A poloskák távoltartására a kertészek többsége rengeteg házi praktikát kipróbált, de nem mindenhol válnak be ugyanazok a módszerek. A Magyarországon elképesztő méretekben elszaporodott kártevőnek ráadásul évről évre egyre több tápnövénye van. Viszont van egy megoldás, amellyel távol tarthatók a poloskák a zöldségektől és gyümölcsöktől. Ehhez elég mindössze három, egyébként általánosan előforduló növényt kell segítségül hívni, amelyek majd magukhoz vonzzák a poloskákat.

A Kiskertblogger írta meg, hogy van aki szerint néhány szál búzával távol lehet tartani a poloskákat a kerttől, akik így inkább a kalászoló zöld gabonát szívogatják a zöldségek és gyümölcsök helyett. Ehhez négyzetméterenként mindössze néhány szem búzát kell elültetni a kertben, és a tapasztalatok szerint a növényeket alig éri majd kár. A másik ilyen a szőrös disznóparéj, amely egy nagyon gyakori gyomnövény. Egy kertész tapasztalatai szerint, ha a paradicsomok között van néhány disznóparéj, a poloskák inkább azon tanyáznak, mint a haszonnövényeken.

A szőrös disznóparéj segíthet a poloskák eltérítésében: a kertészek tapasztalatai szerint inkább ezt a növényt választják, mint a haszonnövényeket

A harmadik ilyen növény a csalán

A poloskák ugyanis nagyon szeretik a virágzatát, és emiatt tömegesen azon pihennek. Ezért, ha el akarjuk távolítani ezeket a rovarokat a kertből, elég mindössze a csalánvirágzatot levágni, és máris sok poloskától szabadulhatunk meg egyszerre.

A csalán virágzatát imádják a poloskák, így azok levágásával befolyásolható a rovarok megjelenése

A poloskák ellen nagyon nehéz védekezni, mert az utóbbi években egyre szélesebb lett a tápnövénykörük. Habár a mezőgazdaságban és kiskertekben engedélyezett rovarölő szerek mindegyike végez a kártevővel, nagy gondot jelent, hogy a táplálkozó lárvák a termések érésekor jelennek meg, ilyenkor azonban már ügyelni kell az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartására is - írják.

További híreink

Marihuánától beállt sertések húsát szolgálják fel luxus éttermekben

2024.07.07.

A sertéseknek adott indiai kender pozitív hatással van a hangulatukra és növeli a testtömeg-gyarapodást. Emellett húsuknak kiváló íze van. Mennyi igaz ebből? Áttekintjük a gazdák beszámolóit és a tudományos kutatásokat.

Tükrök, zene és kefék: Mi nyugtatja leginkább a teheneket?

2024.07.07.

Különböző környezetgazdagítási módszerekkel foglalkozunk. Melyik a leghatékonyabb? Country zene, hangoskönyvek, tükrök, képek vagy kefék és vakarózók?

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás