Lerágott csontnak gondolnánk a kehesség témáját, ennek ellenére naponta hangzik el a kérdés, hogy „mit adjak a kezdődő kehes lovamnak”? Sok lótartó próbálja úgy leegyszerűsíteni ezt a kérdéskört, hogy adna a lónak valamilyen gyógyfüvet  vagy gyógyszert, aztán minden rendben lesz. Nos, ez sajnos nem ennyire egyszerű.

Első körben a tartási, takarmányozási körülményeket érdemes megvizsgálni. Nem megfelelő tartási körülmények között kezelni egy lovat nagyjából annyira lehet hatékony, mintha rácsuknám az ujjamra az ajtót, és fájdalomcsillapítót szednék, ahelyett, hogy kivenném onnan. Ebben az esetben nincs az a drága gyógyszer, kegyszer, vegyszer, ami hosszútávú enyhülést jelentene.

A legelős tartás, beállóval a legjobb. Erre azonban nem mindenhol van lehetőség (Fotó: Pixabay)

Megelőzés és segítség

A lovasok.hu szerzője ahelyett,  hogy tudományoskodna a ló tüdőproblémáinak kóroktanáról, inkább összegyűjtötte azt a néhány praktikát, amellyel többnyire megelőzhetők az ilyen jellegű bajok, vagy ha már kialakultak, segítséget nyújthatnak a kezelésben.

A tüdő egyik legnagyobb ellensége a por. Próbáljunk mindent megtenni annak érdekében, hogy pormentesen tartsuk a lovak környezetét. A legelős tartás, beállóval a legjobb. Erre azonban nem mindenhol van lehetőség. Ha nagyon poros a karám, célszerű fellocsolni. Az istállóból ki kell vezetni a lovat takarítás idejére, hogy minél inkább kíméljük az ilyenkor szálló portól.

A tisztaságra is nagy gondot kell fordítani, a belélegzett ammónia szintén károsítja a tüdőt.

Alomnak előnyösebb a forgács (puha fából), mint a szalma. Sajnos a legszebb szalmában is akadhat penész, ami kifejezetten irritálhatja a lovat.

Takarmányozás és öröklődés

Igyekezni kell minél inkább pormentes szénával takarmányozni. Szénahálós etetésnél elkerülhető, hogy a ló szügyig belebújjon a bálába. Érdemes vizezni a szénát (nem áztatni!)

Szabad-e mozgatni a lovat? Ha nem súlyosak a tünetek, akkor igen, sőt! Szükséges a tüdőt átlélegeztetni, „edzeni”, annyira, amennyire még nem nagyon megterhelő a lónak. Ez, az esetleges váladék ürülését is elősegíti.

Vizsgálat tárgyát képezi, mennyire örökletes az asztmára való hajlam. A statisztikák arra engednek következtetni, hogy kehes lovaknak az utódai is nagyobb valószínűséggel fognak szenvedni valamilyen légúti betegségben. A kérdés csak az, hogy a töltött fegyveren mi fogja meghúzni a ravaszt…

A kialakult tüdőproblémák minden esetben állatorvosi kivizsgálást igényelnek. Szükség lehet gyógyszeres kezelésre, inhalálásra vagy gyógynövénykeverékeket is segítségül hívhatunk.

(Forrás: www.lovasok.hu) 

További híreink

Szél- és csapadékrekordot is hozott a hétvége

2024.09.16.

A hétvégén új országos széllökés és csapadék napi rekordok születtek: Kab-hegyen 118,8 km/h szélsebességet, Bakonybélben pedig 87,4 mm csapadékot mértek.

Az elmúlt napok után fontos tudni, milyen idő várható a héten - mutatjuk

2024.09.16.

Hétfőn estig nagyrészt erősen felhős, főként nyugaton, délnyugaton borult idő várható sokfelé esővel, záporral, a legnagyobb mennyiség a délnyugati országrészben eshet. Délutántól délkelet, kelet felől már elkezd szakadozni, helyenként csökkenni a felhőzet, és arrafelé egyre kevesebb helyen valószínű csapadék.

Érdemes figyelni a földhasználati kötelezettség szabályaira a földforgalom és az illetékmentesség szempontjából is

2024.09.16.

A vállalt földhasználati kötelezettség szabályait a földforgalom és az illetékmentesség szempontjából is érdemes megismerni.

Pár nap alatt leesett a szeptemberi havi csapadékmennyiség

2024.09.15.

A legtöbb helyen pár nap leforgása alatt lehullott a szeptemberi havi átlagos csapadékmennyiség. Országos átlagban 51 mm esett.

Szeptemberi ültetendők – más nézőpontból

2024.09.15.

Ebben a cikkben összegyűjtöttük azokat a zöldségeket és virágokat, amelyek elültetése – különös tekintettel az Egyesült Királyságra – feltétlenül ajánlott, lehetőleg még szeptemberben.

Automatizált kormányzási megoldás érintés nélküli műveletekhez

2024.09.15.

A kínai mezőgazdasági technológiai vállalat, az XAG bejelentette az APC2 AutoPilot Console globális piacra dobását, amely egy automatizált kormányzási megoldás az érintés nélküli műveletekhez.

Partnerhírek
Partner

Acélcsarnok-építés? Most dupla pályázati segítséget is kaphatnak az állattartók

2024.09.13.

Újra mezőgazdasági célú pályázatok nyílnak 2024 őszén, amelyek ez alkalommal az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozását célozzák a termeléshez szükséges eszközök korszerűsítésének vagy éppen építési beruházás finanszírozásával. Az agrárszíntéren igen elterjedt acélcsarnokok utóbbihoz kínálnak, vállalkozásra szabott épületkonstrukciókat. Nézzük a modern acélcsarnokok előnyeit!

Partner

Őszi kalászos gyomirtás? A válasz: Reliance + Silwet Star + Tonivit csomag

2024.09.12.

Az, hogy miért lett fontos a gabonafélék őszi gyomirtása, többtényezős, egyre hosszabb történet. Párat említünk ezek közül a cikkben.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

MTZ 820

Hitelesített telefonszám

5 300 000 HUF

+ áfa
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Perard Optium CL SL

Hitelesített telefonszám

35 000 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 2.900 hirdetés 68 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás