A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek. Ezek az eszközök működésükhöz részletes adatokat gyűjtenek a gazdálkodásról, termőföldekről és a haszonállatokról. Ezek az adatok szabadon felhasználhatóak, ugyanis ezek az adatok technikai jellegük miatt nem tartoznak semmilyen védelmi besorolás alá, sem mint személyes adat, sem mint üzleti titok. 

Az Arsboni portál írt cikket a témában, ezt az anyagot szemléztük. Eszerint a precíziós gazdálkodásnak ma már szükséges eleme a széleskörű adatgyűjtés. Kérdés viszont, hogy ki gyűjti ezeket a technikai adatokat, mire használja, és milyen következményei vannak ennek a modern gazdálkodásra?

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek
A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek

Jellemzően a mezőgazdasági adatok alatt olyan adatokat értünk, amelyek az olyan témakörökre vonatkoznak, mint a termőföld, a mezőgazdasági gépek, az időjárás, a termelés vagy az állatállomány. Poldermann Béla szerint a mezőgazdasági Big Data „tulajdonképpen döntési szabályok gyűjteménye és alkalmazása – az adatfeldolgozás egy olyan módja, ahol nagy mennyiségű, sokrétű és strukturálatlan adat tárolásáról és feldolgozásáról van szó”. Minden korábban említett adattípus közös kapcsolóeleme a terület, ugyanis egy adott területre vetítve vizsgálható az összes vonatkozó adat, egy adott területre elemezhetőek az összefüggések a különböző rendszerek által gyűjtött adatok között. Így érthető Todd J. Janzen amerikai ügyvéd meglátása, aki rámutatott arra, hogy a földterületre vonatkozó, úgynevezett geoinformatikai adatok különösen jelentősek az említett adatok között.

Honnan jön a rengeteg adat és ki jogosult rendelkezni vele?

Hagyományos szereplői a mezőgazdaságnak az egyéni gazdák, a kisebb családi- vagy területi alapon szerveződő gazdaságok és az ipari méretű nagygazdaságok. Ide kapcsolódnak azok a vállalatok, melyek a gazdálkodáshoz kapcsolódó termékeket gyártanak, mint a John Deere vagy a Monsanto. Emellett pedig megjelentek azok a piaci szereplők, amelyek a mezőgazdaságban keletkező adatok gyűjtésében, strukturálásában, értékesítésében működnek közre, ilyen vállalatok például az Acxiom vagy az Experian. Összességében tehát a szereplőket három csoportra lehet osztani.

Az első csoport tagjai a saját gazdaságukat művelő gazdák, akik az ahhoz tartozó földek, állatok nyilvántartása, a földterületek ideális precíziós művelése céljával adatokat gyűjtenek a saját döntési folyamataikról, termelésükről, terméshozamukról, az időjárási viszonyokról. Jellemzően gépeken elhelyezett szenzorokkal és a gépek kezelését segítő GPS-es rendszerekkel gyűjtik az adatokat. Ezek a vezeték nélküli eszközök rögzítik az adatokat és a felhasználó jellemzően nincs tisztában vele, hogy ezeket a technikai adatokat a piaci szereplők hogy tárolhatják, hasznosíthatják. Tehát akik igénybe veszik ezeket az eszközöket és szolgáltatásokat, elfogadják, hogy a rendszerek ideális működéséhez szükséges a technikai adatok rögzítése, természetesnek veszik, hogy ezeket a szolgáltatók, a szolgáltatásaik pontosításához, továbbfejlesztéséhez felhasználják. 

A második csoport a begyűjtött adatokat amellett, hogy a szolgáltatások nyújtására használják, tárolják, hasznosítják, és értékesítik. Ide tartozik az említett Experian is. 

A harmadik csoport pedig az, amelynek megvan a szakértelme és infrastruktúrája ahhoz hogy értelmezzék a hatalmas adatbázisokat, amelyek értelmezése az adatok komplikáltsága miatt a kisebb gazdaságoknak lehetetlen lenne. Példa erre a Monsanto vállalat, melynek megvannak az eszközei az adatok elemzésére és képes a mezőgazdasági adatokból kinyert tendenciózus kimutatásokat hasznosítani a vetőmag és növényvédőszer gyártásban és a kutatás-fejlesztésben. Kézenfekvő példa, hogy ha a hosszútávú tendenciák alapján a vizsgált piacokon a speciális, például szárazságtűrő vagy árnyéktűrő növények jobb terméshozammal rendelkeznek, a kutatás-fejlesztés képes a területi adottságokat figyelembe véve magas biológiai értékű vetőmagok előállítására.

Kinek kedvez az adatok felhasználása és hogyan?

Alapvetően elmondható, hogy „a fő cél, hogy az adatok elemzésével olyan válaszokat találjunk, amelyek lehetővé teszik a költségek, a folyamatok és a feldolgozási idők csökkentését, új termékek, szolgáltatások fejlesztését, a kínálat optimalizálását, a jobb döntéshozatalt.” 

A vetőmaggyártással és a növényvédő szerek előállításával, az adatbázisok vizsgálatával képesek lehetnek a hozamoptimalizálásra, a növényvédő szerek használatának precíziós permetezéssel történő minimalizálására és mezőgazdasági eszközök jobb, vagy pontosabb optimalizálására. A megszerzett adatok területre lebontva megmutatják, hogy mely területen milyen a termelékenység vagy az éves terméshozam, lehetővé teszik, hogy a gazdák földterületeik sajátosságainak függvényében válasszák ki a nekik megfelelő vetőmagot, műtrágyát a nagyobb hozamok és optimális jövedelmezőség érdekében. 

A fentiek alapján azonban fontos, hogy az adatok értelmezésére és felhasználására és így az adatok adaptációjára szinte kizárólag a nagy agrárgazdasági vállalatok képesek, akik így versenyelőnyhöz juthatnak a kisebb kis- és középvállalkozásokkal szemben. 

Ha egy, a gyártással foglalkozó vállalat felülemelkedik versenytársain, monopol vagy oligopol helyzetbe kerülhet és egyedüli vállalatként vagy kevés versenytárs esetén ennek következményeként kialakulhat a termékek választékának direkt, vagy spontán beszűkülése.

Ebből következik, hogy a piaci lehetőségek nem minden esetben képesek tökéletesen kiszolgálni a keresletet. A cikk példaként hozta fel a Szegedi Ítélőtábla Gf. 30.061/2018/4. számú döntésében feldolgozott esetet, melyben a gazdasági szereplők között kötött a Ptk. 6:233. §-ában foglaltaknak megfelelő, vevő közreműködésével előállított mezőgazdasági áru szolgáltatására irányuló adásvételi szerződésben a vevő által szolgáltatott speciális vetőmag nem volt megfelelő az adott környezeti helyzetben, súlyos károkat okozva a gazdálkodónak és a mezőgazdasági nagyvállalatnak is. Ebből következik, hogy a felvázolt helyzet hátrányos helyzetbe is hozhatja a gazdákat, például akkor, ha nem megfelelő éghajlatra fejlesztett vetőmagot alkalmaznak.

Ugyancsak versenyjogi problémaként merülhet fel, hogy a megismert adatok felhasználásával nagyobbra nyílhat a mezőgazdasági olló, hiszen a nagyüzemi gazdaságok gyorsabban fejlődhetnek az adatokból kinyert know-how alkalmazásával. Az említett adatfelhasználás segít a nagyvállalatoknak abban, hogy korai és tendenciózus fejlesztéseket hajthassanak végre. 

A cikk szerint a kisebb, bioökológiai gazdaságok még nincsenek veszélyben, hiszen ezek a technológiák a nagy monokultűrás termelést folytató gazdálkodásra vannak kifejlesztve. Ezt jól mutatja, hogy az adatok nagy része a traktorokra szerelt érzékelőkön keresztül kerül rögzítésre, ezeknek a rendszereknek a kisebb területek művelésére való alkalmazása jelenleg még nem gazdaságos. A jelentős agrárcégek esetében – mint például a Monsanto vagy a John Deere – komoly tétje van a Big Data szerepének, hiszen ezek analizálásával képesek a versenytársaik előtt maradni technológiai szempontból és az innováció élharcosai lenni a mezőgazdaság minden szegmensében. Tehát a mezőgazdasági adatgyűjtés nem csupán a múlt tapasztalatainak levonására szolgál, hanem segít felvázolni egy jövőképet, mely segítségével fel lehet készülni a várt jövőbeni eseményekre.

Következtetések Big Data használatáról

A mezőgazdasági Big Data térhódítása megkérdőjelezhetetlen és a fentieken kívül is felvet rengeteg kérdést. Elképzelhetetlen lenne a korábban tárgyalt eszközök mellőzése, illetve az adatbázisok szakszerű elemzése és az ebből levont következtetések fel nem használása a modern mezőgazdaságban. 

A Big Data-nak tehát elsősorban pozitív szerepe van, segít a hozamoptimalizálásban, növényvédő szerek, vetőmagok helyes alkalmazásában és létrehozásában, továbbá a mezőgazdasági eszközök optimális üzemeltetésében, a megfelelő növénytermesztési mód megtalálásában, azonban felelősen kell arra tekintenünk és szabályoznunk annak esetleges versenyjogi következményeit. 

A Big Data helyes és következetes felhasználása elengedhetetlen a jövőben a hatékony mezőgazdaság kialakításában, amely nem lehetséges a példaként megemlített ipari vállalatok, illetve  a kis- és közepes gazdaságok együttműködése nélkül.

A szemlézett cikk az Arsboni 2024. tavaszi gyakornoki programjának keretében készült, a forrásokat itt lehet elérni.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Partner

Ezt ne hagyja ki! - Nagy meglepetés az Agrárszektor Konferencián

2024.10.04.

Előesttel bővül az idén a siófoki Agrárszektor Konferencia műsora, így már három napon keresztül, december 3-5. között találkozhatnak színvonalas szakmai programokkal a rendezvény résztvevői. A december 3-i előesten az agráriumot érintő meteorológiai előrejelzésekről, az agrárgazdaságra is hatással bíró várható gazdasági és belpolitikai eseményekről lesz szó, illetve mérlegre kerülnek a magyar élelmiszergazdaság Európai Unióban töltött elmúlt húsz évének tapasztalatai és a hazai agrárvállalkozások kitörési lehetőségei is.

Öntözőrendszerek: Melyik a legjobb választás?

2024.10.04.

Az öntözőrendszerek kulcsfontosságú szerepet játszanak a kertészet és általában a mezőgazdaság hatékonyságában, különösen a szárazabb éghajlatokon, így Magyarországon is. Az optimális vízellátás biztosítása a növények számára nemcsak a terméshozamot növeli, hanem a vízpazarlás minimalizálásában is segít.

Utánajártak, hány medve kóborolhat Magyarországon

2024.10.04.

Szinte lehetetlen kideríteni, pontosan hány európai barnamedve kószál éppen Észak-Magyarország erdőiben, de az egyes észleléseket végignézve képet kaphatunk az állatok hozzávetőleges számáról.

Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Bőgés után barcogástól hangosak az erdők – egy nap alatt akár 30-40 nősténnyel is elbír a bika

2024.10.04.

Az ősz és a hűvösebb idő beköszöntével megérkezett a gímszarvasok párzási időszaka, azaz a szarvasbőgés. A különös jelenség időjárástól és földrajzi viszonyoktól függően augusztus végétől akár novemberig is tarthat. A rendőrség és a vadásztársaságok fokozott óvatosságra kérik a közlekedőket, mivel a párzás időszakában a vadak mozgása még kevésbé kiszámítható, mint máskor.

Drámai visszaesés után hároméves mélyponton Magyarország ipari termelése: mi áll a háttérben?

2024.10.04.

Az augusztusi ipari termelési adatok alapján az ipari kibocsátás volumene jelentős visszaesést mutatott. Az ipar teljesítménye idén augusztusban 9,5%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest, a munkanap-hatással korrigálva pedig a visszaesés 4,1% volt.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone

2024.10.02.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BK
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BK

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 106 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás