A legtöbb ember úgy ülteti be a kertjét, hogy nem gondolkodik azon, hogy milyen növények nőnek jól egymás társaságában. De mi a csodálatos kert titka? A társültetés! A társültetés nemcsak a tápanyagfelvételt veszi figyelembe, hanem a növényvédelmet, a kártevők elleni védekezést és a pozitív fogadást is (más néven a hasznos rovarok populációjának növelését, ami segít kezelni a káros kártevő-populációt).

A társültetés két vagy több növény együtt ültetésének gyakorlata kölcsönös előnyök érdekében. Például előfordulhat, hogy bizonyos növényeket együtt nevelnek, hogy segítsék egymást tápanyagigényük, növekedési szokásaik vagy kártevőriasztó képességeik kielégítésében. (Fotó: Pixabay)

Mi az a társültetés?

A társültetés két vagy több növény együtt ültetésének gyakorlata kölcsönös előnyök érdekében. Például előfordulhat, hogy bizonyos növényeket együtt nevelnek, hogy segítsék egymást tápanyagigényük, növekedési szokásaik vagy kártevőriasztó képességeik kielégítésében.

A társültetés klasszikus példája a kukorica, hegyi bab és őstök, amelyeket gyakran ültettek együtt őslakos nemzetek Észak-Amerikában.

A társültetés előnyei

Amellett, hogy a tápanyagokat más növények számára hozzáférhetővé teszi (és ezáltal jobb ízűvé teszi őket), a társültetés a következőket is eléri:

1. Minimalizálja a kockázatot

Ha az egyik termés meghiúsul, vagy zord időjárás, kártevők vagy betegségek hatnak rá, a parcella összhozama a terjedés korlátozásával növelhető. A kockázat minimalizálása érdekében a legjobb természetes növekedési minták és diverzitás megteremtésére kell összpontosítani a térben. Kerülni kell a nagy monokultúrákat (például egy hatalmas parcella paradicsomot egy részben), ehelyett olyan polikultúrákra kell összpontosítani, amelyek utánozzák a növények természetben való növekedését.

2. Növényvédelem

A társültetés menedéket nyújthat a zord időjárástól (például sok szél vagy túl sok napsütés) a kényesebb növények számára. Ha kényes növényeket termeszt az ellenálló növények mellé, amelyeknek megvan a megfelelő lombozatuk és erejük ahhoz, hogy ellenálljanak az ilyen körülményeknek, garantálni fogja a kisebb növények növekedési sikerét.

3. Csapda

A társültetés a legjobb organikus kártevők elleni védekezést is kínálja. Ha az egyik növény érzékenyebb a kártevők fertőzésére, meg kell próbálni olyan hasznos növényeket ültetni a növény mellé, amelyeket utálnak a kártevők. Ez segít megvédeni a kártevőkkel szemben érzékeny növényeket.

4. Pozitív hosting

Ha a gyümölcsöket és zöldségeket olyan növények mellé ültetjük (például bizonyos virágok mellé), amelyek többletben termelnek nektárt és virágport, növelhető a hasznos rovarok populációja, miközben segítünk a káros kártevő-populáció kezelésében.

Társültetés, részletes áttekintés

Használja az alábbi útmutatót, hogy megtervezze kertjét a nagyobb siker érdekében!

Az amarantot kukoricával kell ültetni, hogy árnyékolja a talajt, és megtartsa a vizet. Segít vonzani a ragadozó földi bogarakat is.

A spárgát bazsalikommal, korianderrel, kaporral, körömvirággal, oregánóval, petrezselyemmel, paprikával, zsályával, kakukkfűvel és paradicsommal ültethetjük. A spárga valójában taszítja a paradicsomnövényeket megtámadó fonálférgeket, a paradicsom pedig a spárgabogarakat.

Alma, sárgabarack – fokhagyma

Az almát és a sárgabarackot  meglepő módon szeretik a fokhagyma mellé ültetni, de ennek van értelme. A fokhagyma segít elűzni a kártevőket, például a levéltetveket és az atkákat. A fa gyökerei a fokhagyma által termelt ként is felszívják, így a fa jobban ellenáll a gombának, a penésznek. A körömvirág a gyümölcsfák másik nyertese, mivel elősegíti a beporzók vonzását (amelyek aztán beporozzák a gyümölcsfák virágait). Ezek a virágok segítenek elriasztani a fonálférgeket a talajban, ez előnyös a gyümölcsfák számára.

A bazsalikom remek gyógynövény, amelyet paradicsom mellé ültethetünk, hogy javítsa az ízét. A levéltetvek, spárgabogarak, atkák, legyek, szúnyogok és a paradicsomszarvféreg elűzésében is segít. Emiatt spárga mellé is érdemes ültetni. A bazsalikom akkor is jól működik, ha oregánó és paprika mellé ültetjük.

Zeller, mángold, kukorica, uborka

A bab a talaj nitrogénmegkötője, ezért érdemes sárgarépa, zeller, mángold, kukorica, uborka, padlizsán, borsó, burgonya, retek és eper mellé ültetni. Kerüljük a metélőhagyma, fokhagyma, póréhagyma és hagyma közelébe ültetést (nem szeretik!). A céklát és a babot is kerülni kell egymás mellett, mert megakadályozhatják egymás növekedését.

Céklát ültethetünk a bokorbab, káposztafélék, kukorica, fokhagyma, karalábé, póréhagyma, saláta, menta és burgonya mellé. Kerüljük a cékla ültetését a rúdbab mellé.

A borágó csodálatos virág, és sok növény kísérője. Elriasztja a paradicsom kártevőit és a káposztalepke hernyóit – ezért feltétlenül ültessk őket paradicsom és káposzta mellé! A borágó a beporzókat is vonzza, ezért ültessük olyan növények köré, amelyeknek beporzásra van szükségük, mint például a tök, a sárgadinnye és az uborka. Kiválóan alkalmas komposzthoz is.

A Bok Choy jobb növekedést és egészségi állapotot tapasztalhat, ha cékla, bokorbab, sárgarépa, kamilla, mángold, uborka, kapor, kelkáposzta, saláta menta, nasturcium, burgonya, zsálya és spenót mellé ültetik.

Brokkoli, kelbimbó, káposzta, karfiol

Az olyan káposztaféléknek, mint a brokkoli, a kelbimbó, a káposzta, a karfiol, a gallér, a kelkáposzta, a karalábé és a fehérrépa, a kamilla, a koriander, a kapor, a menta, a rozmaring és a zsálya hasznos. A brokkoli különösen szereti, ha a burgonya mellé ültetik a jobb íz érdekében. A karfiolt is szeretik a zeller mellé ültetni, mert a zeller erős illata segít elriasztani a káposztalepkéket, amelyek gyakran elpusztítanak egy egész karfioltermést!

A sárgarépa jól ültethető babbal, káposztával, metélőhagymával, póréhagymával, salátával, hagymával, paprikával, búzababbal, retekkel, rozmaringgal, zsályával és paradicsommal (nagyon jó társnövény!). Kerüljük azonban, hogy kapor, paszternák és burgonya mellé ültessük. A paradicsom kiemeli a sárgarépa ízét, de a sárgarépa kisebb lehet, mivel a paradicsom és a sárgarépa verseng a talaj tápanyagaiért.

A cseresznye ugyanúgy szereti a fokhagymát, mint az almát és a sárgabarackot (és ugyanezen okokból). A fokhagyma segít elűzni a kártevőket, például a levéltetveket és az atkákat. A fa gyökerei a fokhagyma által termelt ként is felszívják, így a fa jobban ellenáll a gombának, a penésznek. A körömvirág a cseresznyével is jól megfér, segít a beporzók vonzásában.

Metélőhagyma,  paradicsom, sárgarépa

A metélőhagyma paradicsom és sárgarépa mellé ültetve remekül működik, mivel segít kiemelni az ízüket. A káposztafélék mellé ültetve is jól működik. A metélőhagyma elűzi a levéltetveket. Nem szabad bab és borsó mellé ültetni.

A koriander elűzi a levéltetveket, a burgonyabogarakat és a takácsatkákat.

A kukorica a bab, a répa, az uborka, a kapor, a dinnye, a petrezselyem, a borsó, a burgonya, a tök és a napraforgó társa. Nem szabad zeller vagy paradicsom mellé ültetni. Az amaránt kukoricasorok közé is ültethető a talajtakarás fokozása (talajnedvesség megőrzése) és a gyomok csökkentése érdekében.

Az uborkát szívesen ültetik spárga, bab, káposztafélék, zeller, kukorica, kapor, karalábé, saláta, hagyma, borsó és retek mellé. Nem szabad azonban burgonya vagy zsálya mellé ültetni. A kukorica és a napraforgó úgy működik, mint egy rács, hogy az uborkák rátapadjanak és felfelé nőjenek. A kapor segíti az uborkát a ragadozó rovarok vonzásával, a vízitorma pedig javítja az uborka ízét és növekedését.

Kapor, kukorica, uborka, saláta, hagyma

A kapor javítja a káposzta és más káposztafélék, például a karfiol és a kelkáposzta egészségét. Kukorica, uborka, saláta és hagyma remek társa. Kerülje a sárgarépa és a paradicsom mellé ültetést! A kapor vonzza a katicabogarakat, a darazsakat, a legyeket és kerti pókokat (így nagyon hasznos kerti gyógynövény).

A padlizsán jó társ az amaránthoz, babhoz, körömvirághoz, borsóhoz, paprikához, spenóthoz és kakukkfűhöz. Ne ültessük édeskömény mellé!

A fokhagyma remek társnövénye a rózsáknak, segít elűzni a levéltetveket. Magas a kéntartalma, így segít megszabadulni a kártevőktől. Remek társ céklához, káposztához, zellerhez, gyümölcsfákhoz (például sárgabarack, alma és cseresznye), salátához, burgonyához, eperhez és paradicsomhoz. Ne ültessük borsó mellé.

Saláta, sárgarépa, zeller, cseresznye, uborka

A salátát – mint a rukkola, a radicchio, a zöld leveles saláta – szeretik a cékla, a káposztafélék, a sárgarépa, a zeller, a cseresznye, az uborka, a kapor, a fokhagyma, a hagyma, a retek, a spenót, a tök és az eper mellé ültetni.

A körömvirág olyan vegyszereket termel, amelyek elriasztják a legyeket és a fonálférgeket. Gyümölcsfák köré ültethetőek, de nem szabad bab köré ültetni.

A majoránna minden növény mellett jól nő, és úgy tartják, hogy serkenti a körülötte lévő növények növekedését. A spárga különösen szereti a majorannát. Nagyon vonzó a méhek és más beporzók számára, ezért kiválóan alkalmas olyan növények mellé ültetve, amelyek beporzást igényelnek, mint az uborka és a tök.

A menta segít magához csalogatni a gilisztákat, a legyeket és a darazsakat. Elűzi a káposztalepkét, a levéltetveket és a bolhabogarakat is. A menta invazív, ezért a legjobb önmagában ültetni egy kert körüli konténerbe. Ne ültessük a petrezselyem közelébe.

A vízitorma nagyszerű csapdanövény a levéltetvek számára, és segít megszabadulni a fehérlegyektől, az uborkabogaraktól, a burgonyabogaraktól és a mexikói babbogaraktól is. Remek kísérővirága a káposztaféléknek, uborkának, sárgadinnyének, reteknek és paradicsomnak. Jó fedezéket biztosítanak a bogarak és pókok számára, és sokféle beporzót, például méheket és pillangókat vonzanak magukhoz.

A hagyma szereti a kamillát és a nyári sós fűszernövényeket, hogy javítsa ízüket. Remekül használható cékla, káposztafélék, sárgarépa, kapor, karalábé, póréhagyma, saláta, eper és paradicsom mellé is. Ne ültesse spárga vagy borsó közelébe. A hagyma segít elűzni a sárgarépalegyet, ezért érdemes a sárgarépa mellé ültetni.

Petrezselyem, spárga, sárgarépa, metélőhagyma, kukorica

A petrezselymet szívesen termesztik a spárga, sárgarépa, metélőhagyma, kukorica, saláta, hagyma és paradicsom mellett. Ha hagyjuk, hogy egy kis petrezselyem virágozzon, az elősegíti a legyek és a darazsak vonzását.

A paszternák zöldborsó, bokorbab, paprika, paradicsom, saláta, rozmaring és zsálya mellé termesztve nagyszerű. Egyes zöldségek és fűszernövények azonban nem szeretik a paszternákot, ide tartozik a sárgarépa, a zeller, a kapor és az édeskömény.

A borsó a bab, a sárgarépa, a zeller, a kukorica, az uborka, a padlizsán, a petrezselyem, a paszternák, a paprika, a burgonya, a retek, a spenót, az eper és a tulipán csodálatos társa. Kerülje a hagyma mellé ültetést.

A paprika jó társnövénye a spárgának, bazsalikomnak, sárgarépának, uborkának, padlizsánnak, endíviának, oregánónak, petrezselyemnek, rozmaringnak, töknek, mángoldnak és paradicsomnak. Ne ültessük bab, káposztafélék vagy édeskömény mellé.

Burgonya, répa, bab, zeller, kukorica, fokhagyma, körömvirág

A burgonyát szívesen ültetik répa, bab, zeller, kukorica, fokhagyma, körömvirág, hagyma és borsó mellé. Kerülje a spárga, uborka, karalábé, dinnye, paszternák, rutabaga, tök, napraforgó és fehérrépa mellé ültetést.

A retek jó szomszédja a babnak, céklának, sárgarépának, zellernek, cseresznyének, uborkának, salátának, mentának, paszternáknak, borsónak, spenótnak, töknek és paradicsomnak. Kerülje a burgonya mellé ültetést. Ha retket ültet a tökök köré, akkor jobban nőnek és virágoznak, valamint elriasztja a tök és az uborka legtöbb kártevőjét.

A rozmaring szereti, ha bab, káposztafélék, spenót és sárgarépa mellé ültetik. A rozmaring segít elűzni a káposztamolyokat, a mexikói babbogarakat és a sárgarépalegyeket.

A zsálya elriasztja a káposztamolyokat és a sárgarépalegyeket, valamint segít a paszternák egészségének javításában. Ne ültesse uborka mellé, mert nem szereti az aromás fűszernövényeket.

A spenót remek társ a káposztafélékhez, padlizsánokhoz, póréhagymához, salátához, borsóhoz, retekhez és különösen eperhez. Ne ültessük burgonya közelébe.

A tök nemcsak a kukorica mellé ültetést szereti, de saláta, dinnye, borsó és retek mellé is remekül bevált. Kerülje a káposztafélék vagy a burgonya mellé ültetést. Állítólag a borágó javítja a tök növekedését és ízét. A körömvirág és a vízitorma a tök számos különféle kártevőjét elűzi.

Az eper jól reagál babbal, borágóval, fokhagymával, salátával, hagymával, borsóval, spenóttal és kakukkfűvel. Kerülje a káposztafélék, édeskömény és karalábé mellé ültetést.

Állítólag a napraforgó növeli a kukorica hozamát, ha kukoricasorok mellé ültetik. Használja a napraforgót a beporzók bevonzására más növényekhez, különösen a tökhöz és sütőtökhöz, valamint minden olyan növényhez, amelyhez beporzó rovarok szükségesek.

Paradicsom, burgonya

A paradicsom érzékeny a társültetésre, de leginkább a spárga, a bazsalikom, a bab, a borágó, a sárgarépa, a zeller, a metélőhagyma, a fokhagyma, a saláta, a körömvirág, a menta, a vízitorma, a hagyma, a petrezselyem és a paprika hasznát veszi. Ne ültesse kapor, káposztafélék, kukorica vagy karalábé mellé.

A burgonya fertőzést terjeszthet a paradicsomra, ezért ne ültessük a közelben. A paradicsom sem a legjobb barátja az uborkának, mivel mindkettő sok erőforrást igényel a talajban. Míg egyesek sikeresen ültetik össze őket, mások nem. Próbálja meg elkerülni, hogy egy helyre ültesse őket.

(Forrás: gardeningsoul.com

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás