A legjelentősebb hazai vetőmag-forgalmazó és takarmányfelhasználó cégek részvételével tartottak online konferenciát a cirokról. A rendezvény fő megállapítása az volt, hogy míg korábban úgy kellett vevőt keresni a megtermelt cirokra, addig ma már képtelenek a kereslet kielégítésére a termelők. Ennek az a magyarázata, hogy egyelőre kis területen termesztik a növényt.

Ez nagyon gyorsan megváltozhat. Egyre többekben tudatosodik ugyanis, hogy a magyarországi szántóterületek egy része a kukorica biztonságos termesztésére alkalmatlan, és ezzel egyre inkább feledésbe merül a cirokról mint másodrangú, alternatív növényről kialakult kép. Ezzel párhuzamosan a termesztésében és hasznosításában érdekelt vállalkozások tudatosan építik a cirok hazai piacát, mert szerintük a vetésforgó új, teljes jogú tagjává válhat a következő években.

A ciroktermesztés nem ismeretlen a magyar termelők számára, de a korábbi jelentős vetésterület a 2000-es évekre lényegesen csökkent (Fotó: Pixabay)

A hagyományos szántóföldi növényekhez képest egyelőre jóval kisebb, mintegy 35 ezer hektáros vetésterületen termesztett cirok iránt azonban már nagyobb a kereslet, mint amekkora a kínálat, ami előrevetíti, hogy a termelők üzleti számításaiban is egyre inkább teret nyer a következő években, hangzott el a nemrég tartott Az európai cirokfajták hasznosítása Magyarországon című, a francia Sorghum ID termelői szövetkezet és a Magyar–Francia Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett online konferencián. Az eseményről a magyarmezogazdasag.hu tudósított.

Nagy cégek érdeklődnek

Hogy a cirokban nem csupán tudományos és alternatív, hanem egyre inkább üzleti lehetőség is rejlik, azt mi sem mutatja jobban, mint hogy a rendezvényen olyan előadók szerepeltek, mint az Euralis, az RAGT, a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. vagy a Gabonakutató Nonprofit Kft.

A ciroktermesztés nem ismeretlen a magyar termelők számára, de a korábbi jelentős vetésterület a 2000-es évekre lényegesen csökkent.

A globális felmelegedés hatása Magyarországon is egyértelműen jelentkezik, és növeli a növénytermesztés kockázatát, amely ugyanakkor jó lehetőségeket biztosít a cirok számára.

Az aszályos időjárás a tavaszi vetésű takarmánynövények közül a vetésszerkezetben elfoglalt meghatározó helye miatt a takarmánykukorica termesztésének biztonságát és kiszámíthatóságát veszélyezteti a leginkább.

2020-ban Magyarországon hozzávetőleg 35 ezer hektáron termesztettek szemes és 15 ezer hektáron silócirkot.

Ugyanakkor az elmúlt években egyértelmű növekedés tapasztalható a cirok hazai vetésterületében, illetve folyamatos a pozitív változás a növény megítélésében is.

A piac élénkül, a verseny erősödik: a cirokkal ma már féltucatnyi komoly nemesítő cég foglalkozik Magyarországon (Fotó: Pixabay)

Keresleti piac

Az integrátorok azt tapasztalhatják, hogy a partneri kör egyre nagyobb területen termel cirkot, a termésre folyamatosan növekvő a kereskedői igény. A kereskedők pedig arról számolnak be, hogy jelentős és folyamatosan bővülő az igény a cirokra mind a hazai mind az exportpiacokon.

A végfelhasználók tapasztalata az, hogy a szemes és silócirok értékes takarmány-alapanyag, amelyet nagyobb arányban is használnának, ha lenne elegendő kínálat.

A piac élénkül, a verseny erősödik: a cirokkal ma már féltucatnyi komoly nemesítő cég foglalkozik Magyarországon, ami jelzi, hogy a terményben van fantázia. Ezek a szereplők mind hasonlóan jó minőségű hibrideket kínálnak.

A hazai cirok-vetésterület csak akkor tud bővülni, ha más kultúráktól hódít el termőterületet. E téren is elsősorban a gyenge adottságú területek kihasználása jöhet szóba, bár ez a cirok egyelőre épülőben lévő piacától és az állattenyésztés helyzetétől is függ.

Globális tényező

A cirok jelenleg az ötödik a világon termesztett gabonák sorában, ez több mint 40 millió hektárnyi termőterületet jelent. A takarmánycirok termőterülete az Európai Unióban hozzávetőleg 40 ezer, Ukrajnában és Oroszországban pedig 110 ezer hektár.

A világ ciroktermelésének kicsit több mint 40 százalékát hasznosítják humán élelmezésben elsősorban az afrikai és ázsiai kontinensen, ahol a cirok a humán étkezésben teljes mag, tört mag és gluténmentes liszt formájában jelenik meg, feldolgozást követően pedig cukor vagy fermentált és malátázott formában alkoholkészítésre, például sörök és párlatok főzésére használják.

A cirok élelmezési célú felhasználásának egyik legfontosabb eleme, hogy jól helyettesíti a búzalisztet, ugyanakkor természetes módon gluténmentes. Mindez az egyre inkább növekvő gluténmentes piacon remek lehetőségeket jelent az egyébként nem drága alapanyagnak, és az egyelőre érdeklődési fázisban lévő élelmiszeriparnak.

A cirok élelmezési célú felhasználásának egyik legfontosabb eleme, hogy jól helyettesíti a búzalisztet, ugyanakkor természetes módon gluténmentes (Fotó: Pixabay)

A humán fogyasztás nem példa nélküli, sőt, bizonyos régiókban nagy tradíciókra tekint vissza. Jelenleg főleg Afrikában fogyasztják a cirkot nagy mennyiségben, annak is elsősorban a szubszaharai részében. A hagyományokon túl számos egészségügyi előnye van: jó tápértéke kedvező összetételű, ezért a cukorbetegségre hajlamosak számára kifejezetten javallott a fogyasztása. Sőt, magas rosttartalma miatt elvben a népbetegségnek számító vastagbélrák kockázatát is csökkenti a cirokban gazdag étrend. A cirokból puffasztott és egyéb termékeket, lisztkeverékeket és jó minőségű, gluténmentes sütőipari termékeket és snackeket gyártanak.

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás