Megszűnt a belföldi piacra értékesítő, NETA-köteles terméket előállító élelmiszeripari vállalkozások népegészségügyi termékadó fizetési kötelezettség halmozódásból eredő hátránya. Ezáltal a magyarországi feldolgozók nem lesznek a belpiacon sem versenyhátrányban a külföldi cégek import termékeivel szemben. Könnyítést jelent a jogszabályváltozás: a belföldre előállító élelmiszeripari vállalkozásoknak nem lesz fizetési kötelezettség halmozódás a NETA-termékeknél.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) írta meg, hogy más élelmiszeripari szakmai szervezetekkel együtt 2022 őszén és azt követően több alkalommal is javasolta a magyar kormánynak, hogy az exportpiacokra történő termék-előállítás mellett a belföldi piacon értékesített termékek esetében is szűnjön meg a NETA-fizetési kötelezettség halmozódása. Az összetett összetevőjű – alapanyagként felhasznált – NETA-köteles termékek esetén fennállt a halmozódó NETA-teher egyes előrecsomagolt élelmiszerek esetében, amely az egyszer adóztatott import versenytárs termékekkel szemben hátrányt jelentett a belföldi piacra termelő hazai vállalkozások számára. 

Módosult az adójogszabály, kevesebbet kell fizetni a népegészségügyi termékadó (NETA) kapcsán a belföldre értékesítőknek

Mentesség és módosítás

A kormányzat érzékelte ezen javaslat indokoltságát, és rövid időn belül módosította az adójogszabályokat. A Magyar Közlönyben 2023. február 28-án megjelent – az extraprofit adókról szóló 197/2022. (VI. 4.) Korm. rendelet népegészségügyi termékadóval összefüggő módosításáról szóló – 62/2023. (II. 28.) Korm. rendelet, amely megoldást hozott a belföldi piacot érintő korábbi problémára - írták.

A módosítás eredményeként 2023. március 1-től népegészségügyi termékadó mentessé válnak azon mennyiségű – egyébként végső felhasználásban NETA-köteles – alapanyagok, amelyeket belföldi piacra történő NETA-köteles termékek előállításához használnak fel és amely összetett összetevőjű termékek után a feldolgozást végző vállalkozás NETA-fizetési kötelezettséget teljesít. 

A NAK üdvözölte az általa is kezdeményezett jogszabályváltozást. Az új szabályozás révén az alapanyagaikat akár belföldről beszerző és belföldi piacra értékesítő vállalkozások sem kerülnek hátrányba ezáltal a hazai piacon a külföldi versenytársaikkal szemben. 

A népegészségügyi termékadó - NETA

A népegészségügyi termékadó (rövidítve: neta), vagy a köznyelvben elterjedt beceneve alapján csipszadó 2011. szeptember 1-je óta hatályos adónem Magyarországon. Ezt az állam adóbevételeinek növelésén túl azzal a szándékkal vezették be, hogy az egészségre káros termékek fogyasztása csökkenjen. Az adót az első belföldi értékesítőnek kell megfizetnie, vagyis Magyarországon előállított termékek esetén a gyártónak, a külföldről importált termékek esetén pedig az importőrnek. Ugyanakkor az adó közvetve beépül a fogyasztói árba, így az áremelkedés révén csökken a kereslet a törvény hatálya alá eső egészségtelen termékekre - írta a Wikipedia.

A 2011. évi CIII. törvény a népegészségügyi termékadóról itt található meg.

Megosztás

További híreink

Mezőgazdasági járművek nagy pontosságú pozicionálása: a leginkább pénztárcabarát a műholdas megoldás

2024.09.08.

A mezőgazdasági járművek GNSS automatikus kormányzási rendszerei világszerte egyre népszerűbbek a nagy mezőgazdasági régiókban. Ezek a rendszerek nemcsak mentesítik a vezetőt a kézi kormányzás alól, hanem centiméteres pontosságot is elérnek, így sok gazdálkodó számára nélkülözhetetlenek. De mi van, ha éppen nem állnak rendelkezésre a szükséges jelek?

A talaj egészségességét érzékeli az autonóm rendszer – 750 000 dolláros támogatással épül ki

2024.09.08.

A Mississippi Állami Egyetem (MSU) kutatói 750 000 dolláros forrással támogatják a fenntartható jövő mezőgazdasági alkalmazásait a legkorszerűbb, talajegészségügyi érzékelő technológia kifejlesztésére és végső soron a gazdaságok hatékonyságának javítására. A végső cél egy olyan pilóta nélküli földi jármű kifejlesztése, amely képes függetlenül felmérni a talaj állapotát.

Hatalmas – tízszeres! – költségcsökkentést ígér az új, chlorella alapú baromfitakarmány-adalékanyag

2024.09.08.

Az oroszországi Penza Állami Egyetem tudóscsoportja által kifejlesztett új Chlorella S-2019 törzs ígéretes lehetőséget jelent a takarmány-antibiotikumok helyettesítésére és a termelési költségek csökkentésére. A termékről azt mondják, hogy „tízszer olcsóbb” a szintetikus antibiotikumokhoz és azok általános alternatíváihoz képest.

Ne rontsa el a gyümölcsfák nyári végi gondozását

2024.09.08.

A nyár végén és kora ősszel számos fontos teendő vár a kertészekre. Korábban a gyümölcsfák lombjának megóvása a kórokozók elleni védekezést jelentette, hogy a levelek az őszi lombhullásig megfelelően működhessenek. Az idei aszály miatt azonban már az öntözés is létfontosságú a lomb megtartásához.

Földgázból takarmányfehérje – elindult az üzem Oroszországban

2024.09.08.

Az orosz Biopractica cég gázból fehérjét termelő üzemet indított a Kirov régióban, Moszkvától 650 km-re keletre. Bár az orosz takarmányiparnak ez az ágazata az elmúlt években elmaradt a fejlődéstől, a kilátások biztatóak, mivel a jövőbeni termelési volumen egy részét már lekötötték kínai cégek.

Az egészségtudatos fogyasztók adnak lendületet az aszalt gyümölcsök piacának

2024.09.08.

A ResearchAndMarkets.com jelentése szerint a szárított gyümölcsök piaca a 2023-as 10,98 milliárd dollárról 2024-re 11,60 milliárd dollárra nő. A piac az előrejelzések szerint 2030-ra eléri a 16,20 milliárd dollárt, az összetett éves növekedési ütem pedig az 5,70%-ot.

Partnerhírek
Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Partner

Hány aszályos év kell még, hogy a gondolkodás megváltozzon?

2024.09.05.

Dunapatajon tartotta idei szakmai napját a Kukorica Kör Egyesület, ahol a jelenlévő gazdálkodók az agrárium elismert képviselőinek előadásait hallgathatták meg impozáns környezetben augusztus végén.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Goes Iron max limited
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goes Iron max limited

Hitelesített telefonszám

2 250 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 37 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás