A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei szerint a magyarországi farkasok a néhány 100 négyzetkilométeres territóriumaikat őrizve alkotnak családokat. Egyedszámuk és falkanagyságuk évről évre változik. A Természetvédelmi Őrszolgálat kameracsapdák és egyéb nyomok gyűjtése segítségével folyamatosan figyelemmel kíséri a farkasok létszámát és aktivitását. A kamerák elhagyatottabb helyeken, és erdei turistautak közelében is felvételeket készítenek. Évente akár több 100 észlelést is rögzítenek a faj egyedeiről és a farkascsaládok életéről. Ugyanakkor a szakemberek szerint a rendszeres szaporulat ellenére a Bükk területén tartósan jelenlévő egyedek száma nem fog jelentősen változni.

A tapasztalatok szerint a szaporulatnak csak nagyjából a fele éli túl az élete első 2 évét, a többiek elsősorban a különböző betegségek és tapasztalatlanságuk miatt szerzett sérülések miatt pusztulnak el. Sajnos az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az illegális elejtés is komolyan károsíthatja a bükki farkasállományt. Az Igazgatóság munkatársai más tudományos intézetekkel közösen folyamatosan térképezik fel az itteni nagyragadozók „családfáját”, azaz a genetikai leszármazási kapcsolatainak feltárását - írta a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakcikkében Bakó Botond.

Farkasok szimatolnak a Bükkben - Fotó: BNPI

Hogy kerülnek a Bükkbe a farkasok?

Az utóbbi években Európa-szerte növekszik a nagyragadozók száma, de egyéb hatások is szerepet játszanak az elterjedésükben és előfordulásukban. Például a hazai farkashelyzetet az is befolyásolta, hogy 2004 novemberében 170-220 km/órás széllökésekkel söpört végig egy vihar a Magas-Tátra déli oldalán. Ez 750-1300 méteres magasságban szinte letarolta az erdőt. 2014-ben pedig az Alacsony-Tátra erdeit ritkította meg az orkán. Ezek az élőhelyek annak a szlovákiai farkasállománynak is a lakóhelyéül szolgálnak, amelyek az észak-magyarországi farkasok forráspopulációit is jelentik. Az élőhelyi változások következtében a farkasok déli irányba terjeszkedve telepedtek meg Magyarországon. Itt megfelelő élőhelyeket találva maguknak, mára már rendszeresen családokat alkotnak, és szaporodnak is.

https://www.youtube.com/watch?v=yD274zak9SI

Örülhetünk-e a farkasok bükki jelenlétének?

A gerinces-zoológiai szakreferens szerint a válasz egyértelműen igen. A karizmatikus nagyragadozó faj puszta jelenléte is kiemelkedő természetvédelmi érték, nemzeti büszkeségre is okot ad. A farkasok, mint csúcsragadozók megtelepedése egyértelműen kedvező hatással bír az erdei életközösségek természetes folyamatainak érvényesülésére. A nagyragadozó pozitívan hat a védett területeink természetes állapotára, a faj egyedeinek szelektív zsákmányolása révén segíti a vadgazdálkodást, és hozzájárul az élőhelyek természetes állapotának visszaállításához.

Farkas a Bükkben - Fotó: BNPI

Ugyanakkor a kameracsapdák által készített képek segítségével az a tévhit is cáfolható, hogy a nagyragadozók jelentősen zavarják, sőt elüldözik a területen élő vadászható vadfajokat, lehetetlenné teszik azok vadászatát. A kameracsapda felvételek tanúsága szerint az őzek és a szarvasok a farkas csapáját sokszor a ragadozó távozását követően negyedórán, félórán belül is nyugodtan használják, holott az előttük átváltó ragadozó illatanyagai minden bizonnyal érzékelhetőek számukra. a BNPI munkatársai bíznak abban, hogy a kutatási eredmények a vadásztársadalom nagyragadozókkal szembeni kételyeinek eloszlatásához is nagyban hozzájárulnak majd.

Fák és farkasok

A farkasok nyomása miatt csökken a patások erdeink természetes felújulását gátló hatása, ez pedig lehetővé teheti a fiatal növényzet természetes erősödését a korábban szétlegelt helyszíneken. Kimutathatóan nő a természetes állapotokat jelző növényfajok száma a nagyragadozók által rendszeresen járt területeken. A természetes vegetáció visszatelepülése új élőhelyeket teremt, lehetőséget nyújt az őshonos ízeltlábú-, madár- és emlősközösségek állapotának javulására, ezáltal hosszú távon javul az erdőalkotó növénytársulások állapota is.

Gombkötő Péter, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Természetmegőrzési Osztályánák gerinces zoológiai szakreferense terepi munka közben, a farkasok nyomában. Fotó: Kozma Attila

A sertéspestis és a nagyragadozó

Az elmúlt években megjelent és komoly gazdasági kárt okozó sertéspestis kapcsán fontos az, hogy a farkasok általában a beteg, legyengült patásokra vadásznak. Ezzel egyrészt jelentős mértékben mérséklik a fertőzések terjedését a prédacsoportokban, és közvetve a háziasított fajok betegségeinek terjedését is csökkentik. Végeredményben tehát az állattartás is nyerhet a farkas jelenlétével, hiszen a beteges vad patások fogyásával csökkenhet a fertőző betegségek átadásának lehetősége is.

Farkasok kameracsapdás felvételen. Fotó: BNPI

Az ember és a farkas

Fontos az a tény is, hogy a középkori legendákkal ellentétben a farkasok nem tekintik zsákmánynak az embert. Amikor kiránduló jelenlétét érzékelnek, akkor szinte kivétel nélkül olyan formában húzódnak vissza az erdőbe, hogy azt az emberek észre sem veszik. Bár a farkasok valóban sokszor az erdei utakat és a turistautakat is használják területbejárásaink során, de minden esetben már messziről érzékelik az emberszagot, vagy hallják a hangját és elkerülik a feléjük közlekedő kirándulókat, erdőjáró embereket. Arról nem is beszélve, hogy elsősorban az éjszakai órákban aktívak. Nyomokat azért lehet találni, a pocsolyákban szépen rajzolódik ki a farkasmancs lenyomata a szarvas patája mellett.

Farkasnyomok a hóban. Fotó: Gombkötő Péter

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás