Tudta, hogy a káliumhiány miatt nem nő meg rendesen a burgonyagumó? És azt, hogy minek a tünete a márványos levél? Cikkünkben összeszedtük, hogy mire kell figyelni burgonyatermesztéskor, ha kiváló termést szeretnénk elérni.

Már termesztés előtt el kell dönteni, hogy hová szeretnénk értékesíteni a burgonyát, mivel ettől függően kell megtervezni a növények tápanyagutánpótlását. Ez azért fontos, mert a tápanyag-ellátás szoros kapcsolatban van a burgonya keményítőtartalmával. Az pedig nem mindegy, mennyi keményítő van a burgonyában: ipari célra termesztett burgonya esetében 16-18 százalékos keményítő-tartalom a cél, míg étkezési burgonya esetén 15 százalék körüli az ideális.

Bármilyen célra termesztjük a burgonyát, a célunk, hogy egészséges gumókat szedjünk ki a földből. A foszfor gyorsítja az érést, valamint erősíti a gumók héjszilárdságát is. A káliumnak viszont a keményítőtartalom elérésében van kulcsfontossága.

Az elemnek viszont van még egy fontos szerepe a burgonyagumók életében: jelentős hatással van a méretére is. Kutatások ugyanis bebizonyították, hogy azok mérete egyenesen arányosan növekszik a kijuttatott kálium mennyiségével.

További szerepe a káliumnak a burgonya életében, hogy hatására javul a burgonya ellenállóképessége a kékfoltossággal szemben. Ez a jelenség egyébként a rendszerint betakarítás, szállítás és raktározás közben alakul ki. Vizsgálatok kimutatták, hogy ha a burgonya szárazanyagának káliumtartalma meghaladja a 2,5 százalékot, ilyen elszíneződés szinte nem is fordul elő.

Mint mindennek, a káliumhiánynak is vannak tünetei!

A hiánytünetek először csak az idősebb leveleken mutatkoznak. Az érintett levelek bronzos elszíneződést produkálnak, a levélcsúcsokon pedig klorózis jelenik meg. A káliumhiányos növények kisebbek, bokorszerűen növekednek, leveleik pedig még a gumók érése előtt elöregednek.

Káliumhiányos burgonyalevél (Fotó: farmit.hu)
 

A káliumellátottság levélanalízissel is nyomon követhető. Bimbós állapotban 4,6–7, a virágzás kezdetekor 4–6,4, a virágzás végén 3,7–6,1, gumóképződéskor pedig 3,5–5,7 százalék a megfelelő kálium mennyisége a levél szárazanyagában meghatározva.

A káliumhiány kezeléséhez fontos, hogy a talajban elegendő legyen belőle. A kálium-szulfát levéltrágyaként való alkalmazása hatékonyan emeli a káliumszintet, és különösen előnyös a laza talajokon. Kizárólag kálium-szulfátot adagoljunk, a burgonya ugyanis kloridérzékeny.

Márványos levelek – magnéziumhiány

Szintén az idősebb leveleken jelenik meg először a magnéziumhiány tünete, amely a levélerek között fellépő klorózis és az ebből adódó márványosság. Ennek az elemnek a megléte is befolyásolja a burgonya keményítőtartalmát, mivel növeli a keményítőképződést. A hiány terméskiesést és minőségromlást idézhet elő, csökken a szárazanyag- és a keményítőtartalom.

Magnéziumhiányos burgonya (Fotó: farmit.hu)
 

A magnéziumhiányt keserűsós levéltrágyázással orvosolhatjuk, valamint a talajon keresztül a kiezeritet tartalmazó műtrágyák hatékonyan akadályozzák a hiány kialakulását.

Forrás: kerteszetesszoleszet.hu

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás