Még a nyár végén, szeptember előtt van néhány olyan fontos feladat, amit minden kertben érdemes elvégezni, hogy nyugodtan léphessünk az őszbe. Adódik néhány tipikus kerti munka ilyenkor is. A magától értetődő, szokásos feladatokon, a gyomláláson és a vízpótláson túl, ekkor törénik a betakarítás és a magok begyűjtése is. A nyár végi kerti munkák sorának legfontosabbika az ilyenkor érő gyümölcsök, zöldségek betakarítása. Ezekből sok azonnal, frissen fogyasztásra kerül, ami pedig megmarad lefagyasztással vagy befőzéssel érdemes eltenni télre.

 

Fotó: Pixabay

 

A fákról, bokrokról, virágokról gyűjtsük össze a magokat. Ezeket kiszárítva, majd hűvös, száraz helyen tárolva újra fel lehet használni.

 

Ahhoz, hogy a következő tavasszal is egészséges, tápanyagban gazdag legyen a talaj, el kell végezni a számos talajt előkészítő munkát, mint például az ásást, a gereblyézést, de a tápanyagpótlás (trágyázás) sem maradhat el.

 

Ha még a nyár végén is meleg az idő, illetve hiányzik a csapadék, a kertet rendszeersen öntözni is kell, lehetőleg a reggeli órákban, mivel így van ideje párologni a földnek.

 

A nyár végén sok virág már hullajtja a leveleit. Érdemes ezeket összeszedni, csakúgy, mint a fáról lehullott gyümölcsöket. Javasolt eltávolítani a fán maradt rothadó darabokat is, mivel betegségeket terjeszthetnek.

 

Ekkor esedékes a levendula, a rozmaring metszése, de érdemes eltávolítani a gyümölcsfák, bokrok elhalt ágait is. Még az örökzöldeket is lehet metszeni, de csak ha nincs aszály és kánikula.

 

A nyár végén jön el az ideje az évelő növények szétültetésének is, így maradnak egészségesek. Ez a szaporítás legegyszerűbb módja is, így kevesebbet kell majd jövő tavasszal új növényekre költeni.

 

Ilyenkor aktuális a komposztáló készítése is, ami tökéletes az elhallt növények, lehullott levelek számára. A beteg növényi részeket viszont ne szabad beletenni, mert újra megfertőzhetik a növényeket.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

A bibliai 8. csapást élték át újra Bács-Kiskunban

2024.09.12.

A nyár folyamán több alkalommal érkeztek jelentések a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih) Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékből, az olaszsáska elszaporodásával és az általa okozott jelentős károkkal kapcsolatban. Az elmúlt két év meleg időjárása kedvezett a sáskák szaporodásának, és várhatóan a következő évben tovább növekszik majd a faj népessége.

Kerüljünk közelebb a rebarbarához, ehhez a mostohán kezelt növényhez

2024.09.12.

A rebarbara egy különleges zöldség, amelyet gyakran gyümölcsként használunk a konyhában. Fanyar íze, magas tápanyagtartalma és sokoldalú felhasználása miatt népszerű alapanyag a sütemények és kompótok készítéséhez.

Óvatosabb, kivárásra kényszerített gazdák - gépértékesítés számokban

2024.09.12.

A magyar gazdálkodók egyre nyitottabbak a technológiai fejlesztésekre és a korszerű technikai eszközök alkalmazására. Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 89,5 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket 2024 I. félévében, ami 49 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi forgalomtól. Az AKI statisztikai felmérése 188 mezőgép-forgalmazó és -gyártó eladási jelentése alapján készült 2024-ben.

Partner

Őszi kalászos gyomirtás? A válasz: Reliance + Silwet Star + Tonivit csomag

2024.09.12.

Az, hogy miért lett fontos a gabonafélék őszi gyomirtása, többtényezős, egyre hosszabb történet. Párat említünk ezek közül a cikkben.

Érdemes elkerülni a hibákat a gyümölcsfák gondozásakor

2024.09.12.

A nyár végi, kora őszi időszakban sok fontos tennivaló akad a kiskertekben, a gyümölcsfák gondozása is ilyen.

Győr környékén és a Bakonyban több hónapnyi csapadék eshet a következő napokban

2024.09.12.

Úgy tűnik az időjárás mindent megtesz annak érdekében, hogy hamar elfelejtsük a hőséget, és remélhetőleg valamelyest az aszály is mérséklődik. Csütörtökön a nyugati tájak fölé hidegfront érkezik, amely hullámot vet, és déli ágán kialakul egy mediterrán ciklon, amely péntektől tartósan meghatározza a Kárpát-medence időjárását.

Partnerhírek
Partner

Őszi kalászos gyomirtás? A válasz: Reliance + Silwet Star + Tonivit csomag

2024.09.12.

Az, hogy miért lett fontos a gabonafélék őszi gyomirtása, többtényezős, egyre hosszabb történet. Párat említünk ezek közül a cikkben.

Partner

Dr Green Prime magtrágya – egy valódi újító megoldás a tápanyag-utánpótlásban

2024.09.12.

A Dr Green Prime a vetőmag felületére a csávázással egy menetben vagy akár külön is felhordható tápanyagforrás, mely a csírázó növény számára azonnali erőt biztosít, hogy egységes, vitális állományt érjünk el, mely mind a környezeti, mind a peszticid stresszhatásoknak jobban ellenálló növényt eredményez.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Goes Iron max limited
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goes Iron max limited

Hitelesített telefonszám

2 250 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 41 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás