1931 óta ünnepeljük, többen a kedvezményes állatkerti belépővel, és családi programokkal azonosítják. De vajon tudjuk-e pontosan, hogy mit és miért ünnepelünk a hétvégén?

Az Állatok Világnapján az állati lét minden egyes formáját üdvözöljük a világ összes táján. Szokás, hogy október 4. napjához legközelebb eső vasárnaphoz (idén ez október 5-e) a templomokban megáldják az állatokat.

Azért ezen a napon ünnepelünk, mert ez Assisi Szent Ferenc, az állatok és a természet pártfogójának is az ünnepnapja. A szent olasz katolikus szerzetes és prédikátor volt, a ferences rend megalapítója. Bár gazdag családból származott, saját döntése alapján szegénységben élte életét, és krisztusi útmutatás szerint prédikált az életről az embereknek, és az állatoknak is. Többször hangoztatta azt, hogy kötelességünk védeni és élvezni a természetet. És több állatokkal kapcsolatos legenda fűződik nevéhez.

Assisi Szent Ferenc emlékére több szobrot is emeltek, itt éppen lovon ábrázolták
 

Az állattartásról néhány gondolat

Gazdasági és kedvtelési célú állattartást különböztethetünk meg. Utóbbinál kicsit egyszerűbb dolgunk van, ide tartoznak ugyanis az otthon, házi kedvencként tartott állatok. A gazdasági céllal tartott állatoknál azonban kicsit bonyolultabb a helyzet. Amellett, hogy eladhatjuk magukat az állatokat, hasznosíthatjuk és/vagy értékesíthetjük húsukat, bundájukat. Az Állatok Világnapján nem csupán az állatokról, hasznosságukról, hanem jogaikról, és a felelős állattartásról is meg kell emlékezzünk. Fontos témaként pedig évről-évre előjön az állatvédelem és -mentés létjogosultsága, és az állatkísérletek etikussága is.

Ilyen, amikor háztáji és kedvtelési célú állatokat is tartunk… mint egy mini vadaspark:

http://www.youtube.com/watch?v=pyfe63EvCtI

Piaci információk a Magro.hu-tól

Nézzen körül az Állatok Világnapja alkalmából mezőgazdasági piacterünkön, ahol jelenleg több mint 5000 db élő állatból választhat. Sertést, szarvasmarhát, kecskét, juhot, valamint struccot, házityúkot is vásárolhat, illetve eladhat a Magro.hu segítségével. De találkozhat nyúl, alpaka és méhcsalád ajánlatokkal is.

Böngésszen a lehetőségek között. Ha nem találta meg az igényeinek megfelelőt, töltse fel saját eladási vagy vételi ajánlatát. Jelezze a többi látogató számára, hogy mit, milyen áron és feltételekkel szeretne eladásra kínálni, vagy éppen megvenni.

Programajánló

A Fővárosi Állat- és Növénykertben Állatszeretet Fesztivállal, és számos programmal várják az érdeklődőket október 1-je és október 5-e között. A hétvégén azonban érdemes ellátogatni a közelünkben lévő állatkertekbe és vadasparkokba is.

Aki a háztáji állatokat kedveli, ajánljuk figyelmébe a Hortobágyon, a Pusztai Állatparkban megrendezett Magyar szürke bikák vásárát és tenyészszemlét. Az eseményen a fajta legszebb példányai vonulnak fel hortobágyi gulyások kíséretében. De lesz bográcsokban fövő slambuc, és szürke marha pörköltből is lehet majd falatozni.

Megosztás

További híreink

Mezőgazdasági járművek nagy pontosságú pozicionálása: a leginkább pénztárcabarát a műholdas megoldás

2024.09.08.

A mezőgazdasági járművek GNSS automatikus kormányzási rendszerei világszerte egyre népszerűbbek a nagy mezőgazdasági régiókban. Ezek a rendszerek nemcsak mentesítik a vezetőt a kézi kormányzás alól, hanem centiméteres pontosságot is elérnek, így sok gazdálkodó számára nélkülözhetetlenek. De mi van, ha éppen nem állnak rendelkezésre a szükséges jelek?

A talaj egészségességét érzékeli az autonóm rendszer – 750 000 dolláros támogatással épül ki

2024.09.08.

A Mississippi Állami Egyetem (MSU) kutatói 750 000 dolláros forrással támogatják a fenntartható jövő mezőgazdasági alkalmazásait a legkorszerűbb, talajegészségügyi érzékelő technológia kifejlesztésére és végső soron a gazdaságok hatékonyságának javítására. A végső cél egy olyan pilóta nélküli földi jármű kifejlesztése, amely képes függetlenül felmérni a talaj állapotát.

Hatalmas – tízszeres! – költségcsökkentést ígér az új, chlorella alapú baromfitakarmány-adalékanyag

2024.09.08.

Az oroszországi Penza Állami Egyetem tudóscsoportja által kifejlesztett új Chlorella S-2019 törzs ígéretes lehetőséget jelent a takarmány-antibiotikumok helyettesítésére és a termelési költségek csökkentésére. A termékről azt mondják, hogy „tízszer olcsóbb” a szintetikus antibiotikumokhoz és azok általános alternatíváihoz képest.

Ne rontsa el a gyümölcsfák nyári végi gondozását

2024.09.08.

A nyár végén és kora ősszel számos fontos teendő vár a kertészekre. Korábban a gyümölcsfák lombjának megóvása a kórokozók elleni védekezést jelentette, hogy a levelek az őszi lombhullásig megfelelően működhessenek. Az idei aszály miatt azonban már az öntözés is létfontosságú a lomb megtartásához.

Földgázból takarmányfehérje – elindult az üzem Oroszországban

2024.09.08.

Az orosz Biopractica cég gázból fehérjét termelő üzemet indított a Kirov régióban, Moszkvától 650 km-re keletre. Bár az orosz takarmányiparnak ez az ágazata az elmúlt években elmaradt a fejlődéstől, a kilátások biztatóak, mivel a jövőbeni termelési volumen egy részét már lekötötték kínai cégek.

Az egészségtudatos fogyasztók adnak lendületet az aszalt gyümölcsök piacának

2024.09.08.

A ResearchAndMarkets.com jelentése szerint a szárított gyümölcsök piaca a 2023-as 10,98 milliárd dollárról 2024-re 11,60 milliárd dollárra nő. A piac az előrejelzések szerint 2030-ra eléri a 16,20 milliárd dollárt, az összetett éves növekedési ütem pedig az 5,70%-ot.

Partnerhírek
Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Partner

Hány aszályos év kell még, hogy a gondolkodás megváltozzon?

2024.09.05.

Dunapatajon tartotta idei szakmai napját a Kukorica Kör Egyesület, ahol a jelenlévő gazdálkodók az agrárium elismert képviselőinek előadásait hallgathatták meg impozáns környezetben augusztus végén.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Goes Iron max limited
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goes Iron max limited

Hitelesített telefonszám

2 250 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 37 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás