Az Agrárminisztérium egy olyan kiadványt jelentetett meg melynek célja, hogy a mezőgazdasági vízhasználók figyelmét ráirányítsa a fenntartható vízgazdálkodás fontosságára, a felelős vízhasználat ösztönzésére. Ebben a gazdálkodók képet kaphatnak a vízmegtartó gazdálkodás fogalmáról és jelentőségéről, a vízvisszatartási lehetőségekről és annak előnyeiről, valamint az öntözési technológiák fejlesztésének lehetőségeiről is. Az alábbiakban a kiadvány legfontosabb részeit ismertetjük.

Mit jelent a vízmegtartó gazdálkodás?

A termésbiztonsághoz az eddigi gyakorlattal ellentétben már nem elegendő a megfelelő agrotechnika alkalmazása. A vízmegtartó gazdálkodás olyan földművelési rendszer, amely csökkenti a vízveszteséget, növeli a vízhasznosítást, segít megőrizni a talaj termékenységét, javítja az ökoszisztémák egészségét és fenntarthatóbbá teszi a mezőgazdasági termelést. Előnye, hogy több módon is javíthatja a talaj minőségét és szerkezetét, pl. csökkenti az eróziót, növeli a szervesanyag-tartalmat, javítja a tápanyag-ellátást és a vízvezető képességet.

csatorna Hollandiában
Fotó: Pixabay

Miért fontos a vízmegtartó gazdálkodás?

Európában a déli mediterrán országok mellett a Kárpát-medence, így Magyarország is kiszolgáltatott az éghajlatváltozás szélsőséges hatásainak. A 2022-es év kiemelkedően meleg volt, és az ország jelentős részén, a nyár folyamán rendkívüli szárazságot tapasztalhattunk. A különböző klímamodellek alapján 2050-re 1,5-2°C fokkal tovább emelkedik az átlaghőmérséklet, ráadásul megváltozik a csapadék éven belüli eloszlása és intenzitása is, egyre gyakoribbá válnak a súlyosan vízhiányos periódusok.

A korábbi évtizedekben a szélsőséges aszály előfordulási valószínűsége 10-11 év, a közepes aszály előfordulási valószínűsége 5 év volt. A jövőben várhatóan mind a szélsőséges, mint a közepes mértékű aszályos időszak egyre gyakoribbá válik. Ebből adódóan a jelentős árvizek és belvizek idején egy térségben egy évben lehet jelen árvíz, belvíz és aszály.

A vízmegtartó gazdálkodás hozzájárul az ökoszisztémák diverzitásához és stabilitásához is, mivel segít megőrizni a vizes élőhelyek állapotát, valamint az életközösségeket (talajlakó élőlények, növényzet). Ezen felül növeli a termelékenységet és a jövedelmezőséget is, mivel csökkenti a vízigényt, az öntözési költségeket és a terménykiesést.

Hogyan javítható a talaj vízmegtartó képessége?

A vízmegtartó gazdálkodásban számos olyan agrotechnikai eszközt és eljárást alkalmaznak, amelyek célja a vízveszteség minimalizálása és a vízhasznosítás maximalizálása.

A vízvisszatartás nemcsak a felszíni vízkészletek visszatartását, a vízfolyások feltorlaszolását jelenti, hanem olyan jó mezőgazdasági gyakorlatok alkalmazását, termőföld javítást, erdősítést és folyószabályozást, amelyek hozzájárulnak a talajok természetes visszatartó képességének javításához és a természetes módon tárolható vízmennyiség növekedéséhez.

A talajok és ökoszisztémák vízmegtartó képességének javítása elsősorban a földhasználat váltással, a felszínborítás mozaikossá tételével (szegélyélőhelyek, nem termelő területek), illetve a vízmegőrző agrotechnikák alkalmazásával érhető el, melyek csökkentik az aszályok negatív hatásait és ahol a vízpótlás elengedhetetlen, segítik a víztakarékos öntözéses gazdálkodásra történő átállást.

Egy mezőgazdasági terület vízmegtartó képessége javítható a vízelvezető rendszerek fenntartásával, a folyók morfológiai struktúráinak helyreállításával, rekonstrukciójával vagy átalakításával, ad hoc vetésforgó és egyéb mezőgazdasági gyakorlatok bevezetésével, valamint árvízvédelmi tározók létesítésével.

Síkvidéki területeken az állandó vízpótlásra mederduzzasztással van lehetőség. A mederben megemelt vízszint magas szintű vízpótlási lehetőségeket teremt, amely gravitációsan juttatható el a mezőgazdasági területekre, a hatásterületén megjelenő vízigények irányába, emellett a talajviszonyoktól függően akár 500 m távolságban emelhető a talajvíz szintje.

A növényekkel állandóan fedett talajon a lefolyás és az erózió kockázata kisebb, mint az időszakosan fedett vagy fedetlen talajon. A talajjellemzőktől függően a lefolyás csökkenthető a nagy gyökérsűrűségű és dús felszínborítású növényekkel kombinált talajművelési módszerekkel. A megszokott talajművelési gyakorlatok (különösen a szántás) korlátozása, a különböző mulcsozási technikák, például a másodvetésű növények maradványainak talajon hagyása szintén hatékony megoldás lehet.

A kontúrszántás a talajvédelem további módszere a gyors felszíni lefolyás lassítására vagy megakadályozására. A kontúrszántás az a gazdálkodási gyakorlat, amikor az eke által készített sorok a lejtőkre merőlegesen futnak, nem párhuzamosan velük, ezáltal csapadék esetén lelassítják a lefolyást, így a talaj nem mosódik ki, és lehetővé válik a víz beszivárgása.

Visszatartási lehetőségek természetes módszerekkel

A vízkészletek védelme, valamint a vízzel kapcsolatos kihívások kezelése integrált megközelítést igényel.

A vízvisszatartás akár egy teljes tájegység természetes vízmegtartó képességének növelését is célozhatja. A tájegység vízmegtartó képessége a vízelvezető rendszerek karbantartásával, a vízáramlási rendszer és a folyók morfológiai jellemzőinek helyreállításával, illetve módosításával, valamint árvízvédelmi tározók felállításával is fokozható.

A természetes vízvisszatartási módszerek ugyanakkor jóval kisebb költségekkel, és műszaki igényekkel, kisebb területen egyénenként is megvalósíthatók. Ezek az intézkedések szintén képesek javítani, valamint megőrizni a talaj, a víztartó rétegek és az ökoszisztémák vízmegtartó képességét.

Az agrárágazat természetes vízviszszatartási intézkedései:
• rétek és legelők közbeékelése,
• puffersávok és sövények telepítése,
• vetésforgó,
• kontúrok mentén történő sávos növénytermesztés,
• közbevetés,
• talajművelés nélküli mezőgazdaság,
• alacsony művelésű mezőgazdaság,
• zöldtakaró,
• korai vetés,
• hagyományos teraszozás,
• talajtakarás.

A vízvisszatartási intézkedések alkalmazása számos előnnyel járhat:
• csökkenti az árvizek és aszályok kockázatát,
• támogatja a talajvíz utánpótlását, az élőhelyek minőségének javítását, valamint a zöld infrastruktúrát,
• javítja vagy megőrzi a felszíni és felszín alatti víztestek mennyiségi állapotát,
• pozitívan befolyásolhatja a víztestek kémiai és ökológiai állapotát az ökoszisztémák és az általuk nyújtott szolgáltatások természetes működésének helyreállításával vagy fokozásával.

Az öntözési technológiák fejlesztése

Míg a vízvisszatartás javítása csökkentheti a mezőgazdaság vízigényét, az öntözés régóta bevett gyakorlat az európai mezőgazdaságban. Különösen Dél-Európában az előrejelzések szerint az öntözés iránti kereslet növekedni fog a következő években, miközben a víz elérhetősége várhatóan csökkenni fog, részben az éghajlatváltozás miatt. Az öntözési infrastruktúra és öntözési technológiák fejlesztésével, a korábbi gyakorlatok megváltoztatásával, a szárazságtűrő növények ültetésével jelentős, több mint 40%-os vízmegtakarítás érhető el.

Az öntözés hatékonyságának javítására, a vízfelhasználás optimalizálására és ez által a vízigény csökkentésére irányuló technikák közé tartozik a gravitációs öntözésről a modern, nyomás alatt álló rendszerekre (pl. csepegtető és esőztető öntözés) való áttérés.

A hagyományos öntözési rendszerben a gazdálkodók a szántóföld vízigényének figyelembevétele nélkül egyenletesen alkalmazzák az öntözést a gazdaság egész területén, ami akár túl- vagy alulöntözést is eredményezhet.

A mikro- vagy precíziós öntözés lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy a hagyományos öntözési módszerekhez képest mintegy felére csökkentsék a vízfelhasználást.

Hazánkban az öntözött terület több mint 85%-át felszíni vízzel öntözik a gazdálkodók. A legelterjedtebb kiadagolási mód hazánkban az esőztető, ezen belül a lineár öntözőberendezés. 2022. évi adatok szerint a kiöntözött vízmennyiség 75%-át esőztető öntözőberendezéssel, ezen belül a teljes vízmennyiség 56,5%-át lineár öntözőberendezéssel, 13,0%-át csévélődobos öntözőberendezéssel és 10,2% körforgó rendszerű öntözőberendezéssel juttatták ki a gazdálkodók az öntözött területekre.

A vízmegtartást segítő támogatási formák

A 2023-tól indult támogatási időszakra nézve az Agrárminisztérium több és hatékonyabb eszközt hozott létre a gazdálkodók ösztönzésére a vízvisszatartás, vízmegtartás, talajnedvesség megőrzés és a talaj termőképesség-megtartás területén.

A támogatások érdekeltté teszik a gazdálkodókat abban, hogy akár bizonyos területeik földhasználatának megváltoztatásával javítsák többi termőföldjük vízháztartását, minél hosszabb ideig őrizzék meg a vizeket, hozzanak létre vizes élőhelyeket és alakítsanak ki területi vízvisszatartást szolgáló kisléptékű vízi létesítményeket.

Agro-ökológiai Program (AÖP)

Az AÖP választható előírásai közül a téli talajtakarás, a forgatás nélküli talajművelés, a talajkondicionálók, mikrobiológiai készítmények alkalmazása, az ültetvények sorközének takarása egyszerre segítik elő a talajok vízmegtartó képességének növelését, valamint az erózió elleni védelmet, így a talajerózióból és/vagy felszíni lefolyásból származó hordalék- és szennyezőanyag terhelés csökkentését. Az öntözésre berendezett ültetvényekben a mikroöntözés ösztönzése segíti a fenntartható vízhasználatot (beavatkozás kódja: DP17_G01_ECOS_16).

Agrár Környezetgazdálkodási kifizetések (AKG)

Az AKG általános előírásai kiterjednek pl. a talajvédő gazdálkodásra (forgatás nélküli talajművelés, erózióvédelmi intézkedések, talajvédő vetésszerkezet stb.), ezen felül terület specifikus előíráscsomagok is összeállításra kerültek az erózió-, a belvíz-, illetve az aszályérzékeny területekre. Míg az erózió elleni előíráscsomagnak a talajerózióból és/vagy felszíni lefolyásból származó hordalék- és szennyezőanyag terhelés csökkentése az elsődleges célja, addig a belvíz-érzékeny területeken a vízvisszatartás, az aszály-érzékeny területeken pedig a vízmegtartó talajművelés az támogatott jó gyakorlat (beavatkozás kódja: RD19_G01_AEC_70).

Ökológiai gazdálkodás támogatása

Az ökológiai gazdálkodás támogatása a gazdálkodási mód során alkalmazott, az ökológiai termelésre vonatkozó uniós jogszabályokban megfogalmazott elvek és szabályok következtében közvetlenül hozzájárul a mezőgazdasági eredetű tápanyag-, illetve peszticid szennyezés csökkentéséhez. Mind a vonatkozó ágazati (DP), mind a vidékfejlesztési (RDP) beavatkozás hatékonyan szolgálja ezt a kiemelt célt (beavatkozások kódja: RD20_G02_ORT_70; SC13_G01_FVO_47).

Az agro-ökológiai nem termelő beruházások és az azok fenntartását szolgáló agro-ökológiai földhasználat-váltást ösztönző kifizetés célja egyrészről a felesleges vizek minél hosszabb ideig történő megőrzésének ösztönzése adott területen a földhasználat megváltoztatásával, vizes élőhelyek létrehozásával és területi vízvisszatartást szolgáló kisléptékű vízi létesítmények kialakításával, másrészről a vizeinket érintő tápanyagterhelések és szennyezések csökkentése bizonyos erózióvédelmi létesítmények kialakításával, illetve a vízfolyásokat szegélyező mezőgazdaságilag nem művelt pufferzónák kialakításával (beavatkozások kódja: RD21_G04_LCI_73, RD22_G05_LCP_70).

A vízfelhasználás hatékonyságát javító beruházásokat és a közösségeket támogató beavatkozás keretében egyrészről támogatni kívánjuk a vízfelhasználás hatékonyságát javító öntözésfejlesztési beruházásokat, másrészről a vízvisszatartás létesítményeinek kialakítását a fenntartható vízkészlet-gazdálkodás biztosításával. Bizonyos meliorációs tevékenységek támogatásával pedig a talaj vízhasznosítási képességeinek javítását kívánjuk elérni (beavatkozások kódja: RD12_W01_WTO_74, RD15_W04_COP_77).

A mezőgazdasági üzemek fenntartható és digitális fejlesztése, valamint a zöldség-gyümölcs ágazati beavatkozások közül az éghajlatváltozás mérséklését és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást szolgáló intézkedések mind lehetőséget adnak olyan beruházások támogatására, amelyek hatékonyan járulnak hozzá a mezőgazdasági termelők víztakarékossági intézkedéseinek bevezetéséhez az üzemek és állattartó telepek területén. Továbbá elősegíthetik olyan talajkímélő technológiák bevezetését, amelyek a talaj vízmegtartó képességének növelésével elősegítik a víztakarékos gazdálkodást (beavatkozások kódja: SC18_G02_FVL_47, RD01_E01_FRM_73, RD02_D01_FRM_73).

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Biztos, hogy drágul a kenyér, csak az a kérdés, mikor és mennyivel

2024.09.09.

Biztosra vehető, hogy a kenyér ára emelkedni fog, a kérdés már csak az, hogy mennyivel, mivel a fogyasztók tűréshatáruk szélénél járnak. Az idei aszály jelentős károkat okozott, de a helyzet nem olyan súlyos, mint két évvel ezelőtt. Ahogy véget ért a nyár és a termények nagy részét már betakarították, elkezdhetjük értékelni az idei szezont. Bár nem volt az agrárium számára ideális év az extrém meleg és száraz időjárás miatt, ami az árakban is meg fog mutatkozni, az aszály leginkább az őszi betakarítású növényeket érintette, mint a kukorica, a napraforgó és a szója, melyeknél a tavalyihoz képest jelentős hozamcsökkenés várható.

Negyedszerre sikerült a közbeszerzés, felújítják a MATE gödöllői campusának neobarokk főépületét

2024.09.09.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) gödöllői campusának műemlék főépületét 1,7 milliárd forintért újíthatja fel a kivitelező.

Üvegház, fólia, folyami rák és fűszerút is van az ebesi gazdaságban

2024.09.09.

A Szender Kert egy családi őstermelő vállalkozás, amit a korábban debreceni szakácsként dolgozó Szendrei Bence és felesége, Eszter valósított meg

Ne lepődjön meg, a héten már 8 fok is lehet éjszaka - mutatjuk mikor

2024.09.09.

Kedden a Dunántúlon napos idő várható gomolyfelhőkkel, a Dunától több lesz a felhő, sőt a keleti, északkeleti megyékben sokáig borult marad az ég, és ott csak lassan szűnik a csapadék. Az északnyugati, nyugati szelet élénk, időnként erős széllökések kísérik, majd estére mérséklődik a légmozgás. Délutánra a legtöbb helyen 21 és 26 fok közé emelkedik a hőmérséklet, de északkeleten 20 fok közelében, vagy kevéssel az alatt marad a csúcsérték.

Partner

Folyékony szerves és granulált, kénes foszfor alaptrágyázási technológia

2024.09.09.

A hosszú és egyre szárazabb nyár után dönteni kell. Maradunk-e az egyre gyakrabban nem működő szilárd NPK mellett, vagy továbblépünk. Mutatunk egy-egy olyan technológiát, ami a szilárd és már folyékony tápanyagok használatán alapul, és minden berendezés megtalálható hozzá, még a legkisebb gazdaságban is.

Új fejlesztési hullám a kertészeti ágazatban szeptember 10-től

2024.09.09.

Szeptember 10-től lehet pályázni gyümölcs-, valamint gyógy- és fűszernövény ültetvények telepítésére irányuló támogatásokra, míg szeptember 24-től a kertészeti üvegházak, hűtőházak, valamint zöldség- és burgonyatárolók fejlesztésére, illetve a kapcsolódó post-harvest beruházásokra benyújthatók a támogatási kérelmek.

Partnerhírek
Partner

Folyékony szerves és granulált, kénes foszfor alaptrágyázási technológia

2024.09.09.

A hosszú és egyre szárazabb nyár után dönteni kell. Maradunk-e az egyre gyakrabban nem működő szilárd NPK mellett, vagy továbblépünk. Mutatunk egy-egy olyan technológiát, ami a szilárd és már folyékony tápanyagok használatán alapul, és minden berendezés megtalálható hozzá, még a legkisebb gazdaságban is.

Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Goes Iron max limited
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goes Iron max limited

Hitelesített telefonszám

2 250 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 38 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás