Mik azok a villanypásztorok? Szinte nem is akad a világon olyan ember, aki ne hallott volna még róla, de mit is jelent ez a fogalom pontosan? Alapvetően az elektromos kerítésre gondolnak olyankor, amikor villanypásztorról beszélnek, noha takarhatja egyébként a villanypásztor készüléket is, mert annak szinonimájaként is rendkívül gyakori.

Az elektromos kerítések sokféle funkciót elláthatnak. Valószínűleg senki sem venné hasznát sem a betondzsungelben, sem egy penthouse lakás teraszán a belvárosban. Viszont nagyon hasznos lehet azoknak, akik csak családjuknak vagy kis kertjükben termesztenek növényeket, gyümölcsösöket vagy szőlőt, de meg akarják azt védeni a közeli területeken, erdőkben lakó vadaktól.

Szinte nem is akad a világon olyan ember, aki ne hallott volna még róla, de mit is jelent ez a fogalom pontosan? (Fotó: Pixabay)

Villanypásztorok a kis kertekben is

A vadak előszeretettel csemegéznek a közeli veteményesben és gyümölcsösökben, s nem kérnek engedélyt sem ehhez, hanem hívatlan vendégként esnek be – olykor komoly veszteséget okozva, miközben degeszre tömik a bendőjüket. Kiváltképp nagy probléma ez akkor, ha túlszaporodtak az erdőben, s ezért ott küzdeniük kellene a jó falatokért.

A villanypásztorok ehhez hasonló okokból kiváló megoldást kínálnak a vadkár megelőzésére a gazdáknak is, akiknek az egyre nehezedő elvárások mellett bizony minden erejükkel csökkenteniük kell azokat a kockázatokat, amelyek a sikeres termelést veszélyeztetik.

Az erdők megóvása

Az erdők, erdőrészek elkerítése is annak megőrzése miatt fontos, kiváltképp amikor éppen egy új erdőnek kell születnie a telepítésből, ezért akár kirándulás közben is találkozhatunk villanypásztorokkal. Nem szükséges ilyenkor megrettenni!

A villanypásztorok valójában sem az emberben, sem az állatokban nem okoznak kárt. Mégsem javasolt, hogy elkezdjünk vele „barátkozni”, főleg nem kell simogatni, mert kellemetlen élményben lesz részünk. Az állatok is éppen ezért kerülik el, mert ha egyszer érintkeztek vele – vagy egy társuktól „hallották” – egy életre mély nyomokot hagyott az érzékeikben.

A kutya otthon tartása

Ehhez kapcsolódva azonnal felmerülhet, hogy miért javasolják házi kedvencek mellé, ha a villanypásztorok ilyen kellemetlen élményt okoznak. A számukra tervezett termékek azonban éppen csak olyan erősségűek, amik kis kellemetlen élménnyel egy, maximum két alkalom során örökre az eszébe vésik, hogy hova tilos mennie.

Így nem kell folyamatosan büntetni, nem fog elkóborolni, s végeredményben jóval nagyobb kalamajkák és fájdalmas élmények kerülhetők el vele, mint amit az elektromos kerítés okozott a kutyának. A Vinex szakértője szerint nyugodtan ki is lehet kapcsolni, az első alkalmat követően elég, ha az eb látja, hogy ott van a kerítés, és nagy ívben el fogja kerülni. Segítségként ajánlatos  jól látható szalagot választani.

Lovak, szarvasmarhák, bikák, tehenek, birkák, bárányok, kecskék, sőt, sertések tartói és tenyésztői is használják (fotó: Pixabay)

Karámok, karámrendszerek és korszerű legeltetéstechnika

Ezek a legfőbb területek, ahol elektromos kerítést alkalmaznak, de vadaskertekben, állatkertekben is használják, s természetesen az állattartók és tenyésztők is élnek vele. Lovak, szarvasmarhák, bikák, tehenek, birkák, bárányok, kecskék, sőt, sertések tartói és tenyésztői is használják, karámok kiépítéséhez és legeltetéshez elsősorban, gyakran kombinálva más, nem mozgatható kerítésekkel. Merthogy a legtöbb villanypásztorrendszer újra is telepíthető, át is helyezhető.

Megosztás

További híreink

Le van maradva Románia a biogazdálkodásra való áttérésben az EU elvárásokhoz képest

2024.07.08.

Az EU-ban a mezőgazdasági terület 10,5 százalékán folyik biogazdálkodás, Romániában ez az arány mindössze 5 százalék.

Tovább folytatja együttműködését a Tetra Pak és a Tej Terméktanács

2024.07.08.

Ismételten megújította együttműködési megállapodását a Tetra Pak Hungária Zrt. és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Kettős helyzetben a magyar haltermelés: a tógazdasági toporog, az intenzív fejlődik 

2024.07.08.

Jelenleg a hazai haltermelést stagnáló állapot jellemzi - fogalmazott Lévai Ferenc, a MA-HAL elnökségi tagja, az  Aranyponty Zrt. vezérigazgatója.

Marihuánától beállt sertések húsát szolgálják fel luxus éttermekben

2024.07.07.

A sertéseknek adott indiai kender pozitív hatással van a hangulatukra és növeli a testtömeg-gyarapodást. Emellett húsuknak kiváló íze van. Mennyi igaz ebből? Áttekintjük a gazdák beszámolóit és a tudományos kutatásokat.

Tükrök, zene és kefék: Mi nyugtatja leginkább a teheneket?

2024.07.07.

Különböző környezetgazdagítási módszerekkel foglalkozunk. Melyik a leghatékonyabb? Country zene, hangoskönyvek, tükrök, képek vagy kefék és vakarózók?

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Partnerhírek
Partner

Nem Nagy Testvér a távsegítség - sokat várnak a szervizesek a precíziós mezőgazdasági szolgáltatástól az AGROTEC Magyarország Kft.-nél

2024.06.25.

A MyPLM Connect szolgáltatással ellátott New Holland traktorokhoz, kombájnokhoz már több mint egy éve elérhető Magyarországon az új gépállapot-felügyeleti rendszerként a Control Room szolgáltatás, ami újraírja az üzemben tartás szabályait. A hivatalos magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjából munkaidőben felügyelt rendszerrel ugyanis számtalan bosszantó probléma, ami eddig külön kiszállást, EST diagnosztikai laptoppal traktorban töltött hosszú órákat igényelt a szervizesektől, mára távolról, online is orvosolhatóvá vált. Az olyan tapasztalt szakemberek, mint Szűr Gábor, a Komáromi Területi Központ területi műszaki vezetője szerint az előnyök már most is komolyak, pedig még csak belekóstoltunk a rendszer lehetőségeibe.

Partner

ÁTK, kertészeti, erdészeti és precíziós kivitelű traktorok a SOLIS-tól

2024.05.26.

Egy igazán multifunkcionális traktorokat hozott a magyar piacra az ODISYS. A megfordítható kormányzás lehetőségét is biztosító erőgépek használatával nincs többé kitekeredett nyak és testtartás, legyen az a munka akár targoncázás, szár és nyesedékzúzás, de akár árokásás. Hernek Zoltán, a cég tulajdonos-ügyvezetője mutatta be nekünk.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Valentini Navajo erdészeti szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás