajba elásott magvak esetében. Ezzel szemben a jelen tanulmányban használt 915 MHz-es mikrohullámú sütő képes behatolni a talajba, hogy elérje és semlegesítse a gyommagvakat.

A 915 MHz-es mikrohullám gazos rizs leküzdésére vonatkozó előzetes kutatását Kaushik Luthra élelmiszertudományi posztdoktori ösztöndíjas, valamint Griffiths Atungulu docens és a gabonafeldolgozásra és a betakarítás utáni rendszerekre szakosodott mezőgazdasági mérnök vezette. A vizsgálat Chris Isbell arkansasi gazdálkodó kérésére indult, aki nem vegyi megoldásokat keresett a makacs gyomok kezelésére.

Kölcsönhatás vízmolekulákkal

„A vízmolekulák folyamatosan próbálnak igazodni a mikrohullámok polaritásának változásához, ellenállást és hőt hozva létre. A hőmérséklet emelkedik, és a mag embriója elpusztul” – mondja Luthra professzor.

A magas frekvenciájú otthoni mikrohullámú pattogatott kukoricához hasonlóan az alacsony frekvenciájú 915 MHz-es mikrohullámok is kölcsönhatásba lépnek a gyommagvak belsejében és felszínén lévő vízmolekulákkal, de mélyebben behatolnak a talajba, mint a nagyfrekvenciás mikrohullámok.

A tanulmányt az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának Nemzeti Élelmiszer- és Mezőgazdasági Intézete közel 300 000 dolláros mezőgazdasági és élelmiszer-kutatási kezdeményezése támogatja, a The Cotton Board és a Cotton Incorporated további támogatásával.

(Forrás: futurefarming.com)

További híreink

Elérte Magyarországot az árhullám, mutatjuk a legveszélyeztetettebb területeket

2024.09.16.

Elérte a Szigetközt az árhullám. A Lajtán Mosonmagyaróvárnál ma hajnalban a legmagasabb, III. fokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon. A vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse folytatja a védelmi előkészületek koordinálást, szoros egyeztetésben a társszervezetekkel.

Három helyen is kiválogatták a legjobb fiatal szürkemarha bikákat

2024.09.16.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság kollégái a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete tagjaival elvégezték a fiatal szürke szarvasmarha bikák válogatását a bugacpusztaházi, az izsáki, valamint a kunszentmiklósi állattartó telepeken.

Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Ötvenkét őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein

2024.09.16.

Összesen 52 őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein.

Szél- és csapadékrekordot is hozott a hétvége

2024.09.16.

A hétvégén új országos széllökés és csapadék napi rekordok születtek: Kab-hegyen 118,8 km/h szélsebességet, Bakonybélben pedig 87,4 mm csapadékot mértek.

Az elmúlt napok után fontos tudni, milyen idő várható a héten - mutatjuk

2024.09.16.

Hétfőn estig nagyrészt erősen felhős, főként nyugaton, délnyugaton borult idő várható sokfelé esővel, záporral, a legnagyobb mennyiség a délnyugati országrészben eshet. Délutántól délkelet, kelet felől már elkezd szakadozni, helyenként csökkenni a felhőzet, és arrafelé egyre kevesebb helyen valószínű csapadék.

Partnerhírek
Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Partner

Acélcsarnok-építés? Most dupla pályázati segítséget is kaphatnak az állattartók

2024.09.13.

Újra mezőgazdasági célú pályázatok nyílnak 2024 őszén, amelyek ez alkalommal az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozását célozzák a termeléshez szükséges eszközök korszerűsítésének vagy éppen építési beruházás finanszírozásával. Az agrárszíntéren igen elterjedt acélcsarnokok utóbbihoz kínálnak, vállalkozásra szabott épületkonstrukciókat. Nézzük a modern acélcsarnokok előnyeit!

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 2.900 hirdetés 71 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás