Persze a válasz lehet egész egyszerű is: „Minél vastagabb annál jobb!”. Ez egyrészről, csak a hőszigetelésre lehet igaz, másrészről napjainkra ennél előrébb tart már talán a világ a korszerű szigetelőanyagok, technológiák, hőtechnikai-számítások és laboratóriumi mérések révén.

Cikkünkkel egy viszonylag új szigetelési technológiát mutatunk be, mely szerencsére egyre ismertebb, de továbbra is sok mítosz lengi körül. Ez nem más, mint a szórt poliuretán szigetelés, ezen belül is, a zártcellás poliuretán hab (továbbiakban purhab). A későbbiekből kiderül, miért pont ezzel a cellaszerkezettel foglalkozunk.

Az első és talán legfontosabb lépés, ha az ember szigeteltetni szeretne, hogy meghatározzuk, milyen funkciót kell betöltenie a szigetelőanyagnak. Nincsenek csodaszerek, mindennek megvan a megfelelő felhasználási területe. A purhab alkalmas csapadékvíz elleni szigetelésre, hőszigetelésre és párakicsapódás megszüntetésére.

A hőszigetelés a legkézenfekvőbb funkció. Egy adott felületre felszórva, a műszaki adatlap paraméterei szerint képes az épület hőhídmentes szigetelésére. Azonban itt is célszerű az épület felhasználásának megfelelő vastagságú szigetelést választani a költséghatékonyság, illetve megtérülés miatt. Ez a tározóknál 2-3 cm, sertés- és pulykaólnál 3 cm-től, szarvasmarha- és baromfiólnál 4 cm-től megfelelő.

A párakicsapódás elleni védelem már egy összetettebb kérdés. Ez, ugye, nem vízszigetelés, így egy vékony réteg purhab a fémfelületen már megszünteti a felületi hő különbséget, és ezáltal a párakicsapódást. Azonban az esetleges tetőbeázás, ami eddig nem volt felfedezhető a kicsapódás mellett, az megmarad, mivel a teljes héjazat nincs lezárva, így a víz utat találhat benne.

Ezzel meg is érkeztünk a vízszigeteléshez. Itt is van egy minimális megkövetelt vastagság, azonban ennél az a legfontosabb, hogy a tetőszerkezet (héjazat, gerendák, szelemenek) minden része teljesen össze legyen zárva. A vastagságot a zárások határozzák meg. Amennyiben ezek a zárások nincsenek meg akkor a megfelelő vízszigetelés nem garantálható. Az épület állapotmegóvása érdekében fontos, hogy a vizet mindig ki kell zárni, hogy ne juthasson be a tetőszerkezetbe.  Itt kanyarodnánk vissza a cellaszerkezet kérdésére, ugyanis csak a zártcellás purhab vízzáró, a nyitott cellás nem.

A purhab alkalmas csapadékvíz elleni szigetelésre, hőszigetelésre és párakicsapódás megszüntetésére.

Azon felül, hogy a zártcellás purhab ezeket, funkciókat jól megválasztva és megfelelően kivitelezve, betölti, van még pár előnyös tulajdonsága:

  • Égésgátlóval ellátott, így fékezi a tűz továbbterjedését.
  • Lépésálló, tehát járható felületeket lehet kialakítani vele.
  • Páraáteresztő, mely tulajdonságának köszönhetően, nem fog gombásodni, penészesedni a felület.
  • A kemény felülete miatt könnyen mosható, fertőtleníthető.
  • A hagyományos szigetelőanyagokhoz képest nagyjából kétszeres a hőszigetelő képessége, így vékonyabb réteg is elegendő belőle (kevesebb helyet foglal, a rágcsálóknak nincs elég helye, hogy bele költözzenek, nem terheli nagyobb súllyal a fogadó felületet).
  • A magas nyomású szóró berendezéseknek, és a gyors térhálósodásnak (néhány másodperc) köszönhetően, rövid kivitelezési idő (akár 300-500 m2/nap).

Mindezek ellenére, bármennyi jó tulajdonsága van egy anyagnak, mindenképpen be kell tartani a felhasználási feltételeket:

  • Ha a fogadó felület nincs megfelelően előkészítve (poros, vizes, olajos felület), akkor nem lesz megfelelő a tapadás, így a szigetelőanyag el fog válni a szigetelendő felülettől.
  • Mivel a purhab térhálósodásához kell egy minimum felületi hőmérséklet (13-15 °C), így hidegben és párás időben nem végezhető el megfelelő minőségben a kivitelezés.

Mivel egy épület szigetelése költséges és hosszú távú befektetés, mindenképpen azt javasoljuk, hogy megfelelő tájékozódás után, az előírt körülmények között, leellenőrizhető kivitelezővel és megfelelő tanúsítványokkal rendelkező alapanyagokkal végeztessenek csak kivitelezést.

(x)

További híreink

Jövője és reménye is van a tojásnak, a piacot viszont védenék

2024.07.31.

Példát mutatnak a franciák a tojástermelés támogatására; jelentős beruházásokkal igyekeznek védeni a csaknem 100 százalékban saját ellátású belföldi piacot

Gyilkos mérgű növényt találtak a Hármas-Körös vizén

2024.07.30.

Az idei évben is felfedezték a ritka és mérgező gyilkos csomorikát (Cicuta virosa) a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai.

Utolsó figyelmeztetés: július 31-ig ketyeg az óra az élelmiszerlánc-felügyeleti díj befizetésére

2024.07.30.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) emlékezteti az érintetteket, hogy a 2024. évi élelmiszerlánc-felügyeleti díj első részletének befizetési határideje közeleg: július 31. Az érintettek online is befizethetik a díjat a bevallási felületen elérhető értesítő alapján.

Csütörtökön újra támad a forróság

2024.07.30.

Kedden túlnyomóan felhőtlen, napos, száraz idő várható, legfeljebb néhol lehet kevés gomolyfelhő. A Tiszántúlon és helyenként a Dunántúlon megélénkülhet az északias szél, de nagyrészt mérsékelt lesz a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 26 és 31 fok között várható. Késő estére 15 és 23 fok közé hűl le a levegő.

Megváltozott az agrárpiac a szomszédban: szabadkereskedelmi megállapodást kötött Szerbia és Egyiptom 

2024.07.30.

Szabadkereskedelmi megállapodást kötött egymással Szerbia és Egyiptom, ami megváltoztatja az agrárpiaci helyzetet.

Már alig van hely az országban, ahol nincs közepes vagy súlyos aszály - mutatjuk, hol, mi a helyzet

2024.07.30.

A mögöttünk álló hét első felében szórványosan még előfordultak jelentősebb záporok, foltokban-egy-egy felhőszakadás, de a hét második felében már csaknem országszerte száraz, egyre melegebb időjárás szárította a talajokat. Az aszály csaknem mindenhol fokozódott, és ez a folyamat folytatódik az előttünk álló napokban is. Záporok, zivatarok kialakulására csak a hét második felében van esély.

Partnerhírek
Partner

Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől

2024.07.25.

A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás