Megköszönte a felhasználók türelmét és a megértését a Magyar Államkincstár, miután október elején 8 napon át korlátozottan volt elérhető több agráradatot szolgáltató platform Magyarországon. A változás oka, hogy a 2023. évi egységes kérelmek feldolgozása során a Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer legfrissebb adatainak beépítési folyamatában, a kérelemben megadott egyes táblák az eredetileg megjelölt fizikai blokkhoz képest új blokkba kerültek át.

A Magyar Államkincstár arról tájékoztatta a felhasználókat a weboldalán, hogy a 2023. évi egységes kérelmek feldolgozása során a Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer (MePAR) legfrissebb adatainak beépítési folyamatában, a kérelemben megadott egyes táblák az eredetileg megjelölt fizikai blokkhoz képest új blokkba kerültek át, továbbá egyes esetekben több résztáblára válhattak szét, melyek különböző azonosítójú blokkokban lesznek elérhetőek.

Módosult és újra korlátozás nélkül működik a Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer, a MobilGazda, illetve az Egységes Kérelem és az MKR beadó-felülete
Módosult és újra korlátozás nélkül működik a Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer, a MobilGazda, illetve az Egységes Kérelem és az MKR beadó-felülete

Az átállás 2023. október 2. és 2023. október 9. között megvalósult, ezért az Egységes Kérelem, az MKR beadó-felülete, valamint a mobilGAZDA alkalmazás újra korlátozás nélkül érhető el - közölték.

A Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer (MePAR) az agrártámogatások eljárásainak kizárólagos országos földterület-azonosító rendszere. Kizárólagos abban az értelemben, hogy a földterülethez kapcsolódó részben vagy egészben európai uniós támogatások igénylése során csak ennek az azonosítási rendszernek az adatait lehet használni. Az ilyen jellegű támogatások igénylésekor semmiféle más nyilvántartás (pl. az ingatlan-nyilvántartás) adatait a MePAR adataival szemben nem lehet figyelembe venni, legyenek azok a mezőgazdasági táblák elhelyezkedésére, azonosító számára, vagy éppen a tábla területére vonatkozó adatok.

A MePAR-t a kérelmezéskor maguk a gazdaságok alkalmazzák, a kérelemkezelés és az ellenőrzés során pedig a hivatal használja.

A Mepar.hu oldal szerint azért van szükség erre a rendszerre, mert az Európai Unió és hazánk jogszabályai az érintett támogatások vonatkozásában kötelező jelleggel előírják. A 2004-es támogatási évtől a MePAR biztosítja a földterülethez kapcsolódó támogatások alapját képező mezőgazdasági parcellák helyének egyértelmű azonosítását, valamint adataival segíti területük egyszerű és pontos megadását. Térinformatikai rendszerben, térképhelyes légifelvétel-háttérrel megjelenítve állnak rendelkezésre a kérelmezéshez szükséges és azt segítő adatok.

Mi a mezőgazdasági parcella?

Az Európai Parlament és a Tanács, a közös agrárpolitika finanszírozásáról, irányításáról és monitoringjáról és a 352/78/EGK, a 165/94/EK, a 2799/98/EK, a 814/2000/EK, az 1290/2005/EK és a 485/2008/EK tanácsi rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló, 2013. december 17-i 1306/2013/EU rendelet 67. cikk (4) bekezdés a) pontja szerinti földterület;

A mezőgazdasági parcella a földterülethez kapcsolódó támogatások esetében az azonosított alapegység. Ez azt jelenti, hogy minden gazdálkodónak a támogatási kérelem egy-egy sorában a mezőgazdasági parcellákat kell feltüntetni.

A mezőgazdasági parcella legfontosabb jellemzője, hogy a föld használójához, a megművelőjéhez kötődik, nem pedig a tulajdonoshoz. Természetesen akkor, ha valaki tulajdonosként műveli földjét, ő egyben földhasználó is. Másik fontos tulajdonsága, hogy a ténylegesen művelt terület alapján határozható csak meg, tehát területébe nem számítható bele például a művelt terület és az út közötti nem hasznosított terület. Természetesen a mezőgazdasági parcellák határai évről-évre változhatnak a gazdálkodás jellegének és a vetés szerkezetének megfelelően (vetésforgó esetén például ugyanazon a földterületen más és más mezőgazdasági parcella lesz évről-évre).

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Meg kell változtatni a termelés és a fogyasztás módját: CLEVERFOOD/Együnk okosan kiállítás nyílt Budapesten

2024.10.25.

A jelenlegi élelmiszeripari rendszer már nem fenntartható a CLEVERFOOD kiállítás szerint: veszélyezteti egészségünket, ökoszisztémánkat és hozzájárul a klímaváltozáshoz.

A tűzifa választása és tárolása okosan: hogyan biztosítsuk a hatékony fűtést?

2024.10.25.

A megfelelő tűzifa kiválasztása több szempont alapján történik, amelyek figyelembevételével elkerülhetjük a gyakori hibákat, és biztosíthatjuk a hosszú távú, gazdaságos fűtést. Itt összegyűjtöttünk néhány kulcsfontosságú tippet az ideális tűzifa beszerzéséhez és tárolásához.

Lepárlás mesterfokon: Hogyan készítsen hibátlan pálinkát!

2024.10.25.

A pálinka alapja a jól elkészített cefre, amelynek feldolgozása során számos tényezőre kell odafigyelni. A helyes gyümölcsválasztástól kezdve a fermentálás és lepárlás precíz irányításán át egészen az érlelésig minden lépés kritikus a végtermék minősége szempontjából.

Hétvégére visszatér a nyár!

2024.10.25.

A hétvégére kellemes, napos idő várható Magyarországon. Szombaton a hőmérséklet 19°C körül alakul, részben felhős lesz az ég, míg vasárnap derült idő és 21°C-os csúcshőmérséklet várható, ami a szokásos októberi átlag felett van​.

Módosult és újra korlátozás nélkül működik a Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer

2024.10.25.

Módosult és újra korlátozás nélkül működik a Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer, a MobilGazda, illetve az Egységes Kérelem és az MKR beadó-felülete.

Több mint hat éve tartó titkos harc: Hogyan védi Magyarország a sertésállományát az afrikai sertéspestis ellen?

2024.10.24.

Eredményesen védekezett hazánk az afrikai sertéspestis (ASP) ellen: a betegség megjelenése óta eltelt több mint hat évben sikerült megvédeni a sertéságazatot a járványtól. A gazdák figyelme azonban továbbra sem csökkenhet, a járványvédelmi intézkedések szigorú betartására a továbbiakban is nagy szükség van – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Partnerhírek
Partner

117 mázsa kukorica AGRO.bio baktériumkészítmények segítségével

2024.10.24.

Fürnstall Zsolt és párja, Kerülő Szilvia Baranya vármegyében, Szentlőrinc közelében gazdálkodik 65 hektáron. Míg korábban másoktól kértek tanácsot, most ők lettek a helyi gazdák példaképei: a titok nyitját az AGRO.bio baktériumkészítményei jelentik, amelyekkel látványosan növelték a terméshozamot, és jelentős költségmegtakarítást értek el.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 101 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás