Egyes hírek szerint Baranya és Békés megyében annyira elszaporodtak az egerek, és mezei pockok, hogy hatalmas károkat okoznak a földeken. Mi is jellemezhetné jobban a rossz körülményeket, mint, hogy a baglyok már nappal is vadásznak a rágcsálókra.

Pusztítják a búza és az árpa szárát, a lucernát és a repcét is. Békésben az őszi kalászosok 30%-án keletkezett kár, de van, ahol teljes a pusztulás. Emiatt a határ mentén inkább lesilózták a 20-25 centiméteres őszi vetést. Helyébe kukorica került. A tavaszi vetésűek több mint felét érte legalább gyenge kártétel. A lucerna és egyéb szálastakarmányok helyzete a legrosszabb, itt csak 15%-ot kerültek el a rágcsálók.

Az általunk megkérdezett gazdák szerencsére nem tapasztaltak semmit az invázióból. Pécs és Békéscsaba környékén csend és nyugalom uralkodik. Van, aki úgy látja, hogy a macskák teszik a dolgukat serényen, és a földeken végzett munkák közben sem tapasztalta, hogy lényegesen több rágcsáló lenne, mint az eddigi években. Van, ahol azonban hiányosan kelt ki a napraforgó, míg a szomszédos földön minden rendben van. Azonban ehhez minden bizonnyal semmi közük a rágcsálóknak. Itt a nyúl, a fácán és a most 30 cm-es töveket az őz legeli, hiába a villanypásztor.

A mezei és a kószapocok is egyaránt veszélyes a terményre
 

Árnyalt tehát a kép, de az biztos, hogy a tél vége óta folyamatosan elhangzó figyelmeztetésekre, és a kártevőirtásra fokozottan kell az idei évben figyelni.

Így tud természetes eszközökkel védekezni:
  • 10-15 cm mély talajműveléssel a fák és szőlőtőkék körül akadályt állít a kószapockok járatkészítésének!
  • Legközelebb mélyszántással a földeken is ugyanezt a hatást érheti el (járatrendszerüket, fészküket is elpusztítja)!
  • Alkalmazzon csalétkes irtószert!
  • Helyezzen el több helyen T alakú ülőfát, amely vonzó megfigyelőhely a ragadozók (bagoly, ölyv) számára!

 

Forrás: Haszon Agrár Magazin, bama.hu, beol.hu + Magro.hu

Megosztás

További híreink

Marihuánától beállt sertések húsát szolgálják fel luxus éttermekben

2024.07.07.

A sertéseknek adott indiai kender pozitív hatással van a hangulatukra és növeli a testtömeg-gyarapodást. Emellett húsuknak kiváló íze van. Mennyi igaz ebből? Áttekintjük a gazdák beszámolóit és a tudományos kutatásokat.

Tükrök, zene és kefék: Mi nyugtatja leginkább a teheneket?

2024.07.07.

Különböző környezetgazdagítási módszerekkel foglalkozunk. Melyik a leghatékonyabb? Country zene, hangoskönyvek, tükrök, képek vagy kefék és vakarózók?

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás