Továbbra is rengeteg a vita arról, hogy az élő fenyőfa kivágása, felállítása és kidobása éri meg jobban, vagy a műfenyő. Többen igyekeznek tanácsot adni, hogy melyik az igazán környezettudatos választás, az igazi, vagy a mű karácsonyfa. Érdemes megismerni, milyen szempontok befolyásolhatják a döntést. Milyen karácsonyfát válasszon az, akinek fontos a fenntarthatóság és a környezetvédelem az ünnepek idején is?

A mai napig nem zárult le az a több évtizedes vita, hogy igazi vagy mű fenyőfát válasszunk karácsonyra: melyik a jobb megoldás a környezettudatosság, a környezetvédelem, a fenntarthatóság és az esztétikum szempontjából? A válasz nem is olyan egyszerű - írta az Origo.

Többen igyekeznek tanácsot adni, hogy melyik az igazán környezettudatos választás, az igazi, vagy a mű karácsonyfa, ezért érdemes megismerni, milyen szempontok befolyásolhatják a döntést

Tény, hogy a műfenyők évről évre történő újrafelhasználása kényelmes, ám ha alaposabban megvizsgáljuk a kérdést, akkor kiderül: mégsem a legelőnyösebbek a fenntarthatóságot tekintve.

"A hosszú élettartam nem minden" - nyilatkozta Rosa Rivera, a One Tree Planted nonprofit szervezet szakértője az ABC Newsnak. 

"Sok évig kitartanak, ha jól kezelik őket, ami nyilvánvalóan fenntartható választásnak tűnik, ugyanakkor vannak hátrányaik a mű karácsonyfáknak."

Melyik a környezetkímélőbb karácsonyfa?

A karácsonyfa ültetvények segítenek az oxigéntermelésben és a szén-dioxid megkötésében, a fákból felszabaduló oxigén mennyisége az előállításukhoz szükséges viszonylag alacsony energiamennyiséghez képest fenntarthatóbbá teszi a valódi karácsonyfákat, mint a műfenyőket. A fotoszintézis során ugyanis a fák szén-dioxidot vonnak ki a légkörből, vízzel egyesítik, majd tiszta oxigént bocsátanak ki - írták.

Az igazi karácsonyfáknál megvalósul a fenntarthatóság, hiszen minden kitermelt fa után a termelők általában legalább egy palántát ültetnek újra, néha többet is.

A fát hét-tíz évig nevelik, mielőtt kivágják, ez alatt az idő alatt pedig folyamatosan szenet köt meg és oxigént szabadít fel a légkörből - fogalmaztak.

A az élő karácsonyfa vásárlása emellett a helyi gazdaságot is erősíti.

Mekkora a műfenyő karbonlábnyoma?

Míg az igazi karácsonyfák ültetésük és növekedésük során környezeti előnyöket hoznak, addig a legtöbb, műanyagból és fémből készült fenyőfa előállítása sok energiát igénylő folyamat, ráadásul az ennek során kibocsátott üvegházhatású gázok aktívan hozzájárulnak a globális felmelegedéshez - írták.

Miközben pedig a valódi fenyőfák újrahasznosíthatók és biológiailag lebomlanak, ezzel szemben egy műfenyőnél több ezer évbe telhet, amíg lebomlik, és még több szennyező anyag kerül vele a hulladéklerakókba és az óceánokba.

Egy harmadik megoldás

Az utóbbi időszakban egyre jobban terjed az élő fenyőfa kölcsönzése, amely környezettudatos és fenntartható megoldást jelent Karácsonykor. Erre ma már több helyen is kínálnak lehetőséget: a megvásárolt cserepes élő fenyőfát január elején vissza lehet vinni, és az árát le lehet vásárolni. A vásárláskor egyébként még nem kell eldönteni, hogy a fát megtartja valaki, vagy csak kölcsönözni szeretné. Az újrahasznosítás és a fenntarthatóság szempontjából talán ez jelentheti a legjobb választást, ha vállaljuk a fa visszaszállítását és a plusz autóutat vele - zárták a cikket.

Megosztás

További híreink

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Ősztől indul a gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakmérnök és szaktanácsadó szakirányú továbbképzés, még lehet jelentkezni

2024.07.01.

Ősztől indul a gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakmérnök és szaktanácsadó szakirányú továbbképzés a MATE oktatási rendszerében, még lehet jelentkezni.

Tovább csökkent tavaly a termőföld-eladások száma, az árak viszont nőttek

2024.07.01.

Az országos forgalom közel kétharmadát adó szántó művelési ágat külön vizsgálva 5,3%-kal nőtt tavaly a forgalom, a NAV szűrt, előzetes adatbázisa szerint nagyjából 24,9 ezer hektár volt az eladott szántóterület mérete 2023-ban.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás