Hirdetés
Mire kell figyelni a vöröshagyma tárolásakor?
Hogyan hatott a sok eső az idei hagymatermésre? Mibe rakjuk a vöröshagymát, ha sokáig szeretnénk tárolni? Cikkünkből ezekre a kérdésekre is választ kaphat!
Ha sok a csapadék…
Az idei esztendő időjárása nem kedvezett a vöröshagymát termesztő gazdáknak. Az érési, felszedési időszakban lehulló sok csapadék hatására - ami ráadásul egyenetlen vízmennyiséget okozott - a hagymafejek nem tudtak egyenletesen nőni, a buroklevelek nem lettek eléggé erősek, sőt, a gyors növekedésnek köszönhetően meg is repedeztek.
Hirdetés
A peronoszpóra okozta károk
A vöröshagyma betakarítása két menetben történik: először kiemeljük a földből a hagymát, majd az utóérést követően felszedjük és betároljuk. A hagyma érettségét onnan látjuk, hogy a hagyma szára megdől és kialakul a hagymafejet körülvevő buroklevél. Nagyobb területeken gondot okozhat, hogy a hagymák nem egyszerre érnek ebbe a fejlettségi szakaszba, így általánosságban elmondható, hogy amikor a terület háromnegyede már ebben az érési fázisban van, akkor kezdik meg a betakarítást.
A szárdőlés miatt a hagyma nyaki része záródik, nem enged be a hagymafejbe több nedvességet. Idén a peronoszpóra-fertőzés miatt a szárdőlés sok esetben akadályoztatva volt, így a nedvesség könnyebben bejuthatott a hagymafejbe és a fertőzések is könnyebben kerültek a hagymába. Az ilyen, úgynevezett nyitott nyakú hagymák belső levelei könnyen rothadásnak indulhatnak, melyet kívülről nehéz észrevenni.
Betakarítás után
A betakarítást követően át kell válogatni a hagymát, amely munkafázis az idei csapadékos időjárás miatt még fontosabbá vált. A tárolókba nem kerülhetnek nyitott nyakú, vizenyős hagymák, továbbá föld és növénymaradványok sem, mert ezek később gátolják a hagymák szellőzését. Különös figyelmet kell fordítani betárolás után a szürke, - és a fekete penész megjelenésére. A rosszabb minőségű hagymákat betárolás után is célszerű időnként átválogatni és fokozott figyelmet fordítani rájuk.
Tárolási alapszabályok
A hagyma tárolására kellően alacsony hőmérséklet és megfelelő relatív páratartalom szükséges. A tapasztalatok szerint a legideálisabb hőmérséklet a 0 C0, de a jó minőségű hagyma -3 C0 hőmérsékletig bírja a fagyot. Gyengébb minőségű hagymák kevésbé viselik a negatív hőmérsékletet, így ezeknél nem érdemes 0 C0-nál hidegebb tárolást megkockáztatni.
Az esetlegesen beteg hagymák a megfelelő tárolási körülmények között mumifikálódnak, így könnyen kiszűrhetőek, kiszedhetőek.
Csak nagyon alacsony páratartalom mellett tárolható a hagyma sikeresen, ugyanis ha a páratartalom növekszik, a hagyma csírásodni kezd, így veszíteni fog értékéből. Műanyag csomagolóanyagba nem célszerű hagymát tárolni, ugyanis abban indul meg leghamarabb a csírásodás.
Nem csak a magas páratartalom, de a fény is növeli a csírázás veszélyét, így a hagymát kizárólag sötétben szabad tárolni.
A méret a lényeg?
A vöröshagyma tárolásának szempontjából mindenképpen. A megfigyelések azt bizonyítják, hogy a kisebb méretű hagymák tárolási vesztesége lényegesen kisebb, mint a nagyobb méretű társaiké.
Forrás: kerteszetesszoleszet.hu
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!
Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.
Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone
A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatTöbb mint 3.400 hirdetés 106 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés